Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Tres treballadors jubilats del metro tenen càncer de pulmó per l’amiant

Tres treballadors jubilats de TMB pateixen càncer de pulmó a causa de l’exposició a l’amiant. L’empresa ha informat que, dels 46 casos que s’han analitzat des del maig, s’han identificat tres que pateixen la malaltia i que estan relacionats amb la fibra tòxica, segons han detallat fonts de la companyia. L’advocat del col·lectiu Ronda Jaume Cortés explica al TOT Barcelona que TMB ha de facilitar un document en què es constati quin era el lloc de feina dels treballadors amb càncer i un altre deixant constància dels llocs on hi ha amiant al metro.

Des de TMB matisen que han de ser els empleats els que han de presentar els papers, i que l’empresa no reconeix que tinguin malalties professionals. En aquest sentit, Cortés detalla que ha de ser la Seguretat Social la que decideixi si ho són o no. En cas de ser-ho, els exempleats tindrien dret a un subsidi major.

Un quart cas està en estudi per comprovar la seva relació amb l’amiant.

[r:1]

Fonts del sindicat CIM han indicat que l’empresa han comunicat a la reunió del Comitè de Seguretat i Salut que els tres exempleats pateixen càncer. Des del sindicat han afegit que el doctor Josep Tarrés, especialista en afectacions per amiant, ha constatat la possible vinculació entre l’exposició al material tòxic i el càncer. 

L’estudi que porta a terme l’empresa inclou membres de la plantilla jubilats en els últims 15 anys. A més, les proves estan acotades als empleats que van estar als departaments de manteniment i projectes, cosa que des del sindicat CIM critiquen. Consideren que les anàlisis s’haurien d’estendre a tots els jubilats o personal que ha passat per TMB. 

Un treballador en actiu afectat més

Paral·lelament, TMB ha informat que la llista de treballadors en actiu amb afectacions potencialment vinculades a l’amiant ha augmentat. Així, han passat a ser 27. D’aquests, 24 són engruiximents pleurals, dos de plaques pleurals no calcificades i un de placa pleural calcificada. TMB ha remarcat que no són “patologies greus” i que no està demostrat que estiguin relacionades amb l’amiant. 

Fins ara s’han fet el 92% de les visites mèdiques al personal en actiu, la qual cosa suposa 976 de 1.064 empleats, segons TMB.

També ha donat informació sobre un treballadors que es troba de baixa temporal per una malaltia que podria estar vinculada a l’amiant. L’empresa ha comunicat que els estudis han constatat que pot tenir a veure amb el material cancerigen, així que el seu “es notificarà” com un cas de malaltia professional. En aquest cas l’empresa reconeix la malaltia professional perquè es tracta d’un treballador en actiu.

Més notícies
El conseller delegat de TMB, Enric Cañas. | Jordi Play

Enric Cañas: “El que tenen els treballadors pot venir d’un refredat o de l’amiant”

Notícia: Enric Cañas: “El que tenen els treballadors pot venir d’un refredat o de l’amiant”
Comparteix
El conseller delegat de TMB argumenta que afectacions com l'engruiximent pleural poden tenir diverses causes, no només l'exposició a la fibra tòxica
Notícia: Enric Cañas: “El que tenen els treballadors pot venir d’un refredat o de l’amiant” - Mobile

TMB detecta 293 tones de materials amb amiant i els retirarà en tres anys

Notícia: TMB detecta 293 tones de materials amb amiant i els retirarà en tres anys
Comparteix
L’empresa ha acabat l’inventari i assegura que des del 2006 s’han retirat 109 tones de planxes, panells i tubs afectats, un 27% del total
Notícia: TMB detecta 293 tones de materials amb amiant i els retirarà en tres anys - Mobile

El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant

Notícia: El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant
Comparteix
Pateix engruiximent pleural i podria obligar l'empresa a reconèixer que tota la plantilla, i no només els operaris de manteniment, ha estat exposada a la fibra tòxica
Notícia: El cas de la conductora del metro que desmuntaria els arguments de TMB sobre l’amiant - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa