Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El TSJC enterra el primer pla hoteler de Colau

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha tombat definitivament el primer Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat) impulsat pels comuns el 2017 després de no admetre el recurs presentat per l’Ajuntament en contra de la sentència del tribunal del 2019, que anul·lava el pla hoteler perquè tenia certes deficiències. En previsió d’aquesta anul·lació, el govern municipal va aprovar inicialment un segon Peuat el gener d’aquest any que incorporava tots els canvis exigits per la sentència del TSJC i, per tant, segueix vigent la limitació per obrir nous hotels a Barcelona.

“Era un risc que estava contemplat”, ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz. “No compartim la sentència”, ha afegit. Sanz considera que l’auto del tribunal conté algunes “contradiccions” perquè fonamenta l’anul·lació global del pla en la manca d’una memòria econòmica per dos punts –agrupament de pisos turístics de Ciutat Vella en un sol edifici i reducció obligada del 20% de les places en cas de grans reformes– que el mateix text invalida. Tot i això, Sanz s’ha mostrat tranquil·la perquè el nou Peuat té “més seguretat jurídica” gràcies a que tot el que “qüestionava el TSJC està corregit”.

Suport polític i social

Segons ha reiterat la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme, l’esperit del Peuat original es manté intacte i segueix apostant pel “decreixement de places hoteleres al centre de la ciutat”. A més, Sanz considera que el nou pla hoteler impulsat pels comuns té el mateix “suport polític i social” del primer i s’ha mostrat convençuda que en els pròxims mesos es podrà aprovar definitivament al plenari. “La sentència del TSJC no qüestiona la competència de l’Ajuntament per fer un pla especial d’allotjaments turístics”, ha recordat. Per tant, l’últim escull perquè tiri endavant serà convèncer la resta de grups de l’oposició quan arribi el moment de la votació.

El grup municipal d’ERC ha estat el primer a reaccionar i, tot i que ha avançat la seva predisposició a aconseguir un “bon Peuat”, ha criticat el govern municipal perquè la sentència del TSJC “representa un nou exemple de la incapacitat del govern Comuns i PSC d’oferir respostes adequades i ben fetes per a la ciutat”. Segons els republicans, la ratificació de l’auto confirma que “qui havia de fer la feina no l’ha fet bé” i ha recordat que Barcelona “no es governa només amb bones intencions” i ha emplaçat el govern municipal a buscar un nou pla hoteler “ferm, ben estructurat i cercant el màxim consens amb el sector i la ciutadania”.

Per la seva banda, JxCat ha criticat que el plantejament original del Peuat “ha creat inseguretat jurídica i ha minvat l’interès dels potencials inversors” i ha anunciat que ha presentat al·legacions perquè el govern municipal accepti regular les llars compartides, estudiï permetre un augment de places hoteleres al [email protected] i a altres zones de l’Eixample, les Corts, Sant Martí, Sants, Nou Barris i Sant Andreu “per permetre una millor redistribució i reequilibri de l’activitat econòmica a la ciutat”. El portaveu del grup, Jordi Martí, considera que el TSJC ha “desautoritzat” el pla hoteler dels comuns.

La presidenta del grup de Ciutadans, Luz Guilarte, també ha criticat el desenllaç judicial del PEUAT. “Ja vam avisar que era un nyap jurídic i de contingut i que acabaríem així”, ha lamentat. La regidora considera, malgrat les explicacions de Sanz, que ara mateix “cap PEUAT està vigent” i que només es manté “la suspensió de llicències” que impedeix obrir nous hotels i apartaments. “S’ha de tornar a començar [per aprovar un segon PEUAT] i esperem que aquest cop el govern municipal ho faci amb consens i transparència; que no es perdin més temps i diners dels barcelonins en projectes ideològics i sectaris”, ha dit.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fanga a maig 13, 2021 | 16:48
  Fanga maig 13, 2021 | 16:48
  Posats a fer, perquè no enterreu la Colau i tot?
  • Icona del comentari de: Gilbert Pi a maig 14, 2021 | 10:02
   Gilbert Pi maig 14, 2021 | 10:02
   Un comentari babau i poca-solta.
 2. Icona del comentari de: Jeroni Munyós a maig 14, 2021 | 10:13
  Jeroni Munyós maig 14, 2021 | 10:13
  La justícia espanyola li ha trobat "gust" a decidir per la democràcia. Quina merda. L'estat espanyol utilitza ara el poder judicial i el lawfare de la justícia espanyola per a continuar i perpetuar el monocultiu turístic de masses i de vi amb gasosa per a Barcelona i la resta de Catalunya, ens volen un parc temàtic, és la fórmula que van trobar fa uns anys, des de l'estat espanyol, després, de 300 intentant vertebrar, assimilar els Països Catalans a Espanya i anihilar la llengua i cultura que tanta nosa els hi fa, sense aconseguir-ho del tot. Desnacionalitzar i omplir de "negocis", trampes i corrupteles turístiques així aconsegueixen carregar-se el teixit social, i en definitiva el nostre país, com qui no vol la cosa. Amb la col·laboració dels botiflers de sempre i la resta de catalans adormits. Som massa mesells.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa