Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona prohibirà el lloguer d’habitacions turístiques a tota la ciutat
  • CA

L’Ajuntament de Barcelona prohibirà el lloguer d’habitacions a turistes a tota la ciutat per evitar una “saturació” de l’oferta d’allotjaments i evitar que proliferin els pisos turístics encoberts. Segons ha explicat la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, el govern municipal ha aprovat inicialment l’actualització del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics (Peuat) per adaptar-lo a la nova normativa i incorporar els canvis exigits per diverses sentències contràries a l’anterior pla.

“L’oferta actual és més que suficient”, ha dit Sanz, que ha recordat que en qualsevol cas el lloguer d’habitacions a estudiants o treballadors que venen unes setmanes o mesos a Barcelona segueix sent legal i que només es posa fre a les habitacions turístiques, que fins ara estaven en una situació d’alegalitat i que, si la proposta del govern municipal tira endavant, passarien a ser il·legals i obligaria a totes les plataformes a retirar els milers d’anuncis que hi ha ara mateix

Segons ha explicat Sanz, ara s’obre un període de tres mesos d’exposició pública per presentar al·legacions a l’actualització del Peuat i, en paral·lel, el govern municipal obrirà un debat amb partits i entitats de cara a aconseguir l’aprovació definitiva a l’estiu, quan acaba el període d’un any que la Generalitat va donar als ajuntaments per adaptar la nova normativa a cada municipi. Només aprovar-se el decret, Barcelona va decidir suspendre durant un any la concessió de llicències per tenir temps d’estudiar el marc legal i decidir en quins termes s’aplicaria a la ciutat.

Excés d’oferta

Janet Sanz ha explicat actualment a Barcelona hi ha més de 154.000 places als allotjaments turístics legals –que inclou hotels, albergs i pisos turístics– una xifra “més que suficient” per satisfer la demanda dels viatgers. Segons els càlculs del servei d’inspecció municipal, les plataformes de lloguer turístic com Airbnb tenen uns 7.600 anuncis d’habitacions, el que suposaria incrementar en 14.000 places més l’oferta actual, pràcticament un 8% més. La majoria d’anuncis estan ubicats a l’Eixample i Ciutat Vella, dues zones que, segons el Peuat, ja estan saturades i no poden ampliar la seva oferta d’allotjaments turístics. 

A més, el decret de la Generalitat, aplicat sense restriccions, convertiria tots els pisos de Barcelona en potencials habitatges d’ús turístic, amb la conseqüent pèrdua per al lloguer tradicional d’habitacions. La proposta del govern municipal s’ha basat en l’experiència de ciutats com París o Amsterdam, que han hagut de restringir el lloguer d’habitacions “davant les dificultats de controlar-ne l’activitat i la pèrdua d’habitatge”.

Sanz ha defensat que la mesura és necessària per acabar amb la picaresca de molts propietaris de pisos turístics il·legals –que després de ser precintats per les autoritats tornen al mercat com a habitacions individuals– i de les màfies del relloguer, que en els últims anys han augmentat la seva activitat a Barcelona llogant pisos amb documentació falsa o a través de testaferros per després llogar-los per dies a turistes. “Si és il·legal, les plataformes no podran anunciar les habitacions”, ha insistit Sanz, fet que facilitarà molt la feina als inspectors municipals.

Fre al turisme al 22@

Una altra de les novetats de l’actualització del Peuat és que el sector nord del 22@ passa de ser zona de creixement equilibrat a zona de manteniment després d’haver triplicat el nombre de places turístiques en els últims anys, passant de 410 el 2017 a 1.207 el 2020. “Això vol dir que no podrà créixer el total de places existents a l’àmbit”, assegura l’Ajuntament, “i si s’implanta un nou allotjament –només en el cas que hi hagi abans una baixa– s’haurà d’adequar a condicions de densitat. Tampoc s’admet l’ampliació del nombre de places dels establiments existents, ni s’accepten habitatges d’ús turístic ni llars compartides”.

En la mateixa línia, el govern municipal també vol posar fre a la proliferació de residències d’estudiants, en especial les que no estan situades en solars qualificats d’equipament. A més de mantenir els requisits actuals –que no substitueixi habitatge convencional, edifici exclusiu i capacitat màxima de 350 places–, el nou Peuat prohibeix obrir noves residències a les zones 1 i 2, les més massificades, excepte si es tracta d’un hotel o alberg reconvertit.

Amb aquests canvis, el govern municipal espera adaptar el Peuat a les noves normatives i incorporar els canvis que li havia exigit el TSJC en diverses sentències –com l’eliminació de l’obligatorietat de reduir un 20% les places en cas de reformes majors–, una solució que hauria de reduir substancialment les demandes contra el pla i hauria d’evitar la seva suspensió total de mans del Tribunal Suprem.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Lluis a gener 29, 2021 | 13:44
    Lluis gener 29, 2021 | 13:44
    Tot per afavorir a les grans companyies hoteleres i als fons d'inversors. Quan els pobres s'afegeixen a la festa, els fan fora sistemàticament. Han de saber en destriar especuladors d'aquestes habitacions i de les persones que complementen els seus ingressos amb el lloguer d'aquestes habitacions. És més fàcil prohibir que discriminar. L'especulador sempre trobarà altres oportunitats, el treballador perdrà la seva.
  2. Icona del comentari de: FRAN BCN a gener 29, 2021 | 22:37
    FRAN BCN gener 29, 2021 | 22:37
    Es delicte que una família sense ingressos pugui llogar una habitació?. Aneu a pastar fang, inútils fanàtics fóra de BCN, us esteu carregant la ciutat..

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa