Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Els hotelers aniran als tribunals si s’aprova la nova taxa turística
  • CA

El Gremi d’Hotels s’ha mostrat “absolutament en contra” del nou recàrrec a la taxa turística i no descarta anar als tribunals si finalment s’acaba aprovant. “Hi ha molts altres sectors que viuen del turisme –com el comerç, la restauració o el transport privat–, però sembla que els hotels sempre hem de ser el recaptador oficial”, ha lamentat el president de l’entitat, Jordi Mestre. La proposta d’ERC va obtenir la llum verda de l’Ajuntament al ple del dilluns, tot i que la competència és de la Generalitat.

El director general del gremi, Manel Casals, ha recordat que any “més de 10 milions de persones visiten Barcelona mentre s’allotgen fora de la ciutat i cal buscar mecanismes per fer que també contribueixin”. Casals ha fet referència a altres ciutats que tenen problemes similars i que graven aquestes visites esporàdiques a través del transport públic o de les entrades a les activitats d’oci.

Canvi de discurs

Els vents de canvi del nou Ajuntament de Barcelona comencen a arribar a les grans patronals del sector turístic. El Gremi d’Hotels ha celebrat el canvi de discurs que hi ha hagut des del retorn del PSC al govern municipal. “S’ha revertit la situació i tornem a sentir parlar de turisme en positiu”, ha dit Mestre. “És un fet molt important, que ens ha de permetre a tots sumar i no restar”.

Amb el nou govern, els socialistes –molt més amables que els comuns amb els principals agents econòmics de la ciutat– s’han fet càrrec de les àrees d’Economia, Turisme i Comerç. “Hem de ser conscients de la importància que té per a la promoció de la ciutat la relació i el treball conjunt entre l’àmbit públic i el privat“, ha explicat Mestre, que s’estrena al càrrec després de guanyar les eleccions que es van celebrar al juliol.

Un nou pla hoteler

En aquesta lògica de col·laboració públic-privada, el Gremi d’Hotels espera que, després de les diverses sentències que posen en entredit la viabilitat del pla hoteler aprovat pels comuns a l’anterior mandat, s’obri una nova etapa per “dialogar i concretar” una proposta que doni resposta a les necessitats del sector hoteler i, al mateix temps, permeti reordenar el turisme a la ciutat.

Mestre ha carregat contra els pisos turístics com a principal element disruptor de la convivència a la ciutat. “El tipus de persones que s’allotgen en pisos turístics són totalment diferents dels que ho fan en hotels o apartaments”, ha assegurat. A més, els hotelers han allargat la mà a l’Ajuntament de Barcelona per posar en marxa els mecanismes necessaris per atraure turisme de més qualitat a la ciutat.

Un estiu bo però lluny del 2017

El Gremi d’Hotels ha destacat la millora de la situació al sector turístic durant l’any. Als mesos d’estiu hi ha hagut un increment del 5% en el preu mitjà i la facturació, tot i que encara són xifres llunyanes del 2017 –un 8% menys–. En termes anuals, l’ocupació s’ha situat en el 83,8%, 2,9 punts per sobre del mateix període de l’any passat. Per la seva banda, el preu mitjà s’ha situat en gairebé 141 euros (+4,5%) i la facturació en 118 euros (+7,5%).

Més notícies
Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Notícia: Colau empeny ERC i JxCat cap al pressupost amb l’acord de la taxa turística
Comparteix
La foto dels quatre signants d'aquest dilluns podria ser el preludi d'un acord més global per aprovar els comptes municipals per al 2020
El sector turístic vincula l’augment de la taxa turística amb la “incapacitat” de l’Ajuntament
Notícia: El sector turístic vincula l’augment de la taxa turística amb la “incapacitat” de l’Ajuntament
Comparteix
El Gremi d'Hotels i Apartur lamenten que l'increment és una "mala notícia" que arriba "en un mal moment"
ERC i PSC tanquen files amb el pla hoteler d’Ada Colau
Notícia: ERC i PSC tanquen files amb el pla hoteler d’Ada Colau
Comparteix
JxCat i Cs demanen refer el PEUAT aprovat el 2017 davant les sentències desfavorables dels darrers mesos en lloc de presenta un recurs al Suprem
El govern d’Ada Colau defensa la vigència del pla hoteler malgrat les sentències
Notícia: El govern d’Ada Colau defensa la vigència del pla hoteler malgrat les sentències
Comparteix
La tinenta d'alcaldia Janet Sanz anuncia que l'Ajuntament demanarà un aclariment judicial sobre les sentències contràries al PEUAT

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa