Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Les llars compartides tornen a dividir el govern de Colau i Collboni
  • CA

La regulació de les llars compartides ha tornat a dividir el govern d’Ada Colau i Jaume Collboni, que ha votat diferent una proposta de Barcelona pel Canvi per accelerar la redacció d’una normativa que posi fi a la “injustícia” que pateixen molts barcelonins que ara mateix no poden llogar una habitació de casa seva per menys de 31 dies. En una espècie de repetició de la Comissió d’Urbanisme de mitjans de juny, comuns i socialistes han tornat a fer públiques les seves discrepàncies malgrat no confrontar-se directament per la qüestió.

El PSC, Junts per Catalunya, Cs i PP ha donat suport a la iniciativa de Barcelona pel Canvi, mentre que BComú i ERC hi ha votat en contra. El resultat de la votació ha estat exactament el mateix que abans de l’estiu, però en aquella ocasió va ser JxCat qui va instar el govern municipal a regular les llars compartides per no perjudicar els petits propietaris que lloguen habitacions per complementar la seva renda, un argument clavat a l’esgrimit per Eva Parera.

Collboni s’avança al debat

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, s’ha avançat al debat i durant la resposta a una altra proposta d’ERC sobre turisme ha avançat que Barcelona tindrà una regulació de les llars compartides. “Hi haurà regulació, no hi haurà prohibició”, ha dit sense concretar massa, però amb una evident intenció per les diferències de plantejament que tenen amb els seus socis de govern. Collboni s’ha limitat a dir que la regulació serà “restrictiva” i que podria estar llesta el 2022 o el 2023, “quan hi hagi consens i el debat suficient per fer-ho possible”.

Fins ara, l’Ajuntament de Barcelona havia apostat per una prohibició total de les llars compartides en la mesura que el nou Pla Especial Urbanístic d’Allotjament Turístics (PEUAT) no contempla la creació de noves llicències per a habitatges turístics i limita el lloguer d’habitacions a 31 dies o més per evitar que l’activitat competeixi amb el mercat residencial. De fet, la tinent d’alcaldia d’Urbanisme, Janet Sanz, que porta l’àrea encarregada d’elaborar la normativa, ha etzibat que Barcelona “no necessita una explosió d’habitacions turístiques” perquè, entre altres coses, ja disposa de 154.000 llits i ha exigit als grups que no posin “presses ni pressions” a la qüestió.

Eva Parera obre velles ferides

Eva Parera ha portat al plenari de l’Ajuntament una proposta que és ben sabut que genera divisió interna al govern municipal la mateixa setmana que s’ha sabut que els seus vots no seran necessaris per aprovar els pressupostos municipals, ja que l’acord d’ERC i En Comú Podem per salvar els comptes de la Generalitat obliga de retruc als republicans a no entorpir la votació final dels pressupostos municipals que es farà al desembre. Casualitat o no, la proposta de Parera ha fet aflorar de nou les diferències entre els comuns i els socialistes.

Parera ha recordat que ja fa massa mesos que el govern municipal esquiva la seva responsabilitat de regular i ha reclamat als comuns que deixin de confondre el debat. “No són habitacions turístiques, són llars compartides”, ha dit. “No afecta l’habitatge”. Una reflexió similar a la que ha fet el regidor de Turisme, el socialista Xavier Marcé, que ha avançat que el govern ha creat una comissió interna per tractar el tema i que abordarà la qüestió quan s’hagin “resolt les al·legacions globals que s’han presentat al Peuat”, entre les quals hi ha una del mateix grup socialista per regular les llars compartides.

Per la seva banda, Janet Sanz ha insistit que la “barra lliure” s’ha acabat a Barcelona perquè “no és bo per la ciutat ni per ningú” i ha assegurat que trobaran “solucions”. A l’agost l’Ajuntament va anunciar que mantindria la prohibició de llogar habitacions per menys de 31 dies després que finalitzés el termini d’un any que la Generalitat va donar als ajuntaments per regular la matèria. El govern municipal va anunciar una suspensió de llicències el 2020 i, amb l’aprovació del nou Peuat al gener, es va prorrogar fins que s’aprovi definitivament el pla urbanístic, que preval sobre el decret del Govern català.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa