Veïns de Sant Antoni reclamen més protecció en la retirada d’amiant del cinema Urgell

Els veïns de l’Illa del cinema Urgell i l’associació Fem Sant Antoni han reclamat més mesures de protecció en les obres de retirada de la teulada d’amiant de l’antiga sala, que es reprendran dilluns. La coberta en qüestió, al centre de l’illa, es troba a pocs metres del perímetre d’habitatges, segons han explicat els veïns, que denuncien la manca d’una legislació concreta per protegir la ciutadania. Per això, han reclamat la intervenció d’institucions com l’Ajuntament o la Generalitat. La portaveu dels afectats, Lena Martí, ha afegit també que aquest divendres un tècnic higienista visitarà l’obra. “En funció del que ell ens digui, nosaltres podríem emprendre mesures, més en enllà de les que prengui ell, que pot comunicar-ho davant l’autoritat laboral”, ha explicat.

[r:1]

Els veïns, que han rebut el suport d’altres organitzacions afectades per l’amiant, com els Jubilats de Macosa-Alstom, els treballadors del Metro o d’altres associacions de veïns de la ciutat i voltants, han criticat la legislació existent en aquesta matèria, a què acusen de només vetllar pels treballadors. “Demanem que es revisi la qüestió, ja que no només es tracta d’un problema de salut laboral, sinó de salut pública”, ha explicat la portaveu. “El problema no és que l’empresa que fa les obres estigui operant malament, ja que ho fa dins de la normativa, el problema és que aquesta normativa no és justa”, ha afegit.

L’edifici està situat entre els carrers Comte d’Urgell, Floridablanca, Borrell i Sepúlveda, i està previst que es converteixi en un supermercat de la cadena Bonpreu, empresa responsable del projecte. Durant la primera fase ja es van retirar uns 300 metres quadrats de teulada, que s’afegiran als 2.000 més que es trauran durant la segona fase, que començarà dilluns i està previst que s’allargui durant 10 dies laborables.

La calor, factor perillós

A part de la gran dimensió de la coberta i la proximitat amb els habitatges, els veïns també es queixen del fet que les obres es duguin a terme en aquesta època de l’any, quan, segons denuncien, la sequedat ambiental i la forta calor fan que el risc de dispersió de les fibres d’amiant sigui més elevat. A més, també denuncien l’estat de la teulada. “Té una certa degradació, per la qual cosa s’hi han instal·lat pedaços que fan que no es puguin retirar les plaques senceres i s’hagin de seccionar”, ha explicat Martí.

Per altra banda, els afectats també han agraït la implicació del districte, que els ha assignat un tècnic higienista. “En el seu últim informe el tècnic constata que es requereixen més mesures de protecció”, ha explicat Martí, que ha afegit que l’empresa no els ha donat una resposta satisfactòria. “Ells han optat per una solució intermèdia que no ens satisfà”, ha afegit la portaveu, que no ha descartat que s’emprenguin mesures legals. “El tècnic té la potestat de denunciar davant de l’autoritat laboral i nosaltres per una altra banda també podem emprendre mesures”, ha dit Martí.

Nou comentari

Més notícies

Tres treballadors jubilats del metro tenen càncer de pulmó per l’amiant

L'empresa ho ha comunicat a la plantilla després d'analitzar 46 casos

La plataforma Afectats Abaceria demana l’aïllament del mercat pel risc de l’amiant

Reclamen un procediment que asseguri que les partícules que poden contenir fibrociment no s'escampin per l'aire durant les obres

L’Ajuntament es veu obligat a rectificar el pla de retirada de l’amiant a l’Abaceria

S'ha format la plataforma veïnal Afectats Abaceria per vetllar per un compliment segur de la retirada del fibrociment cancerigen, especialment de la coberta

TMB detecta 293 tones de materials amb amiant i els retirarà en tres anys

L’empresa ha acabat l’inventari i assegura que des del 2006 s’han retirat 109 tones de planxes, panells i tubs afectats, un 27% del total