Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El pla ideal de cap de setmana amb nens: pel·lícules familiars a El Meu Primer Festival
  • CA

Si els adults gaudim de festivals culturals de tota mena, per què no poden fer-ho els més petits? En base a aquesta pregunta Mireia Manén va decidir organitzar l’esdeveniment El Meu Primer Festival perquè els nens també poguessin gaudir del cinema i les pel·lícules adaptades a la seva franja d’edat. Així, aquest festival barceloní per al públic infantil ja acumula una exitosa trajectòria de quinze anys i seguirà fent de Barcelona la seva seu en les pròximes edicions. 

“Volem ser un espai de trobada per als nens, que són els protagonistes del festival, i que puguin descobrir pel·lícules diferents, artísticament variades, creatives i d’arreu del món”, explica la co-directora de El Meu Primer Festival, Mireia Manén. Aquest valor afegit que vol aportar El Meu Primer Festival es basa en crear per als nens un “espai de descoberta” d’un cinema diferent des de la capital de Catalunya. 

Els objectius que es va posar Manén quan va començar a organitzar aquestes jornades de cinema ara fa quinze anys es poden dividir en tres blocs. Per una banda, fer arribar un cinema variat i creatiu als espectadors, allunyat de les típiques pel·lícules que es poden trobar als cinemes i que no s’adapten tant a les necessitats formatives dels nens. Els altres grans objectius són estimular la seva imaginació des de ben petits i enriquir la seva mirada artística d’una forma divertida per a ells. Manén explica que també és important poder esdevenir un espai per “despertar l’esperit crític” dels petits, perquè tinguin eines per jutjar quan siguin més grans. 

Primera sessió d'El Meu Primer Festival / Cedida
Primera sessió d’El Meu Primer Festival / Cedida

Acompanyar el cinema d’eines pedagògiques que els enriqueixin

“El llenguatge audiovisual ens envolta cada cop més i és important que els nens vegin què hi ha darrere del que veuen”, assenyala Manén com una altra de les metes que busca assolir El Meu Primer Festival. “Es tracta una mica d’acompanyar el visionat de pel·lícules amb eines pedagògiques que els ajudin a comprendre l’audiovisual”, explica la co-directora del festival. Entendre l’audiovisual ajuda també a entendre el món que ens envolta, el que converteix aquest festival en una oportunitat pedagògica per als nens i les famílies. 

És per això que el festival combina una part destinada al públic familiar durant tres caps de setmana amb sessions escolars intersetmanals. Aquestes sessions s’ofereixen a escoles d’Infantil 3, 4 i 5 i a tots els cursos de primària. Així, les pel·lícules que els projecten s’adapten perfectament a la seva franja d’edat, compresa entre els 2 i els 12 anys. “Són sessions que funcionen molt bé, sobretot pels nens més petits, perquè treballem amb curtmetratges adaptats a la seva franja d’edat i els pares i professors ho aprecien molt”, explica Manén. 

Diferents seus al cor de la ciutat

El festival porta quinze anys celebrant-se a diferents seus de la ciutat de Barcelona, entre d’altres a l’institut francès, els cinemes Verdi, el cinema Girona, el CCCB o l’auditori de Sant Martí. “Està dispers en diferents seus i Barcelona és la seva capital, tot i que també fem una gira per ciutats catalanes que participen d’una petita part del festival”, explica la co-directora. El Meu Primer Festival és tot un èxit a Barcelona, motiu pel qual les pròximes edicions continuaran sent a la capital catalana. 

Cartell d’El Meu Primer Festival

Sales plenes després de dos anys complicats

La pandèmia va amenaçar amb estroncar l’èxit d’aquest festival, però dos anys després dels pitjors moments de la crisi sanitària s’ha recuperat el públic i les sales tornen a estar plenes. “Estem molt contentes perquè hem tornat a omplir les sales amb nens, famílies i escoles”, celebra Manén. Així, fan una valoració molt positiva d’aquesta edició perquè a banda de recuperar el públic han pogut comptar amb una programació “francament maca”

“El retorn que hem tingut de les famílies i escoles ha estat molt bo. Han gaudit de les pel·lícules i hem aconseguit deixar una empremta positiva”, explica la co-directora, que assegura que ara ja pensen en com fer créixer les pròximes edicions del festival. Aquest any, entre les sessions familiars i escolars han assistit al festival 12.000 espectadors, el que els impulsa a continuar amb la seva feina. 

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa