Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
‘Win-win’ a les icones de Gaudí: el públic local fa reviure el modernisme a Barcelona
  • CA

L’obra de Gaudí i els veïns de Barcelona gaudeixen d’un idil·li insòlit aquest estiu. A diferència de molts hotels i negocis turístics, que segueixen tancats, els edificis modernistes més cèntrics han pogut reobrir gràcies a un degoteig constant de visitants locals. S’han convertit en el públic principal de les icones de la capital, on fins i tot pot veure’s cua a l’entrada en alguns horaris. Alhora, per als residents és una bona oportunitat per gaudir de l’arquitectura sense les aglomeracions del turisme de masses. I per muntar unes interessants vacances quilòmetre zero a falta de viatges exòtics. Un Win-Win, com se sol dir en el món dels negocis.

A la cua de la Casa Batlló, abans d’una de les seves Nits Màgiques, diversos visitants confessen que ara que no hi ha turistes aprofiten per redescobrir una de les joies modernistes de la ciutat. Ja existien programes adreçats a captar públic local, abans de la pandèmia, però la desaparició del turisme de masses ha incrementat l’atractiu de les visites. “Ja fa un parell d’anys que aprofito l’agost per visitar la ciutat, però aquest any sense turistes és un plaer”, explica Ramon Alemany, un dels assistents.

Públic local a la cua d'accés a la Casa Batlló, el juliol de 2020 / Mireia Comas
Públic local a la cua d’accés a la Casa Batlló, el juliol de 2020 / Mireia Comas

La Casa Batlló va reobrir portes el passat 1 de juliol. “L’obertura va tenir molt bona acollida”, expliquen portaveus de la icona. A més, per homenatjar la lluita dels sanitaris durant la pandèmia, la Casa Batlló ofereix entrades gratuïtes a aquest col·lectiu fins a final d’any. També va oferir entrades amb descomptes per als barcelonins, que s’han esgotat ràpidament.

Cua per entrar a la Casa Batlló, el juliol de 2020 / Mireia Comas
Cua per entrar a la Casa Batlló, el juliol de 2020 / Mireia Comas

Potenciar el turisme local

Fa anys que els directors de la Pedrera, la Sagrada Família, la Casa Vicens, el Palau Güell i la Casa Batlló llancen campanyes per atreure el públic local. Descomptes especials per a residents i ofertes eren els ganxos més habituals. Fins ara, però, els barcelonins no havien respost amb tanta contundència a la crida dels edificis de Gaudí. Els directors d’aquests centres culturals, declarats patrimoni de la Humanitat per la UNESCO, coincideixen a destacar que el perfil de visitant ha canviat clarament.

“L’acollida ha estat molt bona: fa un any el perfil era molt diferent”, resumeix el director de la Casa Vicens, Emili Masferrer. “Encara que nosaltres sempre hem tingut visitants locals, abans el percentatge més gran era el d’estrangers”, afegeix. “Hem hagut de fer alguns canvis, però mirem el futur amb optimisme perquè els valors del projecte i els motius per fer el que fem segueixen vigents”, afirma.

Dos visitants locals a l'entrada de la Pedrera / Mireia Comas
Dos visitants locals a l’entrada de la Pedrera / Mireia Comas

Altres cases modernistes com la Pedrera van obrir més tard, la segona quinzena de juliol. Un mes després confessen que “des de les mesures restrictives del passat 17 de juliol les visites s’han reduït molt, no només del públic barceloní i català, sinó també internacional”. “Els altres anys havíem rebut fins a 1 milió de visites i el 90% era públic internacional”, apunta el subdirector de la Pedrera, Xavier Bas. A diferència de la Casa Batlló, la Pedrera va decidir anul·lar les seves nits de jazz al terrat. 

Mesures de seguretat estrictes

Un dels hashtags més compartits a Barcelona l’últim més ha estat #culturasegura. Els amants de la cultura han etiquetat així publicacions amb fotografies que mostren les estrictes mesures de seguretat dels esdeveniments culturals de la ciutat. Els professionals d’aquest àmbit van batallar contra la prohibició d’espectacles pel rebrot, recordant que no s’ha registrat cap brot en equipaments culturals gràcies a les precaucions dels organitzadors. Les icones arquitectòniques no han estat menys i han maximitzat la prevenció.

Vint xemeneies decorades amb trencadís singularitzen el terrat del Palau Güell / Diputació de Barcelona

Tots els monuments de Gaudí han intensificat la neteja de les seves instal·lacions i han seguit els protocols marcats per les diferents administracions. Només amb garanties pot assegurar-se la continuïtat de les visites, asseguren. “Hem reduït l’aforament a més de la meitat: abans podíem rebre 1.500 persones i ara només 500″, exemplifica Guillem Mundet, director del Palau Güell. “A més, tanquem de dues a quatre de la tarda per fer un canvi de torn i tots els treballadors es prenen de nou la temperatura a l’entrar”, explica.

La Casa Vicens, igual que el Palau Güell i els altres edificis emblemàtics, ha creat protocols per poder mantenir la cultura lliure de contagis. “Som el primer museu de Barcelona, certificat per l’Institut de Qualitat Turística Espanyola”, presumeix el director de la Casa Vicens. Algunes de les mesures que els han permès rebre el segell, detalla, són “la venda d’entrades exclusivament online, catifes de desinfecció i audioguies que funcionen des del mòbil de cadascú”.

La Casa Vicens de Gaudí proposa unes visites refrescants per a l'estiu / Casa Vicens
La Casa Vicens de Gaudí proposa unes visites refrescants per a l’estiu / Casa Vicens

L’afluència del públic local només es consolidarà si se li ofereixen bones garanties de seguretat. Ho tenen molt clar els directors d’aquests edificis, que procuren seduir aquest visitant tan oportú en una temporada turística de mínims. Mentrestant, els barcelonins gaudeixen de la calma de les grans atraccions turístiques i comenten a la cua que és el millor moment per redescobrir la pròpia ciutat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa