Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Llogaters de Ciutat Vella forcen la immobiliària que els feia mobbing a asseure’s a negociar
  • CA

Sis generacions d’una família volien viure al mateix edifici. Aquesta era la idea –i el dret– de l’Elena abans que el seu bloc es convertís en l’objectiu d’un gran fons immobiliari. “La besàvia, l’àvia, la mare i jo vam viure al primer pis. Després vaig marxar a Andorra un temps, i quan vaig tornar independitzada vaig entrar a viure al mateix bloc que la meva família, però al tercer pis”, explica la veïna de l’edifici del carrer del Carme 106, al centre del Raval. És l’única inquilina d’un bloc de set portes que té un lloguer de renda antiga, i explica que després de dècades de viure-hi, s’està trobant per primer cop pràctiques abusives de pressió immobiliària per buidar l’edifici, enderrocar-lo i “construir pisos d’obra nova, de 50 metres quadrats i amb lloguers de 1.500€”, segons li van confessar des de l’administradora de finques fa més d’un any.

Per tal de plantar cara a Optimum RE, la companyia milionària a la què pertanyen els habitatges, i a BMB Cap, l’empresa que li gestiona la cartera immobiliària, els veïns del bloc de l’Elena i de tres edificis més de Ciutat Vella s’han citat aquest matí per protestar a la seu de l’empresa gestora, al número 77 de Passeig de Gràcia, fins aconseguir una solució de cara al seu futur. L’acció, convocada pel Sindicat de Llogaters, Raval Rebel i el Sindicat d’Habitatge del Raval, repeteix la pressió d’altres ocasions en què s’ha entrat al despatx dels administradors de finques per aconseguir millores pels llogaters. En aquest cas, es volia certificar que no s’expulsarà ni als veïns històrics del barri ni als llogaters temporals i que, per tant, no es continuarà la tendència especuladora a Ciutat Vella, el districte on més s’ha incrementat el preu dels nous lloguers respecte l’any anterior segons dades de l’Incasòl. El que s’ha aconseguit, després de tres hores d’ocupació, ha estat el compromís de la immobiliària a reunir-se la setmana vinent per trobar una solució. Una promesa que trenca l’immobilisme d’Optimum RE, que fins ara havia ignorat les demandes dels veïns i que finalment ha cedit a negociar de manera col·lectiva i al local del Sindicat de Llogaters el futur dels actuals llogaters.

 

L’Elena té un contracte de lloguer indefinit, que tindrien dret a fer-ne ús tant el seu fill com els seus néts, insisteix a dir, i no pensa marxar de la seva escala tot i el mobbing immobiliari que adverteixen ella i la resta de veïns els darrers mesos. “La propietària, que va comprar el bloc fa cinc anys, s’ha desentès completament de l’obligació de mantenir els espais comuns en condicions. La porta d’entrada ha quedat oberta durant mesos, facilitant que s’acumulés brossa i que hi entressin drogadictes”, protesta la llogatera en referència a la SOCIMI que ha adquirit la propietat del bloc del carrer del Carme 106, així com d’alguns pisos del mateix carrer al número 23, Massanet 6 i Sant Pau 17. Segons la llogatera històrica, també hi ha hagut llargs períodes en què no ha funcionat l’intèrfon ni s’han resolt els desperfectes de l’escala.

“Els del bloc del 106 vam ser els primers en adonar-nos que se’ns volia fer fora. Vam investigar qui era la propietària i vam repartir butlletes pel barri per veure si algú més compartia la situació d’incertesa i pressió”, explica el Marc Farré, que fa 5 anys que hi viu. Amb el pas del temps es van unir amb la resta d’habitatges i van trobar punts en comú. “S’intenta que coincideixin contractes que expiren alhora per buidar el bloc de veïns de sobte, es neguen a renovar els lloguers dels inquilins i, finalment, el seu objectiu es deixar sols a llogaters històrics com l’Elena perquè no es vegi amb cap altra sortida que marxar”, assegura el representant de l’edifici. 

Ocupar fins a solucionar

Els veïns i els grups de defensa de l’habitatge han entrat a la seu de l’empresa BMB Investment Management Partners SL minuts abans de les dotze del migdia i s’hi han estat fins a tres quarts de tres. El portaveu del Sindicat de Llogaters, Jaime Palomera, ha resolt que “si ells ens fan fora de les nostres llars, nosaltres ocuparem els seus llocs de treball”. Aquesta és el missatge que volien fer arribar avui, i que mantindran a la negociació de la setmana vinent, quan repetiran el seu objectiu d’aconseguir que l’empresa renovi els contractes dels llogaters i acabi amb els abusos immobiliaris que afecten prop d’una quinzena de veïns de Ciutat Vella. Segons l’Elena, la pressió immobiliària s’ha reduït arran d’una demanda per incompliment de responsabilitats que van emetre mesos enrere, però ara volen que els garanteixin “que no es farà fora ningú i que es cancel·larà la idea dels nous habitatges”. L’empresa, contactada per aquest diari, no ha volgut aclarir quin són els plans de futur.

 

 

 

Més notícies
Ocupen una administració de finques per obligar un propietari a renovar un lloguer
Notícia: Ocupen una administració de finques per obligar un propietari a renovar un lloguer
Comparteix
Història del triomf d’una veïna de Sant Antoni divorciada i amb un fill amb discapacitat que estava a punt de ser desnonada
L’Ajuntament treu a concurs la construcció de 176 habitatges dedicats al lloguer social
Notícia: L’Ajuntament treu a concurs la construcció de 176 habitatges dedicats al lloguer social
Comparteix
Els projectes es desenvoluparan als districtes de Gràcia, Sants-Montjuïc i Sant Martí

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa