Veïns del Raval fan rectificar una immobiliària internacional que els volia expulsar

El Sindicat de Llogaters i el Sindicat d'Habitatge del Raval han participat en les negociacions per aconseguir renovar els lloguers mantenint-ne el preu

Els veïns del carrer del Carme, al Raval, s’han guanyat a la força –de negociació– el dret a quedar-se a casa seva. Ho han fet després de mesos de converses difícils amb una empresa multimilionària que els ignorava, utiltizava pràctiques d’assetjament immobiliari i es negava a renovar-los el contracte. Finalment, sis famílies a qui caducava el contracte de lloguer han aconseguit renovar-lo mantenint els preus que pagaven fins ara, entre els 650 euros i els 850. La Socimi (Societat Anònima Cotitzada d’Inversió Immobiliària) Optimum RE els ha allargat els contractes entre dos anys i mig i tres anys. 

Per aquesta operació que qualifiquen de “victòria històrica”, el Sindicat d’Habitatge del Raval i el Sindicat de Llogaters han estat centrals a l’hora de fer d’intermediaris en la pressió. Els dos col·lectius van reunir-se amb els veïns i van ocupar l’administradora que gestionava les finques dels números 23 i 106 del carrer Carme, BMB Cap. En una acció de pressió col·lectiva, es va aconseguir que, finalment, l’empresa propietària accedís a reunir-se amb els afectats per negociar el futur d’aquells habitatges. Mentrestant, els inquilins amb els contractes exhaurits van seguir pagant mes a mes, ja fos a la mateixa gestora a la qual pagaven anteriorment o consignant l’ingrés judicialment. 

“Fins i tot van arribar a denunciar-nos per expiració del lloguer”, explica el Pau, un veí de l’edifici, a aquest diari. “Volen que et rendeixis. Però si marxes del pis i acceptes la injustícia d’alguna manera estàs avalant la dinàmica que fa fora els veïns de la ciutat. Per això cal contactar amb entitats i plantar-hi cara”, defensa el llogater. 

Durant l’ocupació de la gestora, en un ambient de rebuig per part dels empresaris que va poder comprovar el TOT Barcelona, la gestora BMB Cap va canviar la posició inicial fins a acceptar fer de nexe amb la propietat per arribar a un pacte “col·lectiu”, com demanaven des d’un primer moment els activistes. En aquesta línia, la solució finalment per als veïns ha estat molt similar tot i que compta amb petites diferències. S’ha prioritzat les pròrrogues de tres anys a les famílies amb menors, mentre que d’altres pisos amb situacions més indendents s’han quedat al voltant de dos anys i mig. Una situació sensiblement particularitzada que també s’ha reflectit en el preu del lloguer, que en algun dels habitatges ha patit alguna variació lleu respecte al preu anterior.

el Sindicat de Llogaters ja ha celebrat a través d’un comunicat que “una Socimi” hagi “acabat cedint a l’oposició veïnal” i hagi renovat tots els lloguers sense aplicar-hi pujades de preu. 

Més informació

Nou comentari