Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La cultura es rebel·la contra les restriccions i convoca una protesta al Grec
  • CA

El món de la cultura es rebel·la contra les dures restriccions que la Generalitat ha imposat a cinemes, teatres i sales de concert malgrat la poca incidència que ha tingut el coronavirus en aquests espais. Després de la picabaralla del cap de setmana entre la consellera de Salut, Alba Vergés, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, sobre les autoritzacions per poder celebrar actes culturals que garanteixin les mesures de seguretat imposades pel Procicat, exhibidors i artistes han decidit alçar la veu i han convocat una protesta davant del teatre Grec.

Després de viralitzar l’etiqueta #laculturaéssegura, ara ha començat a circular una convocatòria per protestar contra una mesura que consideren “totalment aleatòria i que tan sols fomenta la criminalització del sector”. En les últimes setmanes el món de la cultura ha fet “un dels esforços més gran per adaptar-se a aquesta crisi i demostrar que pot ser completament segura”, uns esforços que ara no es veuen recompensats i que els deixa com el “cap de turc” de la pandèmia. Consideren que les restriccions són una distracció per “maquillar la manca de propostes clares” del Govern.

Espais oberts

Els cinemes, els teatres i les sales de concert privats han reclamat espais culturals oberts i han remarcat que cap dels 140 brots actius a Catalunya té el seu origen en un acte cultural. El sector cultural privat ha demanat al Govern que “rectifiqui immediatament” el tancament d’espais i activitats culturals i l’acusa “de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat” per rectificar “una norma equivocada”. Han alertat que en cas que es “bunqueritzi la decisió”, es fa “absolutament necessària la dimissió dels responsables”.

El manifest recorda que han complert totes les normes dels protocols acordats amb el Procicat i disposen de control d’aforaments i registres d’usuaris, tan necessaris com inexistents en moltes altres activitats. “Aquestes activitats culturals són la base de confiança pels espectadors que són corresponsables de l’èxit de les mesures gràcies a la seva actitud cívica, però també són la base de la reconstrucció de la certesa per a una inversió futura que permeti assolir l’obertura al 100%”.

Descontrol al Govern

Han ressaltat que s’està tirant endavant la campanya CulturaSegura perquè “no és acceptable, ni cert, ni just que es projecti el missatge a la ciutadania que la cultura és una activitat contagiosa i se’ns privi de la viabilitat econòmica que podem tenir després de quatre mesos de crisi”. Per contra, han afegit, hi ha “platges obertes, activitats obertes, el carrer obert, i les vacances a tocar, i l’única ocurrència és tancar els espais segurs” com els culturals que estan “en condicions de màxim control, higiene i distància, homologades pel mateix Procicat”.

Han recordat que el Govern encara no s’ha pronunciat sobre les activitats culturals que aquest diumenge ja es van celebrar, “augmentant encara més la seva imatge de desbordament, descontrol, incoherència i incapacitat” per rectificar “una norma totalment equivocada que ha fet un mal irreparable a un sector ja de per si molt damnificat”.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa