Fa uns dies es va saber que un jutge havia donat permís a un gran tenidor, la immobiliària Gallardo, per obrir 120 pisos turístics a Barcelona, tal com van avançar RAC 1 i El Periódico. L’escenari d’aquesta operació és un edifici del número 84 del carrer de Tarragona i els afectats són els veïns que el consideren casa seva. La previsió és que hagin de marxar quan s’acabin els contractes de lloguer, tot i que alguns podrien veure’s empesos a fer-ho abans. Les obres de reforma que s’estan fent en diversos pisos buits per convertir-los en pisos turístics han convertit el dia a dia de molts veïns en un autèntic calvari.
L’Eva Bosch (nom fictici), que viu en aquesta finca del barri de l’Esquerra de l’Eixample des de fa quatre anys, reconeix al TOT Barcelona que haurà de resistir perquè no pot marxar fins que s’esgoti el contracte. “Tinc dos fills”. Està convençuda que l’obertura dels pisos turístics respon al desig de voler fer més diners dels que es fan amb els inquilins actuals. “En un mes jo pago 1.000 euros i un turista del nord d’Europa pot pagar gairebé la mateixa quantitat en quatre dies”, assegura.
Entre els veïns afectats hi ha gent gran
Els veïns Antoni Duran i Pep Faixat (noms ficticis) admeten al TOT que la situació és “una putada”. En el seu cas, no poden dir encara quant de temps es quedaran al seu pis, però davant les molèsties que generen les obres no descarten marxar abans de la finalització del contracte. Un altre veí, en David Madueño, també desconeix quin serà el seu destí, però sí que sap què hauria fet en cas de conèixer la situació abans de llogar el pis el 2021. “No hauria entrat mai a viure aquí si m’haguessin dit que hi volien fer pisos turístics”. Tot i expressar la mala sort que li ha tocat viure, admet que hi ha veïns que ho tenen encara pitjor. És el cas d’un veí al qual només li queden sis mesos de contracte, i altres d’edat avançada, als quals els podria resultar més difícil mudar-se. “A veure on poden marxar. Si busques pisos de lloguer a Barcelona, està tot caríssim”.

El cas de la finca del carrer de Tarragona es produeix en un context legal en el qual, en principi, no hauria de ser possible. La raó? A Barcelona està prohibit concedir noves llicències de pisos turístics. La immobiliària Gallardo, però, ha aconseguit el permís gràcies a una escletxa judicial. Mentre l’Ajuntament va aprovar la prohibició el 2017, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anul·lar-la el 2019. Durant el temps que va quedar suspesa, la immobiliària Gallardo va aprofitar per demanar les llicències. La justícia va donar-li la raó i l’estiu passat va concedir-les. En aquests moments, insisteix Madueño, alguns immobles s’estan anunciant en portals immobiliaris per un preu d’aproximadament 400 euros la nit.
Davant d’aquesta situació, desenes d’inquilins afectats han unit les seves forces amb l’objectiu d’evitar que es doni el pitjor dels escenaris. A través de la Xarxa d’Habitatge de l’Esquerra de l’Eixample estan intentant negociar amb la propietat per tal que els deixin quedar a casa seva. “No es pot viure amb la incertesa de desconèixer si haurem de marxar o no”, recalca Madueño.
Unes obres que generen fortes molèsties
El calvari d’aquests veïns també té molt a veure amb les reformes que s’estan fent de manera simultània en diversos pisos. En David Madueño afirma que es tracta de més de 20 immobles que estan repartits per diferents plantes de l’edifici. “Els sorolls provenen de totes direccions: dalt, baix, dreta i esquerra”. I a més, perquè comencen a les 8 i acaben a les 20 hores. Això ho pateixen, sobretot, veïns com Faixat, que treballa de nit i, per tant, li resulta impossible dormir durant les hores que pot descansar. “Si això continua així, haurem de marxar abans d’hora”, lamenta.
Un altre problema és la gran quantitat de pols que generen les reformes. Aquesta no només es cola a l’interior dels habitatges on encara hi ha inquilins, també els hi impedeix obrir les finestres i estendre la roba durant el dia. “A més, els ascensors estan moltes vegades ocupats pel material de les obres”, explica l’Eva Bosch. Més enllà de la pols, també s’ha produït alguna destrossa. Madueño afirma que uns cops de martell li van destrossar una part del seu pis. “M’ho van arreglar de pressa, però no puc estar pendent que puguin passar coses així”.

És evident que aquesta situació ha marcat un abans i un després en la vida dels veïns d’aquesta finca. I tot plegat, sense informació adient. Segons diferents testimonis amb els quals ha parlat el TOT, la comunicació ha estat nul·la per part de la propietat. L’Eva per exemple, assegura que s’ha assabentat de tot pels mitjans de comunicació. “Hauria d’haver-nos informat d’aquestes obres i que ens vol fer fora”. Duran afegeix que ho va saber a través d’un fulletó que els veïns van deixar en diferents pisos. Un altre veí que ha parlat amb el TOT, Johnny Acevedo, no només recrimina que no li ha arribat cap informació, sinó que quan va escriure un correu a la immobiliària queixant-se de les molèsties que generaven les obres, la resposta va ser que no era “culpa seva”.
Amb tot això, aquests veïns tenen molt a perdre. És per això que alguns senten que no tenen altra opció que lluitar per revertir aquesta situació. També que encara hi ha esperança perquè la propietat faci marxa enrere i els deixi continuar amb les seves vides al número 84 del carrer de Tarragona. En cas contrari, el seu cas podria marcar un mal precedent a Barcelona. En Davifd Madueño n’està convençut. “En cas que s’acabin obrint 120 pisos turístics i ens expulsin, situacions com aquesta es repetiran en altres finques de la ciutat. Llavors on anirem a parar els barcelonins? Ens estan atropellant”, sentencia.