Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La meitat dels barcelonins parlen poc o gens el català

Barcelona està una mica per sobre de la mitjana de Catalunya pel que fa al canvi de llengua quan l’interlocutor no parla català. A la ciutat, el 82,4 % dels catalanoparlants canvien al castellà si els parlen en aquesta llengua; a la resta de l’àrea metropolitana el percentatge arriba al 87,9 % i a Catalunya la tendència se situa en el 76,5%, segons dades del darrer informe de Plataforma per la Llengua, l’ONG del català.

L’informe també assenyala que el 26,0 % dels habitants de Barcelona no parla ‘mai’ en llengua catalana i que un altre 27,1 % parla ‘poc’ el català. Així, el 53,1 % dels residents parlen ‘poc’ o ‘gens’ la llengua pròpia del país. L’estudi també remarca que a Barcelona només el 29,9 % de les persones enquestades diu que parla en català “força” o “molt”. A l’àrea metropolitana, concreta, “les dades són encara més negatives. Els qui diuen que no usen mai el català o l’usen poc s’enfilen fins al 56 %”. 

La Plataforma ha alertat que la situació del català és d’“emergència lingüística” i que les dades que sostenen aquesta conclusió mostren que això és així principalment per dues causes. Per una banda, apunten que hi ha hagut deixadesa per part de les “institucions a l’hora de defensar i garantir els drets dels catalanoparlants”; i per l’altra, les dades “mostren que les actituds lingüístiques dels mateixos parlants sovint són contraproduents.”

Plataforma per la Llengua també fa referència a l’enquesta a la joventut de Barcelona, elaborada pel consistori aquest estiu. Les dades mostren que només el 53,3% dels joves de 15 a 34 anys declara que té una competència bona en català. Per contra, el 92,1% declara que té un nivell bo de castellà i, fins i tot, el 58,5% diu que domina l’anglès”. Ras i curt, que entre el jovent barceloní, el coneixement del català és el més baix dels tres idiomes presents als estudis obligatoris i postobligatoris; anglès i castellà.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Quanta raó a octubre 28, 2021 | 15:47
  Quanta raó octubre 28, 2021 | 15:47
  A bon pastor, un català és l'estranger. Trobar una persona que parli català a aquesta barriada, és com trobar una agulla en un paller. I en general a Barcelona, cada dia costa més trobar, que botigues, bar o restaurants, bancs, t'atenguin en català. Per cert quina responsabilitat hi té la kolau?
  • Icona del comentari de: Cal dir-ho a octubre 28, 2021 | 18:48
   Cal dir-ho octubre 28, 2021 | 18:48
   La responsabilitat és de tots, som al segle XXI i encara no hem aconseguit un estat propi. La independència és la única eina, que si es fa servir be pot aconseguir que la nostra llengua tingui el mateix prestigi, ús i consideració que altres llengües europees com els danès, grec, suec, txec, noruec, finlandès... i fins i tot l'islandès amb 300.000 parlants ens passa la mà per la cara.
 2. Icona del comentari de: Atenció ! a octubre 28, 2021 | 18:51
  Atenció ! octubre 28, 2021 | 18:51
  No val a fugir d'estudi o cercar excuses de mal pagador. La responsabilitat és de tothom, som al segle XXI i encara no hem aconseguit un estat propi. La independència és la única eina, que si es fa servir bé, pot aconseguir que la nostra llengua tingui el mateix prestigi, ús i consideració que altres llengües europees com els danès, grec, suec, txec, noruec, finlandès... i fins i tot l'islandès, llengua la qual amb 300.000 parlants ens passa la mà per la cara dels catalans.
 3. Icona del comentari de: Ningú respecta qui no es fa respectar a octubre 28, 2021 | 22:29
  Ningú respecta qui no es fa respectar octubre 28, 2021 | 22:29
  Prou de fer el ploramiques, collons ! Els que encara no ho estigueu fent, eviteu canviar de llengua davant els inadaptats, consumir en establiments físics o virtuals que no atenen en la llengua del país, consumir productes audiovisuals en llengua colonial i, sempre que sigui possible, compreu només productes etiquetats correctament. Ah, molt important: DESCONNECTEU TV3 A LA PRIMERA CASTELLANADA!
 4. Icona del comentari de: Manel BCN a octubre 28, 2021 | 23:32
  Manel BCN octubre 28, 2021 | 23:32
  A.Bcn i rodalies està ple.de garrulos què els sua el.català i no els hi rota parlar lo, bàsicament perquè viuen quasi en un "guetto"...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa