Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona manté la prohibició a les habitacions turístiques

El govern municipal ha decidit posposar la polèmica regulació de les habitacions turístiques per salvar l’aprovació definitiva del nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat), que s’ha de votar al ple del desembre. BComú i el PSC, que tenen posicions molt allunyades sobre com s’ha d’encarar la regulació, han optat per un acord de mínims que permet introduir una clàusula al nou Peuat per reconvertir pisos turístics en llars compartides, però han deixat per més endavant –sense concretar quan– el gruix de la regulació, que requerirà una ordenança específica.

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, que és partidari d’una regulació restrictiva, ha remarcat fins a deu vegades que la proposta per actualitzar el Peuat és de “consens” i ha defensat que la regulació de les llars compartides és necessària perquè bona part de l’oferta actual es “fa sense empara legal”. Collboni ha estimat que a Barcelona hi ha unes 10.000 famílies que lloguen habitacions de casa seva a turistes i ha enviat un missatge de “tranquil·litat” per garantir que tard o d’hora es regularà l’activitat, però no serà ara.

Feina interna al govern

Durant els últims mesos, el govern municipal ha creat diferents equips de treball per buscar el “consens intern” necessari per regular les habitacions turístiques, però fins ara no han pogut acostar posicions. La tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, ha explicat que deixa la “porta oberta” per seguir negociant amb els socialistes una proposta d’ordenança que pugui satisfer tothom. Es tracta d’un canvi d’actitud important, ja que fins ara els comuns eren partidaris de prohibir totalment l’activitat.

Mentre no arriba l’ordenança, que té pocs números de tirar endavant abans del final del mandat si no hi ha un canvi radical d’actitud entre els partits de govern, el nou Peuat opta per una fórmula imaginativa per complir amb l’expedient i “donar seguretat jurídica” al text, ja que els serveis jurídics havien recomanat al consistori que oferís alguna opció d’obtenir llicències per evitar recursos judicials. “L’activitat segueix prohibida de forma generalitzada”, ha matisat Sanz, “amb l’excepció de les reconversions de pisos turístics, que podran donar de baixa la seva llicència i transformar-se en una llar compartida”.

Les inspeccions, principal escull

Més enllà de les diferències internes al govern municipal, un dels principals esculls per regular les habitacions turístiques és com articular un sistema de llicències, inspecció i control per evitar les trampes i l’entrada de màfies al negoci del lloguer d’habitacions. La tinent d’alcaldia d’Urbanisme ha avançat que estan treballant per resoldre el problema de les inspeccions, però ha recordat que ara mateixa a Barcelona és perfectament legal llogar una habitació sempre que sigui per més de 31 dies, una fórmula que ja s’utilitza per cobrir les necessitats d’habitatge de treballadors i estudiant que venen a la ciutat. El que no es pot és llogar una habitació per un cap de setmana.

El nou Peuat, endavant

L’actualització del Peuat, que s’ha fet en part per les diverses sentències judicials que obligaven a modificar alguns articles de l’anterior pla, s’ha de votar al plenari de desembre i el govern municipal està en converses amb la resta de grups per aconseguir els suports necessaris. Fonts consultades pel TOT Barcelona asseguren que el govern municipal no tindrà massa dificultats per trobar els vots que li falten.

Entre les principals novetats que incorpora el nou Peuat destaca la retirada de l’obligació de reduir un 20% les places en les grans rehabilitacions d’hotels del centre de Barcelona o que la Zona 2 –que inclou el [email protected]– passa a ser zona de decreixement i, per tant, no es podran obrir nous hotels en el futur.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Colau, la miseria pel vells barcelonins, MISERABLR RICATXA COLAU a desembre 10, 2021 | 17:25
    Colau, la miseria pel vells barcelonins, MISERABLR RICATXA COLAU desembre 10, 2021 | 17:25
    Colau empobreix als vells no deixant ll9gar 1 habitació a estudiant, que apart donen vida, per ajudari forrar qlshotelers. Capitalisme Colau, odi als vells

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa