Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien que la Urbana ha multat un noi que va demanar ser atès en català

Plataforma per la Llengua assegura que la Guàrdia Urbana ha multat amb 601 euros un noi per, segons l’entitat, haver-se atrevit a denunciar que els agents es van negar a parlar-li en català. Segons exposen en un comunicat, la policia municipal l’ha multat per una suposada infracció de la Llei orgànica de protecció de la seguretat ciutadana, la coneguda ‘Llei Mordassa‘. La Guàrdia Urbana justifica la sanció per negar-se a ser identificat, malgrat que des de l’entitat asseguren que el noi va acabar cedint.

Els fets es remunten al passat 27 de desembre, quan agents del cos van aturar quatre persones al passeig de Maragall sense cap motiu aparent, segons el comunicat. L’entitat explica que una persona del grup va preguntar per què se’ls identificava i que, quan un agent va respondre-li en castellà, aquest s’hi va negar. “M’entens perfectament en castellà, així que no penso parlar-te en català“, va comentar-li segons el que ha explicat el jove.

Represàlia per denunciar els fets

L’escrit detalla que, un mes més tard d’aquests fets, el jove va rebre una sanció de 300 euros que no corresponia amb els fets ocorreguts. Plataforma per la Llengua critica que els fets denunciats (cants i crits via pública) no es corresponien amb la infracció de l’ordenança general del medi ambient que constava a la sanció. Per tot plegat, l’afectat va decidir recórrer la multa i denunciar la vulneració dels drets lingüístics per part dels agents. L’Ajuntament va acabar arxivant la causa.

Amb tot, el jove va rebre una nova multa un dia abans que el consistori tanques la investigació. En aquest sentit, Plataforma per la Llengua assegura que és “molt revelador” que el cos policial no decidís aplicar la sensació corresponent a la ‘Llei Mordassa’ fins que l’afectat va elevar la queixa a l’Ajuntament, tres mesos després dels fets.

Els treballadors públics han de parlar català

L’entitat recorda que l’agent va incomplir el Reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona, “que fixa que els treballadors han d’adreçar-se en català als administrats llevat que demanin ser atesos en castellà”. També apunten que s’ha vulnerat el dret d’opció lingüística del ciutadà, “que marca l’article 6.1 de l’Estatut i article 3.2 de la Constitució espanyola i implica que un ciutadà té dret de parlar i de rebre resposta en català amb els treballadors públics”.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: RAMON A a maig 26, 2023 | 17:09
  RAMON A maig 26, 2023 | 17:09
  quanta purria tenim recollida
 2. Icona del comentari de: No s'ha de permetre a maig 26, 2023 | 17:37
  No s'ha de permetre maig 26, 2023 | 17:37
  Hi ha elements de la guàrdia urbana de Barcelona, que a part de no fer la seva feina correctament, tenen una ideologia clarament feixista. Cal fer fora aquests energúmens.
 3. Icona del comentari de: X2 a maig 26, 2023 | 17:37
  X2 maig 26, 2023 | 17:37
  Una vergonya mes
 4. Icona del comentari de: Eulàlia a maig 26, 2023 | 18:23
  Eulàlia maig 26, 2023 | 18:23
  El barcelonins hem de fer-nos valdre, segons el Reglament d’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Barcelona, article 5.2 : "Les comunicacions i les notificacions dirigides a persones físiques i jurídiques residents en àmbit lingüístic català s'han de fer normalment en llengua catalana, sense perjudici del dret dels ciutadans i ciutadanes a rebre-les també en castellà, si ho demanen". Ara som al 2023... son masses anys de deixadesa durant els quals alguns funcionaris no han complert la normativa i els ciutadans hem deixat fer. Hi ha funcionaris que fan el contrari del que diu la normativa i si els hi demanes de complir-la o senzillament que s'adrecin en llengua catalana, t'amenacen o t'humilien. Diguem prou.
 5. Icona del comentari de: Ricard a maig 26, 2023 | 18:27
  Ricard maig 26, 2023 | 18:27
  Continua l'heroïcitat de ser català a Catalunya. Que deu passar a Fraga o a Crevillent amb els catalans si a Barcelona, cap i casal, els racistes ens tracten de púrria? És que hi ha algú no vegi que qualsevol grup social o ètnic rep millor tracte que els catalans? Fins a quan hem de ser humiliats al nostre país?
  • Icona del comentari de: Patrick a maig 27, 2023 | 16:36
   Patrick maig 27, 2023 | 16:36
   No hi estic ben bé d'acord, ésser català no és cap" heroïcitat", de fet hi ha catalans que s'autoanomenen de "16 cognoms" que son renegats espanyolistes, els quals sempre remen cap a Espanya i a sobre se'n vanten. En tot cas "heroïcitat" és ésser català i alhora fer-se valer i "defensar" els seus drets davant la prepotència i supremacia de l'ocupant espanyol i sobretot amb la col·laboració de la passivitat d'alguns catalans. Per a començar el què hem d'aconseguir els catalans, és que la llengua catalana esdevingui la 25 llengua oficial de la Unió Europea, però, l'estat espanyol és un estat que sempre ens va a la contra i a sobre ens veta i impedeix fent trampes, aconseguir un estat propi (és allò de que ni fa ni deixa fer). La llengua catalana pel nombre de parlants i la seva capacitat ocupa el 13è lloc dins de les llengües europees, per la qual cosa qui intenta sempre frenar-la son l'estat espanyol i els catalans "passius" els quals no son herois de res. Encara més, Irlanda i Malta tenen com a llengües oficials l'anglès (gràcies a aquests estats la llengua anglesa és oficial a la UE des l'absència del Regne Unit) i el gaèlic irlandès i el maltès llengües, aquestes sí petites en nombre de parlants, però, els seus estats propis han aconseguit que el maltès (500.000 parlants) i el gaèlic irlandès (170.000 parlants) esdevinguin llengües oficials i doncs, reconegudes per la Unió Europea, sense la necessitat de cap "heroïcitat".
 6. Icona del comentari de: Eulàlia a maig 26, 2023 | 18:31
  Eulàlia maig 26, 2023 | 18:31
  Encara més. Article 7 : "En les comunicacions administratives orals, el personal de l'Ajuntament de Barcelona ha d'emprar la llengua catalana, llevat que l'administrat o administrada demani ser atès / atesa en castellà. Així mateix, es pot recórrer a qualsevol llengua o mitjà que faciliti la comunicació en cas que sigui necessari. A aquest efecte, l'Ajuntament vetllarà per tal que el personal destinat a l'atenció al públic disposi de les competències lingüístiques adients necessàries." Seguim ? La normativa és molt clara, només cal aplicar-la i si cal fer-la aplicar.
 7. Icona del comentari de: Roser a maig 26, 2023 | 18:56
  Roser maig 26, 2023 | 18:56
  La guàrdia urbana de Barcelona és un cos ple d'espanyols inadaptats...i sobre, no saben ni escriure una denúncia ni en català ni en castellà.Si fosa un d'ells marxaria ràpid de Catalunya...i és que els dies es fan molt llargs si no et vols adaptar a un altre país. És molt trist no integrar-se de ple on vius i on et paguen... vergonyós. Fora de Catalunya tots els immigrants i fills d'immigrants españols inadaptats. Visca la República catalana.
  • Icona del comentari de: Martin a maig 26, 2023 | 23:17
   Martin maig 26, 2023 | 23:17
   K país si estás en España te guste o no eres y seras siempre española , la k te tienes k marchar eres tu
   • Icona del comentari de: FAM a maig 27, 2023 | 10:13
    FAM maig 27, 2023 | 10:13
    pel Martin...la llengua i la cultura propia en aquesta terra es la catalana per molt que a foranis espanyols els pesi. Hi ha molts que ho saben, ho respecten i conviuen amb normalitat el seu ús, però encara queden els incodicionals nacionalistes, supremacistes espanyols que es creuen que son superiors, com aquest Martín. No dobleguereu la voluntat de defensar la cultura catalana per molt que us dedique generaciones a fer-ho...veneim de lluny, mes que vosaltres i arribarem mes lluny.. seguim, salut
 8. Icona del comentari de: El cit campejador a maig 26, 2023 | 19:10
  El cit campejador maig 26, 2023 | 19:10
  Los indepes hacen con la lengua lo mismo que hizo Franco, pero con otra bandera porque son lo mismo
  • Icona del comentari de: Jcm a maig 27, 2023 | 00:35
   Jcm maig 27, 2023 | 00:35
   A Catalunya , la llengua , és el català , i si no t'agrada foto el camp. Recorda que el castellà , a Catalunya és una llengua imposada per les armes i per l'emigració i ens és tan estrangera com l'Urdú O el xinès .
  • Icona del comentari de: Sergi a maig 27, 2023 | 11:57
   Sergi maig 27, 2023 | 11:57
   La perversa fal·làcia dels xovinistes espanyols més ultres i sonats : "como franco al revés". Doncs, no. No és el mateix imposar una llengua i prohibir la pròpia del país ocupat que voler recuperar la llengua pròpia i que assumeixi el rol que li pertoca com a tal. Ho saben, però, als ultraxovinistes espanyols, autoanomenats "(no)nacionalistas" els encanta enganyar i intentar aixecar la camisa als que no son dels seus, de fet son capaços de fer qualsevol cosa en aquest sentit per a "preservar" el què ells en diuen unitat uninacional i una d'Espanyuna. Els catalans no som ni castellans ni espanyols, ells ho saben i ens atabalen i ens empaiten no pas pel que fem els catalans, sinó pel que som.
 9. Icona del comentari de: FRAN BCN a maig 26, 2023 | 19:19
  FRAN BCN maig 26, 2023 | 19:19
  Que la GU de Bcn està ple de garrulos i ultres, això fins i tot ho saben els coloms de la Plaça Catalunya. Llavors el nivell C què els demanen només serveix per complir l'expedient oi?
 10. Icona del comentari de: Víctor a maig 26, 2023 | 19:47
  Víctor maig 26, 2023 | 19:47
  Aquestes notícies de fets aïllats no fan més que reforçar la sensació de ser minoria a casa nostra, i d'estar reprimits com ciutadans. Donen força al relat dels partits segons el qual no podem fer la independència. Aquestes petites dosis de desànim minen l'esperit de resistència, cosa totalment comprensible des d'un punt de vista humà. No obstant això, TotBarcelona hauria de ser conscient del seu impacte. Fa anys, la policia nord-americana va observar que la cobertura mediàtica d'assassinats en augmentava la seva freqüència. Van decidir deixar de comunicar-losAquí passa una cosa similar, tots som energia i vibració.
  • Icona del comentari de: Inadaptats a maig 27, 2023 | 04:24
   Inadaptats maig 27, 2023 | 04:24
   No som minoria, però el seu bàndol és desgraciadament el que té el poder de part seva i, de vegades, genteta no massa integrada d’aquesta (per voluntad pròpia) salten per demostrar que sap què amb demostracions demostracions patètiques que parlen bastant malament d’un tarannà i adequat. El problema el tenen ells.
 11. Icona del comentari de: Anomin a maig 26, 2023 | 19:48
  Anomin maig 26, 2023 | 19:48
  La GU es escoria espanyolista sense estudis, no donen per mes, els seus limitats cervells son facilment manipulables,
 12. Icona del comentari de: Xavio a maig 26, 2023 | 23:55
  Xavio maig 26, 2023 | 23:55
  Pobrets, si no serveixen per res més que l'hi farem.
 13. Icona del comentari de: Jordi (Català i Suís) a maig 27, 2023 | 00:03
  Jordi (Català i Suís) maig 27, 2023 | 00:03
  L'única via per a acabar amb aquestes agressions i humiliacions dels Espanyols és llur Expulsió del Sud dels PPCC que és el veritable significat de la Independència. A qualsevol país ocupat i colonitzat del Planeta, la Independència és l'expulsió dels Ocupants. I amb ells llur llengua imposada a les víctimes. Però les miserables elits catalanes ens han anestesiat des de fa 50 anys amb totes les collonades "Un Sol Poble, Els Altres Catalans, etc". Tot per amagar la presència massiva de funcionaris civils i militars estrangers i de Colons estrangers.
 14. Icona del comentari de: Forces d'ocupació a maig 27, 2023 | 00:34
  Forces d'ocupació maig 27, 2023 | 00:34
  La GU obeeix a castella.
  • Icona del comentari de: Sentit comú a maig 27, 2023 | 11:47
   Sentit comú maig 27, 2023 | 11:47
   T'ha costat arribar a ací ? Per això volem la independència política respecte de Madrid.
 15. Icona del comentari de: MHP a maig 27, 2023 | 13:05
  MHP maig 27, 2023 | 13:05
  De veritat us creieu el que explica aquest "article"? Si us plau, sigues més curosos i busqueu els veritables motius de la multa, abducits, que esteu abducits.
  • Icona del comentari de: A I. Ensenat a maig 27, 2023 | 16:11
   A I. Ensenat maig 27, 2023 | 16:11
   L'infiltrat espanyol no té cap credibilitat. El varen descobrir i encara segueix increpant els que no son dels seus amb fatxenderia i fanfarroneria.
 16. Icona del comentari de: Fora xonis nyols de la guardia urbana a maig 27, 2023 | 16:44
  Fora xonis nyols de la guardia urbana maig 27, 2023 | 16:44
  Tindrien que fer exàmens de catala a aquesta ronya de la urbana i multes si no parlen català. Esperem que amb un govern independentista les coses comencin a canviar d'una vegada.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa