Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El Turó de la Rovira lluita contra la picaresca i l’incivisme
  • CA

La massificació turística i l’incivisme al Turó de la Rovira no tenen fàcil solució. En això sí que estan d’acord tant els veïns com el govern municipal de Barcelona, que discuteixen aquestes setmanes l’efectivitat de les mesures preses durant el mandat i quines noves caldria aplicar. La pavimentació de camins al parc del Guinardó –un dels accessos al mirador– van mobilitzar un centenar de residents als barris propers aquest febrer, que mantenen el pols en plena campanya electoral. Dues reunions amb tècnics i polítics del districte han fet baixar l’enrabiada inicial, però la mobilització continua viva davant l’expectativa d’un estiu d’aglomeracions i molèsties.

La balconada –recuperada tot just al 2010– té vistes 360º i cada dia atrau centenars de persones. Ja apareix recomanada a la majoria de guies turístiques i blogs de viatges. Enguany, sigui pel bon temps o per la progressiva desestacionalització del turisme, s’ha omplert de gent i incidències també a l’hivern i entre setmana. Les nits que la gresca puja de to, l’espai es lleva brut, amb cotxes o mobiliari malmès i amb veïns de mal humor perquè el soroll no els ha deixat dormir.

El mirador del Turó de la Rovira, ple de visitants aquest hivern / Jordi Play

El mirador del Turó de la Rovira, ple de visitants aquest hivern / Jordi Play

Stop a les convocatòries

Els grans grups són molt més problemàtics que els visitats individuals, pel que l’Ajuntament de Barcelona va crear al juny de 2017 un protocol contra els pícnics grupals amb afany de lucre, que ha frenat les convocatòries públiques explícites. En va detectar i fer cancel·lar 7 en un any, entre juny de 2017 i abril de 2018. Entre elles hi havia ‘tours’ turístics organitzats per hotels i apartaments d’AirBnB, un càsting d’una agència de models i fins i tot una sessió de ‘discoteca silenciosa’. El consistori els va enviar una carta i les activitats es van acabar suspenent.

“Des d’aleshores no hem detectat cap convocatòria similar a les xarxes socials ni els veïns ens han alertat de més anuncis, però és molt més difícil actuar quan les crides que no es difonen en públic [per exemple via Whatsapp] o les organitzen grups informals”, explica el conseller tècnic del districte d’Horta-Guinardó, Pau González (BComú). També s’han restringit els rodatges de publicitat i pel·lícules: ara només estan permesos si tenen vinculació directa amb la memòria històrica de l’espai, que va acollir bateries antiaèries i un barri de barraques.

[r:1]

Fran Bernal, portaveu de l’assemblea veïnal Salvem els Tres Turons –que lidera la mobilització–, accepta que resoldre la situació “és molt complexe”. Si s’obstaculitza massa l’accés i l’ús del turó –el que portat a l’extrem significaria tancar-lo al públic–, de retruc s’hi dificultaria la vida quotidiana. “No posem en dubte que s’hagin impedit rodatges i pícnics, però la nostra realitat no ha canviat substancialment perquè l’assalt turístic és brutal”, protesta. González comprèn el desassossec però subratlla l’acció municipal: “No neguem el problema de la massificació, perquè no està solucionat i s’hi ha de seguir treballant, però tampoc ens hem quedat de braços plegats durant el mandat”, reivindica.

Un visitant enfilat en un espai perillós al Turó de la Rovira / Jordi Play

Un visitant enfilat en un espai perillós al Turó de la Rovira / Jordi Play

Els reforços de prevenció fan curt

La desestacionalització creixent del turisme a Barcelona obliga any rere any a incrementar els recursos preventius que paga el consistori, com vigilància o neteja. “Hem reconvertit el vigilant amb gos que hi havia a principi de mandat en dos agents cívics que custodien el recinte de març a novembre en horari de vespre-nit”, exposa. El canvi “ha funcionat amb limitacions”, reconeix, perquè els agents cívics poden renyar però no multar. A l’estiu fan horari nocturn, fins la una o les dues de la matinada.

El districte també va recuperar l’estiu de 2016 un reforç estival de patrullatge de la Guàrdia Urbana per les nits de cap de setmana, que intenta millorar la convivència als 11 barris d’Horta-Guinardó i passa regularment pel turó. S’ha anat ampliant en calendari i horaris i actualment cobreix els mesos de juny (parcial), juliol, agost i setembre (fins la Mercè) de 22h a 06h.

Dues joves veient la posta de sol al Turó de la Rovira, abrigades amb una manta prima / Jordi Play

Dues joves veient la posta de sol al Turó de la Rovira, abrigades amb una manta prima / Jordi Play

Els accessos, clau per als veïns

Salvem els 3 Turons posa el focus en els accessos i insisteix en l’aturada de les obres als camins del parc del Guinardó. L’altra petició que tenen clara és que l’Ajuntament instal·li fitons hidràulics al carrer Gran Vista, per barrar el pas als vehicles una mica més lluny de l’entrada al mirador. “Des de Carnaval, que hi va haver molta moguda, hi ha cada dia dos guàrdies urbans impedint el pas en aquest punt els caps de setmana, però portem des de 2017 reclamant elements fixes”, diu Bernal.

 

Actualment hi ha pilones més amunt, però la picaresca és constant: “El petit bus del barri que arriba fins al cim va ple cada dia de turistes, molt per sobre del seu aforament màxim, i hi ha taxis que aconsegueixen arribar fins al mirador perquè diuen que van a buscar a un veí al seu domicili quan en realitat transporten turistes”. “Hi ha impunitat”, assegura.

 

Bernal també voldria que es controli l’entrada d’alcohol al mirador, “sense voluntat de criminalitzar al jovent però per evitar riscos”. “Només que a l’1% li senti malament la borratxera, si hi ha mil visitants ja són 10 persones liant-la”, adverteix. “A banda de què si ve tanta gent, els dos agents cívics no donen a l’abast i la gent no els hi fa cas”, agrega. El lavabo mòbil instal·lat a principis de mandat no ha impedit tampoc que alguns incívics orinin pel carrer, entre els cotxes o al mateix mirador.

Grup de treball i protestes durant la campanya

González, que anirà en posició de sortida com a regidor a la llista electoral de BComú, avança que el govern municipal prepara una proposta de grup de treball estable per implicar als veïns en la cerca de solucions. “Hem constituït un grup a nivell intern, amb representants del districte, de la Guàrdia Urbana, del MUHBA, de Turisme i de BSM [que coordina als agents cívics], ara falta incorporar-hi representants veïnals i començar a reunir-nos”, indica.

“És cert que alguns visitants no es comporten com haurien, però l’únic camí és seguir treballant en la gestió del turisme al cim consensuadament”, resol. Els veïns també veuen clar el camí, que va per una altra via: “No pararem les mobilitzacions així com així, ens haurien de fer propostes molt contundents perquè ens quedem satisfets abans de les eleccions”.

Més notícies
La pavimentació de camins aviva la por a la turistització del Turó de la Rovira
Notícia: La pavimentació de camins aviva la por a la turistització del Turó de la Rovira
Comparteix
Un grup de veïns s’ha revoltat contra les obres que fa l’Ajuntament al Parc del Guinardó perquè consideren que portaran més visitants al mirador
Barcelona supera per primer cop els 8 milions de turistes anuals
Notícia: Barcelona supera per primer cop els 8 milions de turistes anuals
Comparteix
El nombre de visitants durant el 2018 ha aumentat un 5’27% respecte a l'any anterior i les pernoctacions han pujat quasi un 3%
Barcelona rep un 4,58% més de turistes el 2018
Notícia: Barcelona rep un 4,58% més de turistes el 2018
Comparteix
El sector turístic espera tancar l’any amb xifres positives que consoliden l’atractiu de la ciutat

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa