Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El govern Colau refreda la petició d’ERC de limitar els creueristes
  • CA

El govern BComú-PSC li ha donat carbasses discretament a ERC en la seva pretensió de limitar clarament els creueristes a Barcelona a un màxim de 200.000 mensuals. Els republicans van anunciar que ho portarien a votació al ple però en transaccionar la proposició per assegurar que s’aprovés ha caigut del redactat la “limitació” en favor d’elaborar un estudi sobre la càrrega de turistes que pot suportar la ciutat.

El regidor Miquel Puig (ERC), tot i així, ha tornat a defensar el límit dels 200.000 viatgers en la intervenció del grup i ha insistit que el sector ha viscut un creixement “insostenible” els darrers anys. “No ens calen més turistes sinó turistes amb despesa superior i més respectuosos amb l’entorn”, ha subratllat. Així, ha defensat que si Barcelona tingués la meitat de creueristes però fossin “d’embarcament” i no “de pas” –els que comencen itinerari al port català i no només hi fan parada unes hores– la ciutat “no hi perdria gens sinó que hi guanyaria”. Puig ha afirmat que els que fan escala “es mouen en ramat i deixen uns 50 euros” de despesa, mentre que els d’embarcament gasten uns 500 euros i potencien l’aeroport com a hub. Segons els republicans, la limitació no queda descartada del tot, sinó pendent del resultat de l’estudi pactat sobre càrrega turística.

El govern municipal, a través del regidor de turisme Xavier Marcé (PSC), ha menystingut elegantment a ERC i ha descafeïnat el sostre màxim que proposava Puig a un esquiu compromís de “reduir o no prioritzar el creuerista de pas”. És més, li ha donat les gràcies per les seves “contribucions” al proper Pla Estratègic de Turisme 2023-26. “Ja hem fet i anunciat molts canvis i compromisos en la governança turística”, ha dit. De pas, ha aprofitat per demanar als republicans que, des de la Generalitat, aplanin el camí al turisme de Barcelona perquè tingui “un espai central”. Els comuns, que fa 6 anys s’oposaven ferotgement al turisme de creuers, no han obert boca i han deixat la representació del bipartit en mans del soci de govern.

Marcé s’ha estalviat una crítica dura a ERC, en part perquè ja l’havia fet Elsa Artadi (JxCat) just abans: “El que estem debatent no és limitar els creueristes, el text votat i la intervenció [de Puig] s’assemblen com un ou a una castanya”. L’alcaldable dels junters ha tret pit de l’acció del Port de Barcelona –liderat per primeres espases del seu partit com Mercè Conesa i ara Damià Calvet– i ha afirmat que ja fa temps que s’avança en l’electrificació dels molls per contaminar menys i la captació de creuers que iniciïn o acabin la ruta a Barcelona.

Així, JxCat ha votat a favor considerant que s’estava ratificant el full de ruta ja vigent. Ha quedat aprovada la moció amb el suport dels dos partits del govern i els dos partits independentistes. La resta de partits han considerat que, ho posés o no al text votat, la proposició anava en contra del turisme i no li han donat suport. El PP s’ha abstingut i hi han votat en contra Cs, Valents i la regidora no adscrita Marilén Barceló.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa