Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
ERC i PSC tanquen files amb el pla hoteler d’Ada Colau
  • CA

ERC i PSC no han recollit el guant que els han llançat JxCat i Cs per refer el pla hoteler impulsat pel govern d’Ada Colau, aprovat el gener de 2017. Els dos grups han presentat proposicions a la comissió d’urbanisme d’aquest dimecres, per demanar una revisió profunda del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (PEUAT). Els darrers mesos ha rebut mitja desena de sentències judicials en contra i l’oposició més crítica amb el projecte vol que el consistori ho aprofiti per negociar amb el sector privat un nou pla.

El govern municipal defensa que les sentències no són fermes i estudia presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem, el que pot ajornar la decisió judicial definitiva entre dos i tres anys. ERC va votar a favor del PEUAT fa dos anys i mig i ara s’ha mantingut alineat amb els comuns. També el PSC, que s’havia oposat el passat mandat i en campanya electoral a diversos punts del pla, ha optat pel silenci i ha cedit els seus minuts d’intervenció a la tinenta d’alcaldia Janet Sanz com a veu única del govern Colau-Collboni.

Així, els tres partits d’esquerres han tombat la petició de revisió del pla i han defensat la seva solidesa jurídica. “Les sentències diuen que el PEUAT era necessari i que tenim plenes competències, els que diuen que ens cauran indemnitzacions milionàries també deien que l’instrument era il·legal”, ha defensat Sanz. La tinenta ha defensat que el pla no genera cap discrepància interna al bipartit, perquè a l’acord de govern ja es va fixat que es mantindria el pla i “s’hi farien millores a través dels mecanismes ja previstos”, com la clàusula de revisió obligatòria al cap de 3 anys. Aquest termini, ha recordat, es compleix el proper mes de gener.

La regidora Maria Buhigas (ERC) ha secundat a Sanz i ha defensat que el PEUAT va néixer “d’una alarma social” davant la pressió turística sobre el mercat de l’habitatge. “Les sentències no han de generar precipitació ni oportunisme: no són fermes, no es tracta d’escriure un nou text com si tornéssim a la casella d’inici”, ha assegurat.

L’únic punt concret del pla que qüestionen els republicans  és el decreixement obligatori en hotels que facin grans reformes: “Barcelona no necessita més habitacions d’hotel sinó millors”. Per això han demanat al govern que comparteixi amb l’oposició els informes jurídics que va anunciar que encarregaria sobre aquest punt per decidir si cal revisar-lo.

JxCat i Cs renyen el govern

Cs, que el 2017 havia avalat el PEUAT, defensa ara la revisió del pla. El regidor Celestino Corbacho, nova incorporació d’aquest mandat, ha tirat de veterania per renyar Janet Sanz: “Vostès ara poden guanyar temps amb un recurs de cassació, però serà molt difícil que el tribunal acabi donant la raó a l’ajuntament i traient-la a tots els jutges que s’hagin pronunciat abans en contra”. Així, ha demanat a la tinenta que pensi en el llegat que deixa i treballi per “un pla que serveixi pels propers 15 anys, no pels anys que estiguin governant”.

El regidor Jordi Martí (JxCat) ha recordat que el seu grup s’ha oposat en tot moment al PEUAT, però ha recalcat que en canvi sí que està a favor de “regular el sector” i fins i tot de certes prohibicions. Ha advertit que “la música de fons” de les sentències és “molt contundent” encara que no siguin fermes i ha burxat al PSC per haver-se oposat al pla i ara no expressar-ho.

PP i Barcelona pel Canvi (BpC) han donat suport a la revisió del pla. El popular Òscar Ramírez ha exigit que el PEUAT deixi de ser “una arma contra el turisme per passar a ser una eina de gestió”. La número 2 de Manuel Valls, Eva Parera, ha criticat que el pla “no ha donat els resultats esperats” i ha pronosticat que “comportarà unes indemnitzacions milionàries”.

Més notícies
El govern d’Ada Colau defensa la vigència del pla hoteler malgrat les sentències
Notícia: El govern d’Ada Colau defensa la vigència del pla hoteler malgrat les sentències
Comparteix
La tinenta d'alcaldia Janet Sanz anuncia que l'Ajuntament demanarà un aclariment judicial sobre les sentències contràries al PEUAT
ERC espera que la sentència que anul·la el pla hoteler de Colau “no tingui recorregut”
Notícia: ERC espera que la sentència que anul·la el pla hoteler de Colau “no tingui recorregut”
Comparteix
El portaveu del grup, Jordi Coronas, espera que "s'hagin fet les coses com cal"
La totalitat del pla hoteler de Colau, en entredit per una altra sentència
Notícia: La totalitat del pla hoteler de Colau, en entredit per una altra sentència
Comparteix
El Gremi d'Hotels de Barcelona avança que una nova resolució del TSJC anul·la el pla sencer perquè en considera insuficient l'avaluació econòmica i financera
Una altra sentència qüestiona els efectes de la moratòria de pisos turístics
Notícia: Una altra sentència qüestiona els efectes de la moratòria de pisos turístics
Comparteix
Una sentència dona la raó a un propietari que va intentar obrir un apartament per a turistes el 2016

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa