Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Piscines sí, gimnasos no: la Generalitat precisa les restriccions a Barcelona
  • CA

La Generalitat ha aclarit alguns dels dubtes que havien plantejat els alcaldes metropolitans sobre les restriccions pel repunt de la Covid-19 a Catalunya. Els detalls s’expliquen en un document de 25 preguntes freqüents, elaborat per “un equip conjunt” del departament de Salut i de Protecció Civil de la Generalitat. Tot i el format pregunta-resposta, segueixen sent confuses les directrius en diversos camps, en especial la cultura.

L’Ajuntament de Barcelona està estudiant el document, però de moment ja ha anunciat que suspèn el GREC i fa tancar tots els equipaments esportius i culturals. El Govern ha convocat una nova reunió per aquest dilluns a dos quarts de quatre de la tarda, encapçalada pel delegat del Govern a Barcelona, Juli Fernández.

Gimnasos no, piscines sí

Queda prohibida l’obertura de gimnasos i complexos esportius, siguin públics o privats. En canvi s’autoritzen els esdeveniments esportius i les piscines descobertes poden obrir si l’ajuntament considera necessari “el seu ús preventiu pels efectes de la calor sobre la població”. Queden excloses de les restriccions les piscines comunitàries. Les platges també podran seguir obertes, però el Govern “recomana” als ajuntaments “un reforç del control del compliment de les mesures de seguretat”, sobretot pel que fa a aforament i distàncies. Recorda que només es pot anar a la platja amb “el grup de convivència habitual”, no amb amics.

Cultura a granel

La cultura surt malparada i es mantenen algunes ambigüitats. El document no explicita que s’han de cancel·lar els festivals escènics o de música, per exemple, però el redactat sembla que dona per fet el tancament obligatori de teatres, cinemes i sales de concerts, tot i les protestes del sector i de la capital catalana. Sobre actes puntuals, diu literalment que “es prohibeixen totes les activitats extraordinàries i de caràcter temporal de tipus cultural, espectacle públic, recreatiu, esportiu i d’oci nocturn”. Per analogia també queden suspeses les activitats relacionades amb jocs d’atzar.

No obstant, els consistoris poden demanar permisos a granel al Procicat per “habilitar espais, incloent-hi equipaments culturals i esportius” com a escenari d’activitats obertes al públic, sempre que pugui garantir-se la distància interpersonal, l’horari d’entrada i sortida i les dades de contacte dels assistents. Sí que permet que obrin les biblioteques i museus, sobretot per considerar que poden servir de refugi en cas d’onada de calor.

Comerç sense aforament limitat

En l’àmbit comercial, “cal garantir el manteniment de les distàncies, l’ús de mascareta i la higiene de mans”, però la cita prèvia queda com a recomanació voluntària. A l’àrea metropolitana de Barcelona, a diferència del Segrià i la Noguera, no està limitat l’aforament al 50% dins dels locals.

Sí que estan autoritzats els mercats ambulants. Es permet obrir als establiments de perruqueria, massatges, osteopatia, quiropràctica i similars, però la prestació del servei “s’ha de fer evitant el contacte físic amb els clients sempre que sigui possible, o limitant-lo al màxim”. Les àrees de servei d’autopistes i carreteres poden vendre només aliments per emportar.

També diu que els ajuntaments han de fer tancar els bars i terrasses per la nit, de forma que quedi garantit que no hi ha oci nocturn, però deixa al seu criteri quina ha de ser l’hora de clausura obligatòria. Pel que fa a consumir menjar i begudes al carrer, el Procicat diu que “s’ha d’evitar ja que impedeix complir l’obligació de dur mascareta”, però matisa que “no s’impedeix el consum de líquids necessaris per combatre els efectes de la calor”.

No és un confinament

La Generalitat matisa que “estrictament no hi ha confinament, però es recomana que la població no surti dels seus domicilis i es desplaci només per als moviments essencials”. Recorda, així, que només s’hauria de baixar al carrer per comprar productes i serveis essencials, desplaçar-se a centres sanitaris, anar a la feina quan no es pugui teletreballar, assistir persones dependents i fer gestions inajornables.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa