El govern d’Ada Colau defensa la vigència del pla hoteler malgrat les sentències

La tinenta d'alcaldia Janet Sanz anuncia que l'Ajuntament demanarà un aclariment judicial sobre les sentències contràries al PEUAT

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz ha defensat aquest dijous la “plena vigència jurídica” del pla de restruccions hoteleres, el PEUAT, després de les sentències contràries rebudes aquesta setmana. “El pla és vigent i ara mateix es continua sense donar més llicències per hotels al centre i per apartaments a tota la ciutat”, ha sostingut. “No és una sentència ferma i fins llavors no tindria afectació jurídica”, ha afegit.

No obstant, ha anunciat que l’Ajuntament demanarà un aclariment judicial sobre les sentències contràries al PEUAT, que entregarà al tribunal “els propers dies”. Si no li satisfà la resposta, presentarà un recurs de cassació al Tribunal Suprem perquè el govern municipal segueix “convençut” que el pla “compleix estrictament la llei” i és “solvent i segur jurídicament”. 

[r:1]

En especial el consistori vol conèixer amb tot detall la base i l’afectació de l’auto que dicta la nul·litat del pla sencerl’existència del qual avui sí que ha admès el consistori. Sanz ha explicat que es tracta d’una sentència peculiar perquè compta amb el vot particular en desacord d’una magistrada dels tres que formen la sala, un detall que el govern municipal veu símptomàtic de què hi ha “dubtes jurídics” i “altres interpretacions vàlides”. La Secció Tercera de la Sala Contenciosa Administrativa del TSJC tomba el pla hoteler amb un argument formal: considera que havia d’haver-se acompanyat d’una memòria econòmica i financera més àmplia que calculi quin impacte suposa el PEUAT per als privats afectats i les pertinents indemnitzacions si s’escaiguessin.

La tinenta d’alcaldia d’Urbanisme ha assegurat que aquest informe ampliat no és obligatori en un pla especial com el PEUAT i ha subratllat que impedeix l’ús hoteler en edificis propietat de privats però no deixa sense drets als afectats, que poden seguir destinant les finques a habitatges o oficines sense generar-nos “càrregues” ni obligacions de despesa. 

Janet Sanz defensa en roda de premsa la validesa del PEUAT / MMP

Janet Sanz defensa en roda de premsa la validesa del PEUAT / MMP

Sanz insisteix que el PEUAT “va néixer d’un ampli consens veïnal i polític de posar ordre i governar el turisme a la ciutat” i ha advertit que “Barcelona no ha deixat de tenir els riscos del model turístic global imperant”. “El centre de la ciutat no necessita més hotels sinó més veïns i veïnes”, ha emfatitzat la dirigent dels comuns, que avisa també que el pla “ha de ser vigent molt de temps per tenir efectes” palpables en el model turístic local. Ha reconegut que, davant l’allau de més de 120 demandes del sector contra el pla, l’Ajuntament ja té preparada “una bossa” de diners “per afrontar indemnitzacions”. Si finalment n’hagués de pagar, considera Sanz, “entraria dins la normalitat”: “Qualsevol actuació de l’Ajuntament sempre compta amb al·legacions i recursos”.

Prescindir del 20% de decreixement

Sí que sembla fora de dubte, en canvi, la sentència que tomba l’article concret del PEUAT sobre la reducció obligatòria del 20% de places en els hotels existents al centre de la ciutat –l’anomenada “zona de decreixement”– en cas de fer obres majors i rehabilitacions integrals. Sanz ha recordat que l’acord de govern de BComú i PSC ja inclou revisar aquesta clàusula, que disgusta als socialistes. Tot i així, ha assegurat que el govern de Bcomú ja estava “donant resposta” cas per cas als hotelers que volien fer reformes no estructurals, per exemple per renovar la cuina, els lavabos o el hall. “No hi ha hagut cap denegació”, ha dit.

S’ha reafirmat, com ahir, en què la desena de sentències dictades fins ara “avalen totalment” que l’Ajuntament “tenia les competències” necessàries per determinar en quins barris podia haver-hi nous hotels i en quins no, a través d’un pla especial urbanístic. En aquest sentit ha agraït a ERC que hagi “mostrat molt d’interès des del minut zero” i hagi “donat suport” al pla com a eina per regular el turisme. El PEUAT es va aprovar a finals de 2017 amb els vots del govern de BComú i dels regidors del PSC, ERC i la CUP. JxCat hi va votar en contra i aquest dimecres va reclamar a Colau que renunciï a recórrer al Suprem per evitar una “demora” d’uns dos anys en el desenllaç d’aquest conflicte amb el sector.

Més informació

Comentaris

    ferran 01/08/2019 1:24 pm
    Evident !!!...Us penseu que el règim renunciaria als astronòmics beneficis que genera la prostitució de Barcelona ???...Us penseu que el règim renunciaria a exprimir els gegantescos beneficis via espoli que genera aquesta ciutat ???...El règim l’importa una merda que Barcelona s’hagi convertit en un femer turístic brut, perillós i sense personalitat...Colau, maca, te n’adones per fi, que només som una colònia per exprimir ???

Nou comentari