Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El calvari d’un edifici convertit en bloc turístic: “No puc marxar, tinc dos fills”

Fa uns dies es va saber que un jutge havia donat permís a un gran tenidor, la immobiliària Gallardo, per obrir 120 pisos turístics a Barcelona, tal com van avançar RAC 1 i El Periódico. L’escenari d’aquesta operació és un edifici del número 84 del carrer de Tarragona i els afectats són els veïns que el consideren casa seva. La previsió és que hagin de marxar quan s’acabin els contractes de lloguer, tot i que alguns podrien veure’s empesos a fer-ho abans. Les obres de reforma que s’estan fent en diversos pisos buits per convertir-los en pisos turístics han convertit el dia a dia de molts veïns en un autèntic calvari.

L’Eva Bosch (nom fictici), que viu en aquesta finca del barri de l’Esquerra de l’Eixample des de fa quatre anys, reconeix al TOT Barcelona que haurà de resistir perquè no pot marxar fins que s’esgoti el contracte. “Tinc dos fills”. Està convençuda que l’obertura dels pisos turístics respon al desig de voler fer més diners dels que es fan amb els inquilins actuals. “En un mes jo pago 1.000 euros i un turista del nord d’Europa pot pagar gairebé la mateixa quantitat en quatre dies”, assegura.

Entre els veïns afectats hi ha gent gran

Els veïns Antoni Duran i Pep Faixat (noms ficticis) admeten al TOT que la situació és “una putada”. En el seu cas, no poden dir encara quant de temps es quedaran al seu pis, però davant les molèsties que generen les obres no descarten marxar abans de la finalització del contracte. Un altre veí, en David Madueño, també desconeix quin serà el seu destí, però sí que sap què hauria fet en cas de conèixer la situació abans de llogar el pis el 2021. “No hauria entrat mai a viure aquí si m’haguessin dit que hi volien fer pisos turístics”. Tot i expressar la mala sort que li ha tocat viure, admet que hi ha veïns que ho tenen encara pitjor. És el cas d’un veí al qual només li queden sis mesos de contracte, i altres d’edat avançada, als quals els podria resultar més difícil mudar-se. “A veure on poden marxar. Si busques pisos de lloguer a Barcelona, està tot caríssim”. 

Reformes de pisos de luxe al c/ Tarragona, 84.
La previsió és que els veïns hagin de marxar de casa seva quan se’ls acabi el contracte / Jordi Play

El cas de la finca del carrer de Tarragona es produeix en un context legal en el qual, en principi, no hauria de ser possible. La raó? A Barcelona està prohibit concedir noves llicències de pisos turístics. La immobiliària Gallardo, però, ha aconseguit el permís gràcies a una escletxa judicial. Mentre l’Ajuntament va aprovar la prohibició el 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar-la el 2019. Durant el temps que va quedar suspesa, la immobiliària Gallardo va aprofitar per demanar les llicències. La justícia va donar-li la raó i l’estiu passat va concedir-les. En aquests moments, insisteix Madueño, alguns immobles s’estan anunciant en portals immobiliaris per un preu d’aproximadament 400 euros la nit.

Davant d’aquesta situació, desenes d’inquilins afectats han unit les seves forces amb l’objectiu d’evitar que es doni el pitjor dels escenaris. A través de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample estan intentant negociar amb la propietat per tal que els deixin quedar a casa seva. “No es pot viure amb la incertesa de desconèixer si haurem de marxar o no”, recalca Madueño.

Unes obres que generen fortes molèsties

El calvari d’aquests veïns també té molt a veure amb les reformes que s’estan fent de manera simultània en diversos pisos. En David Madueño afirma que es tracta de més de 20 immobles que estan repartits per diferents plantes de l’edifici. “Els sorolls provenen de totes direccions: dalt, baix, dreta i esquerra”. I a més, perquè comencen a les 8 i acaben a les 20 hores. Això ho pateixen, sobretot, veïns com Faixat, que treballa de nit i, per tant, li resulta impossible dormir durant les hores que pot descansar. “Si això continua així, haurem de marxar abans d’hora”, lamenta.

Un altre problema és la gran quantitat de pols que generen les reformes. Aquesta no només es cola a l’interior dels habitatges on encara hi ha inquilins, també els hi impedeix obrir les finestres i estendre la roba durant el dia. “A més, els ascensors estan moltes vegades ocupats pel material de les obres”, explica l’Eva Bosch. Més enllà de la pols, també s’ha produït alguna destrossa. Madueño afirma que uns cops de martell li van destrossar una part del seu pis. “M’ho van arreglar de pressa, però no puc estar pendent que puguin passar coses així”. 

Els veïns denuncien que s'estan fent obres a més de 20 pisos / Jordi Play
Els veïns denuncien que s’estan fent obres a més de 20 pisos / Jordi Play

És evident que aquesta situació ha marcat un abans i un després en la vida dels veïns d’aquesta finca. I tot plegat, sense informació adient. Segons diferents testimonis amb els quals ha parlat el TOT, la comunicació ha estat nul·la per part de la propietat. L’Eva per exemple, assegura que s’ha assabentat de tot pels mitjans de comunicació. “Hauria d’haver-nos informat d’aquestes obres i que ens vol fer fora”. Duran afegeix que ho va saber a través d’un fulletó que els veïns van deixar en diferents pisos. Un altre veí que ha parlat amb el TOT, Johnny Acevedo, no només recrimina que no li ha arribat cap informació, sinó que quan va escriure un correu a la immobiliària queixant-se de les molèsties que generaven les obres, la resposta va ser que no era “culpa seva”. 

Amb tot això, aquests veïns tenen molt a perdre. És per això que alguns senten que no tenen altra opció que lluitar per revertir aquesta situació. També que encara hi ha esperança perquè la propietat faci marxa enrere i els deixi continuar amb les seves vides al número 84 del carrer de Tarragona. En cas contrari, el seu cas podria marcar un mal precedent a Barcelona. En Davifd Madueño n’està convençut. “En cas que s’acabin obrint 120 pisos turístics i ens expulsin, situacions com aquesta es repetiran en altres finques de la ciutat. Llavors on anirem a parar els barcelonins? Ens estan atropellant”, sentencia.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Pol a maig 02, 2023 | 21:47
  Pol maig 02, 2023 | 21:47
  Article 47 de la sacraconstitució espanyola intocable : "Tots els espanyols tenen dret a un habitatge digne i adequat. Els poders públics promouran les condicions necessàries i establiran les normes pertinents per tal de fer efectiu aquest dret, i regularan la utilització del sòl d’acord amb l’interès general per tal d’impedir l’especulació. La comunitat participarà en les plusvàlues que generi l’acció urbanística dels ens públics." Un article que cap administració espanyola ha complit mai. Ara a Barcelona, també hi ha "residències" "per a estudiants" que son allotjaments per a... turistes. Farts dels que apliquen les nefastes i perverses lleis i normes espanyoles al nostre país.
 2. Icona del comentari de: Guim a maig 03, 2023 | 08:03
  Guim maig 03, 2023 | 08:03
  La Barcelona de l'Olimpíada volia ser global sense pensar en els locals i ara ho paguen.
  • Icona del comentari de: A en Guim a maig 03, 2023 | 10:35
   A en Guim maig 03, 2023 | 10:35
   Potser a l'origen del problema hi ha les olimpíades que esmentes, jo també hi afegiria els "mundials" de futbol del 1982... Però des de fa molts d'anys se celebren "olimpíades" arreu del món i les seus no esdevenen pas barcelones tant exagerades. El problema rau en les lleis espanyoles que han permès el desenvolupament del "turisme" a l'espanyola de fa dècades i que a Barcelona no s'ha sabut controlar, ans al contrari s'ha potenciat gràcies a un conglomerat que inclou, les lleis espanyoles suara apuntades que ho han permès tot sense cap mena de control; el fet que a l'estat espanyol ja li va bé que territoris com les illes Balears , el País Valencià i Catalunya es desnaturalitzin i perdin identitat, solament cal observar les primeres "víctimes" ja irrecuperables Eivissa, Formentera... així l'espanyolització desitjada per Espanya de fa segles, ara els hi és més fàcil rematar-la; la picaresca també hi compta, ara per exemple a Barcelona hi ha tot d'una moltes "residències d'estudiants" que s'afegeixen als "pisos turístics"... De fa dècades també els "mitjans" s'encarreguen "d'informar-nos" del percentatge de l'augment de turistes (?!) sense dir-nos mai on ens posarem els que hi vivim tot l'any quan ja no hi capiguem tots si és que abans no ens han fet fora... Tot plegat un escàndol molt gros, però, molt previsible, que pagarem molt car, els catalans a mig i llarg termini. Els catalans no tenim remei, sempre caiem en els paranys dels espanyols. Hauríem a aprendre què és bo per al nostre país i pels que l'habitem i aprendre a prescindir del que ens faci fer Espanya... no sé si mai n'aprendrem.
   • Icona del comentari de: Jordi a maig 04, 2023 | 11:00
    Jordi maig 04, 2023 | 11:00
    El nostrat Trias i altres catalans de be tipus Junts, Pdcat etc son els que s han venut Catalunya i Barcelona al millor postor. L unic que wls importa son els calers. I molts dels que fan fora als veïns de casa seva per guanyar mes diners són catalans de soca-rel. O sigui que.....
 3. Icona del comentari de: Interessos salvatges a maig 03, 2023 | 09:56
  Interessos salvatges maig 03, 2023 | 09:56
  Aquest tipus de depredadors són els que van impulsar en Valls, per evitar que governés ERC. Ara promocionen en Trias.
  • Icona del comentari de: Molt salvatges a maig 03, 2023 | 12:16
   Molt salvatges maig 03, 2023 | 12:16
   Els interessos son encara més pregons. Aquest edifici fou construït pel regidor franquista, i pare de la dona d'en Valls, als anys 1970 amb ajuts públics, per això aquest edifici era de "protecció oficial" (aquella mena d'edificis que fins fa quatre dies encara duien el simbolet feixista del jou i les fletxes) Ara una vegada ha "prescrit" la condició d'edifici "social" els Gallardo l'han convertit en "turístic" amb l'ajut de la justícia espanyola. Els depredadors dels quals parles son per damunt de tot espanyolistes i si abans promocionaven i finançaven, Valls ara crec que promocionen i son més del Psoe, PP-vOx o "valents"... Ve-t'ho aquí.
  • Icona del comentari de: Eulàlia a maig 03, 2023 | 13:04
   Eulàlia maig 03, 2023 | 13:04
   En Valls va tornar el favor als depravadors, car aquest judici es va fer quan encara en Valls era regidor del municipi de Barcelona i a sobre l'edifici és de la família especuladora de la seva dona... Després alguns hi veuen "corrupció" a tot arreu... menys la real, la més colpidora, la feta amb més mala fe i que perjudica un munt de persones.
 4. Icona del comentari de: Prou, prou, prou a maig 03, 2023 | 12:59
  Prou, prou, prou maig 03, 2023 | 12:59
  Els que sempre hi, hi, ha, ha, riuen sempre les gràcies del "turisme" a la manera "espanyola", ho fan i ho han pogut fer per l'enlluernament dels guanys fàcils que a curt termini beneficien uns quants espavilats i a mig i llarg termini perjudiquen molta de gent. Alguna vegada aprendrem els catalans a malfiar-nos i a saber que en l'economia d'un país posar-ho tot en el sector turisme, i encara pitjor com en el nostre cas sense regulacions - i quan se'n fan es fan tard, malament i alguns jutges espanyols encara ho empitjoren - en comptes de fer com fan els països i les persones intel·ligents diversificar l'economia i el turisme controlar-lo, mantenir-lo com un complement a l'economia productiva i per damunt de tot, no permetre que especuladors i espavilats hipotequin barris, municipis, teixit urbà, patrimoni urbà, comerç, patrimoni natural...? Diguem prou malgrat que sigui tard.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa