Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La pavimentació de camins aviva la por a la turistització del Turó de la Rovira
  • CA

Una cinquantena de veïns de l’entorn del Turó de la Rovira s’han mobilitzat per aturar les obres de pavimentació de camins al parc del Guinardó, una actuació municipal que de retruc millora l’accessibilitat al popular mirador dels antics búnquers. El teixit associatiu dels barris de l’entorn està a favor de la intervenció, però una part del veïnat s’ha organitzat amb assemblees cada diumenge i han protestat davant la seu del districte perquè consideren que l’Ajuntament afavoreix de forma encoberta la turistització i l’incivisme en aquesta fotogènica talaia.

“El veïnat està sensible, en quatre anys els ‘comuns’ no han posat cap límit a l’assalt diari que patim per part de gent que vol arribar als búnquers a totes hores”, relata Fran Bernal, portaveu oficiós del col·lectiu Salvem els Tres Turons, que agrupa veïns de Can Baró, El Guinardó i El Carmel. “Al contrari, volen seguir posant milions d’euros pavimentant el parc per continuar atraient turisme al barri i que acabem sent un nou Park Güell”, denuncia. “Les inversions al Parc del Guinardó no han estat pas per millorar-ne la flora o la fauna, sinó per facilitar l’arribada de turistes”, protesta Bernal.

Camí recent pavimentat al Parc del Guinardó / Salvem els Tres Turons

La neteja i la premiada rehabilitació del mirador el 2011 ha estat un èxit per la ciutat, però un mal negoci pels veïns de l’entorn més immediat. Han passat de viure en un racó de ciutat precari però molt tranquil i envoltat de verd, a conviure cada dia amb el soroll, l’incivisme i les aglomeracions del mirador. El ‘cim’ havia estat abandonat i brut des dels 90, quan l’ajuntament olímpic va enderrocar les últimes barraques que poblaven l’indret i van quedar a la vista les restes de les casetes que es van construir immigrants dels anys 50 dins de les bateries antiaèries de la Segona República. Els barris de l’entorn, que també tenien molta autoconstrucció i es van urbanitzar tard, conserven un esperit silvestre i contestatari que no digereix gens bé la sobtada arribada de la globalització. No hi ajuda gens l’amenaça d’expropiació de desenes d’immobles per crear un gran parc dels Tres Turons, projecte que porta anys encallat per manca de consens.

L’abril de 2018 l’ajuntament ja va fer millores en carrers i escales de la part superior del turó, que –segons aquests veïns– haurien contribuït a que hi arribin encara més visitants. “L’Ajuntament es fa el sord i la gent està farta, fa uns dies vam tallar el carrer perquè era una allau i no pot ser que un govern d’esquerres no atengui peticions com que el mirador no estigui obert les 24 hores o se li fixi un aforament màxim”, diu Bernal. Entre els efectes de l’afluència constant assenyala “pixats, danys a cotxes aparcats, ampolles trencades i preservatius al terra”. “No volem criminalitzar als visitants sinó la quantitat i l’incivisme, el problema no són els guiris sinó que el turisme genera monocultiu econòmic i degrada les nostres condicions de vida”, reflexiona l’activista, citant les tesis de l’antropòleg barceloní Manuel Delgado.

Contactes amb l’ajuntament 

El govern d’Ada Colau no s’ha assegut formalment amb el col·lectiu, però sí que hi ha tingut contacte a través de càrrecs del districte. Per un costat, el conseller tècnic d’Horta-Guinardó, Pau Gonzàlez, i el conseller de districte de BComú Fernando Marín van assistir a la primera assemblea dominical –el passat 3 de febrer– i van argumentar l’actuació municipal. Per altra banda, Salvem Els Tres Turons ha recollit 500 firmes a través de Change.org i un representant va assistir al plenari del districte –el 5 de març– per exposar les reivindicacions en forma d’esmena a la totalitat. Ni uns ni altres s’han mogut de les seves posicions.

Camí en obres al Parc del Guinardó / Salvem els Tres Turons

Camí en obres al Parc del Guinardó / Salvem els Tres Turons

El consistori defensa que les obres als camins del parc tenen com a objectiu millorar el drenatge del parc, on a causa del pendent es formen corriols i rieres que erosionen el terreny. També raona que el desgast per la pluja i la utilització diària obliguen a fer servir sauló estabilitzat, més compacte i d’estètica menys rústica que el sauló normal granulat.

Les AVV de la zona recolzen la pavimentació

Les cinc associacions de veïns formals que hi ha a la zona donen l’esquena a les crítiques de Salvem Els Tres Turons. En un breu comunicat conjunt a través de Facebook, recorden que dues de les entitats, l’AVV Font d’en Fargues i l’AVV Joan Maragall del Guinardó, “han estat treballant en el projecte de reacondicionament del parc, llargament reclamat” i subratllen que “no es pavimenta la muntanya sinó que s’estan refent els camins”. Condemnen “el vandalisme que afecta els treballs de millora”, en referència a pintades i petits boicots contra les obres al parc. Això sí, reclamen espais de negociació amb l’ajuntament “per treballar la massificació turística a la bateria antiaèria” i evitar els efectes negatius que té per al veïnat.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa