Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Foc creuat entre Colau i Vergés per l’autorització d’actes culturals
  • CA

El govern d’Ada Colau i el de Quim Torra tornen a fer-se retrets públicament per la pandèmia, aquest cop per l’autorització d’actes culturals. La Generalitat ha publicat aquest diumenge a la tarda un document de preguntes i respostes per aclarir dubtes, on indica que els ajuntaments poden demanar permís per mantenir esdeveniments culturals concrets que compleixin les mesures de seguretat anticontagi.

El consistori va sol·licitar-ho divendres, no ha rebut resposta per escrit… i ha tirat pel dret. L’alcaldessa Ada Colau ha anunciat la suspensió del Grec i ha titllat obertament d'”incoherent” la prohibició. “Acompanyarem sectors afectats per demanar excepcions que són de sentit comú”, ha dit. La consellera Alba Vergés ha elevat el to i li ha contestat que “sap perfectament” quin és el mecanisme acordat per autoritzar actes. Afegeix, a més, que al matí s’ha comunicat també al món de la cultura i esports. “Tots volem solucions, oi?”, li ha preguntat irònicament.

Fonts municipals confirmen que el tinent d’alcaldia Joan Subirats va demanar formalment per carta a les conselleries de Cultura, Salut i Interior que s’establissin de bon inici excepcions per al Festival Grec, els cicles municipals Sala Barcelona (Montjuïc) i Barcelona Districte Cultural (als barris) i els concerts al Park Güell. Tot i que l’Ajuntament no descarta rebre el permís demà mateix, l’alcaldessa ha declarat suspès el festival mentre no formalitzin les autoritzacions.

Fonts del departament de Salut han confirmat al TOT Barcelona que “l’ajuntament va demanar alguns permisos” divendres passat i que ja s’estan estudiant per respondre “el més aviat possible” si es poden autoritzar. Així, la conselleria no entén que l’alcaldessa digui que es veu obligada a suspendre el festival mentre té demanada una excepció per celebrar-lo i hi ha un compromís clar per estudiar-ho. Fonts del Govern apunten també que Colau sap “de primera mà” que el mecanisme d’autoritzacions està pensat perquè els municipis assenyalin, des de la seva expertesa local, els actes que són segurs.

Un cop encesa la polèmica, Colau ha fet declaracions a la porta del festival Cruïlla, al que tenia previst assistir aquesta nit. Ha reiterat la “incoherència” de permetre anar a la platja i no al teatre Grec. “Podem afirmar amb contundència que la cultura és segura”, ha dit. Ha defensat que el veto general a activitats culturals “és una prohibició massa gruixuda” i poc “acurada”.

Alamany i Subirats també se les tenen

L’enfrontament s’ha traslladat als regidors municipals. La número 2 d’Ernest Maragall (ERC), l’exdiputada dels comuns Elisenda Alamany, li ha retret irònicament al govern barceloní que pot demanar “habilitar espais” però “no es demana per Twitter”. Joan Subirats (Bcomú) li ha contestat ràpidament que “fa 48 hores es va demanar formalment”, en referència a la carta.

Enmig del guirigall ha intervingut també el tinent d’alcaldia Jaume Collboni. Ha intentat apagar el foc amb la promesa d’acatar “les instruccions” que doni la Generalitat. Malgrat “retards, dubtes i manca de claredat”, ha apostat per “actuar ràpidament”.

Altres festivals, a l’expectativa

Els grans esdeveniments i festivals, que s’arrisquen a grans pèrdues, prefereixen esperar una instrucció explícita abans de decidir res en ferm. El Festival de Pedralbes, per exemple, no tira la tovallola: “Estem esperant la confirmació final de la Generalitat per saber com afectarà a la resta de la programació”. En canvi el Primavera Sound ja va donar per perduts els propers 15 dies i va anunciar que suspenia els concerts al Fòrum fins a final de mes.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa