Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC anul·la un article clau de la regulació hotelera de Colau
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona ha rebut la primera sentència desfavorable per al PEUAT, el pla de regulació dels allotjaments turístics impulsat pel govern d’Ada Colau. Després de cinc sentències a favor, el TSJC n’ha dictat cinc de noves que posen en qüestió punts concrets del pla. Segons ha avançat aquest dimecres La Vanguardia, el jutjat ha anul·lat l’obligació de suprimir un 20% de places als hotels del centre de la ciutat quan facin grans obres de rehabilitació que afectin l’estructura de l’immoble. Era justament la clàusula que donava sentit a l’anomenada “zona de decreixement”, els barris cèntrics i més turístics on l’Ajuntament vol reduir l’oferta actual.

La tinenta d’alcaldia Janet Sanz, que el passat mandat va pilotar l’elaboració del mandat, ha relativitzat aquest matí la gravetat de la decisió judicial. “Vam rebre un paquet més de sentències sobre el PEUAT, en total ja hem rebut 10 sentències: la meitat són favorables i l’altra meitat en alguns casos determina que hi ha alguns punts del PEUAT que s’han de revisar”, ha explicat.

[r:3]

Segons Sanz, el govern aclarirà els propers dies amb els seus propis serveis jurídics i amb el jutjat com refer aquest punt del PEUAT perquè s’ajusti a la llei. Demana “prudència” perquè “la sentència no és ferma” i si ho fos obre la porta a un recurs de cassació al Tribunal Suprem. No ha aclarit si estaria disposada a renunciar al decreixement que implica l’article tombat, que ha assegurat que es va incorporar al PEUAT durant les negociacions amb altres grups municipals.

La tinenta ha subratllat la “satisfacció en termes generals” del govern barceloní pel conjunt de sentències rebudes, ja que fins ara cap d’elles ha posat en qüestió la utilització d’un pla especial urbanístic per a regular un sector econòmic a tota la ciutat. “Hi ha tot un aval jurídic i judicial i tenim un pla vigent que ens permet governar el turisme d’una altra manera.”, defensa Sanz, que ha recordat que el sector va cursar “més de 120 contenciosos” contra la norma.

L’oposició celebra la decisió

JxCat ha estat el primer grup de l’oposició en reaccionar a la notícia i celebrar la decisió judicial. Elsa Artadi ha titllat l’article tombat de “polèmic, irracional i injust” i ha recordat que el PDECat ja va votar en contra del PEUAT el passat mandat –a diferència de PSC i ERC, que li van acabar donant un ‘sí crític’– per incloure aquest tipus de clàusules. “No té sentit a nivell econòmic ni de projecció turística, Barcelona ha d’apostar per un parc hoteler cada vegada millor i per un turisme de qualitat”, ha defensat. JxCat demana al nou govern bipartit que “en lloc de demorar la decisió dos anys i perdre diners” amb un recurs al Suprem, s’avingui a negociar ja una reforma del PEUAT. Ha pronosticat, a més, que perdrien segur el recurs perquè “la llei d’Urbanisme està per sobre i no inclou cap restricció”. “No podem generar desincentius a que la qualitat augmenti”, ha conclòs.

ERC també ha valorat la notícia, a través del regidor Jordi Coronas: “Era d’esperar que es qüestionés alguna de les mesures del PEUAT i aquesta va contra el decreixement”, ha piulat. Tot i així ha donat a entendre que l’afectació real de la sentència és reduïda perquè moltes rehabilitacions ja redueixen places voluntàriament per poder fer habitacions més àmplies i de categoria superior. Coronas també li ha respost a Artadi, a través d’una piulada, que està a favor del diàleg amb el sector, però que “el PEUAT és un instrument necessari” i que “cal posar límits i també replantejar l’impost d’estades turístiques”. “El turisme com a negoci és important, però no pot ser-ho per a uns pocs, la ciutadania se n’ha de beneficiar també”.

La presidenta del grup municipal de Cs, Luz Guilarte, ha exigit per “la revisió immediata del PEUAT” a conseqüència de les sentències. La regidora ha demanat al nou govern que s’obri a dialogar amb el sector hoteler “per evitar despropòsits i demores en la regulació i per adaptar-lo a la realitat de Barcelona”. Considera que el PEUAT “espanta als inversors i s’obstaculitza la dinamització de l’economia”. Així, Guilarte reclama l’assumpció de “responsabilitats polítiques” perquè, segons ella, “els nyaps de la senyora Colau els acabem pagant tots els ciutadans”.

Més notícies
L’increment de la inseguretat penalitza la recuperació dels hotels de luxe
Notícia: L’increment de la inseguretat penalitza la recuperació dels hotels de luxe
Comparteix
L'ocupació es manté 10 punts per sota del 2017 i el Gremi d'Hotels reclama més mesures per reduir els furts
El turisme es recupera i els hotelers preveuen un bon estiu
Notícia: El turisme es recupera i els hotelers preveuen un bon estiu
Comparteix
El nivell d'ocupació del primer semestre s'acosta al 80% i als mesos de juliol i agost pujarà fins al 85%
Els promotors hotelers només han iniciat 10 nous projectes a Barcelona en dos anys
Notícia: Els promotors hotelers només han iniciat 10 nous projectes a Barcelona en dos anys
Comparteix
Les restriccions imposades pel govern d’Ada Colau limiten el creixement de nous establiments, que es concentren a les zones més perifèriques

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa