Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Fòrum segueix acaparant concerts amb centenars d’assistents tot i les noves restriccions
  • CA

Després d’una desescalada de nou massa precipitada segons els especialistes, la cinquena onada de la pandèmia ha obligat a restablir el toc de queda i escurçar de nou les trobades a deu persones com a màxim. Viatges de fi de curs i botellons a banda, el retorn dels festivals multitudinaris ha obert el debat sobre si era convenient mantenir-los mentre la propagació del coronavirus es descontrolava, sobretot entre població jove. Diferents metges d’hospitals de Barcelona han sostingut que no eren gens recomanables i el Departament de Salut ha admès que es van aprovar quan no era previsible que la infecció resorgís amb virulència. Els festivals queden al marge de la crida del Govern a evitar aglomeracions i actes massius a platges i places.

De fet, a Barcelona ha començat un nou cicle de concerts aquest cap de setmana, les Nits de Fòrum, que els promotors del Primavera Sound organitzen al mateix recinte on el Cruïlla va atraure milers de persones la setmana passada. El certamen ofereix 26 concerts des d’aquest divendres i fins a mitjans de setembre. Tot i que lluny dels més de 50.000 assistents que el Cruïlla va congregar en tres jornades, al calendari d’actes de BSM -l’empresa municipal que gestiona del parc del Fòrum- figura que a cada actuació es concentraran entre 600 i 3.000 persones.

El document de BSM -elaborat fa uns mesos, com revela que algunes actuacions que esmenta han caigut del cartell- pronostica que cap dels espectacles programats per aquest juliol no baixarà de 1.000 espectadors. En algun cas, com el concert de Rigoberta Bandini del pròxim dijous, s’anticipa una afluència d’uns 3.000 assistents, una xifra que també es vaticina per a les dues actuacions de Bad Gyal el setembre.

Malgrat reduir-se de nou el nombre de persones que poden reunir-se en públic i en privat a Catalunya, la restricció no s’estén igual als esdeveniments culturals, sempre que el públic estigui assegut. L’organització de Les Nits del Fòrum ja havia planificat assignar un seient a cada espectador abans que la Generalitat ho imposés.

Control per les mascaretes

Els responsables del festival expliquen al TOT Barcelona que no han hagut de retallar l’aforament amb les limitacions que el Govern ha reinstaurat. Afegeixen que hi ha personal que “controla i recorda als assistents que s’ha de dur la mascareta posada” durant els concerts i allà on no sigui possible complir amb les distàncies de seguretat. No aclareixen, però, si s’expulsarà qui no acati l’obligació. Al Cruïlla, on es van evidenciar dificultats perquè ningú no es tragués el tapaboques, no es feia fora a qui infringia la mesura sanitària.

Les multituds vistes al Cruïlla, com a altres certamens, han dut el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, a admetre que va ser “un error” permetre-les. Els promotors de les Nits del Fòrum volen diferenciar-se remarcant que el seu públic no està dempeus en cap cas. A diferència del Cruïlla, però, no es practiquen tests d’antígens abans d’entrar-hi. La Generalitat no exigeix els cribatges, que només obligava a fer en esdeveniments multitudinaris en què el públic estigués dret, una possibilitat que ara no permet. Els espectadors del nou cicle al Fòrum tampoc no han de mostrar un certificat de vacunació o de prova negativa de coronavirus per accedir-hi.

El toc de queda tampoc altera els horaris de les Nits del Fòrum. A la programació de BSM ja constava que es posarà fi a la música cap a les 23.00 hores de diumenge a dimecres, i a les 00.00 hores de dijous a dissabte. Per tant, amb marge per complir amb el confinament nocturn decretat a partir de les 00.30. Sobre la prohibició de beure i menjar a l’espai públic, els organitzadors afirmen que “només és permès a les zones destinades a aquest servei”.

Disgust veïnal

Que un nou certamen s’allotgi al Fòrum furga en el descontentament del teixit associatiu dels barris del voltants, crític amb el fet que l’esplanada torni a acaparar grans esdeveniments després de la treva per la irrupció del virus. El president de l’Associació de Veïns de Zona Fòrum, José Manuel Sánchez, creu que és un risc seguir permetent l’assistència “massiva” de gent al parc: “És un perill no només per a la població dels nostres barris, sinó per a tota la ciutat per la onada de Covid que tenim. Afavorir aquests actes musicals és una disbauxa perquè, de portes enfora del recinte, no es té control sobre si els assistents es reparteixen pel barri o per les platges per continuar de festa, com molts acostumen a fer”.

“Tal com està la situació, s’haurien d’anul·lar aquests concerts. L’edició de l’any passat no va molestar gaire, però què fa gent anant a concerts si hi ha toc de queda i ha d’estar tot tancat a les 00.30? No és el moment”, opina el Moviment Diagonal Mar. “El sentit comú diu que hauria de prevaldre anul·lar tots aquests concerts, però és evident que no ho faran”, lamenta Enric Navarro, membre de l’associació Airenet, preocupada per la contaminació al voltant del Fòrum. Navarro subratlla que la queixa a aquest extrem del districte de Sant Martí “no és només pels actes del Fòrum, sinó pel que es fa abans i després”. Amb el Cruïlla ha resorgit el malestar de part del veïnat per sorolls, brutícia i botellons en les immediacions del Fòrum els dies de concert.

Les Nits del Fòrum és el festival més atapeït d’actuacions que resta enguany al Fòrum. Un cop acabi, el calendari de BSM encara suma una desena més d’espectacles entre setembre i novembre, però no tots estan confirmats que se celebrin ni tampoc s’ha anunciat a hores d’ara que es puguin reservar-hi entrades. En la majoria d’ells es predeia que poden mobilitzar uns 3.000 assistents, encara que els promotors d’alguns dels concerts havien demanat ampliar l’aforament a 5.000 o 10.000 persones.

Més notícies
Públic durant un concert al Primavera Sound, el 31 de maig del 2019 / ACN
Brutícia, soroll i ‘botellons’: els veïns temen la represa dels festivals multitudinaris
Notícia: Brutícia, soroll i ‘botellons’: els veïns temen la represa dels festivals multitudinaris
Comparteix
El retorn de la vida cultural nocturna fa témer a diferents districtes que les molèsties els amarguin de nou
Públic assistent a una edició passada del Primavera Sound | ACN
El Primavera Sound esgota totes les entrades per a l’edició del 2022
Notícia: El Primavera Sound esgota totes les entrades per a l’edició del 2022
Comparteix
El festival preveu assolir el mig milió d'assistents després de dos anys d'absència

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa