Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un pla urbanístic privat amenaça l’illa de les bugaderes d’Horta
  • CA

Un projecte urbanístic privat preveu redibuixar la silueta del nucli rústic d’Horta, on hi ha l’emblemàtic carrer Aiguafreda. Aquesta àrea té un important valor històric com a testimoni de l’activitat de les bugaderes del barri des del segle XVII fins ben entrat el XX: baixaven cada setmana a la Barcelona murallada per recollir la roba bruta de l’elit benestant i retornar-la ben neta. Una part dels seus safareigs han perviscut fins avui, als patis frontals d’una pintoresca filera de casetes baixes.

El nou pla constructiu, aprovat per l’Ajuntament de Barcelona el 2019, reformula l’estreta Baixada de Sant Mateu per construir tres blocs de pisos entre els carrers Granollers i Llobregós. La nova configuració de l’espai acumula tota l’edificabilitat a una banda del carrer i concentra a l’altra l’espai lliure, el que significa suprimir tres casetes annexes al conjunt d’Aiguafreda i un tros dels antics horts. També escapça l’actual cul-de-sac del carrer de les bugaderes, creant-hi un nou accés que afavorirà un augment d’afluència.

Recreació virtual de la 'nova' Baixada de Sant Mateu / OUA
Recreació virtual de la ‘nova’ Baixada de Sant Mateu / OUA

El projecte preocupa molt a El Pou, el Grup d’Estudis de la Vall d’Horta i la Muntanya Pelada. Aquest col·lectiu de memòria històrica alerta que l’execució del pla “tindrà com a resultat la desaparició de cases del segle XIX, els horts, pous i safareigs”. “És un fet greu perquè es perd una part de patrimoni rural irrepetible i que caracteritza el barri, però és encara més greu perquè es trenca una illa que conserva íntegra la seva fesomia rural”, apunten.

Comoditat versus història

La ‘nova’ Baixada de Sant Mateu serà un vial d’ús més còmode pels veïns –la transiten moltes famílies de camí a una escola propera– però l’entitat lamenta que serà un carrer “com el de qualsevol altre lloc”, contemporani i estandarditzat. Temen, a més, que obri la porta a una altra reforma homogeneïtzadora a l’altre extrem d’Aiguafreda, al passatge Granollers, així com als horts de Ca l’Eudald que s’amaguen rere el mur de l’actual carrer Llobregós.

Zona afectada pel pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu / OUA
Zona afectada pel pla urbanístic de la Baixada de Sant Mateu / OUA

“Cal defensar el conjunt rural més complet que queda al barri: encara que es mantinguin les cases ja famoses del carrer d’Aiguafreda, el seu entorn temàticament coherent quedarà força malmès quan s’elimini aquest context”, insisteixen.

Nova configuració urbanística de la Baixada de Sant Mateu / OUA
Nova configuració urbanística de la Baixada de Sant Mateu / OUA

El govern municipal de Barcelona assegura que “el mandat passat es va parlar amb el teixit veïnal per explicar-los bé el projecte i ningú va mostrar oposició”. També emfatitza que la intervenció no afecta la petita àrea catalogada com a patrimoni. La regidora del districte d’Horta-Guinardó, Rosa Alarcón, preveu rebre properament a representants d’El Pou per escoltar les seves crítiques al pla, expliquen fonts municipals al TOT Barcelona. El consistori posa en valor que l’actuació permet guanyar zona verda i una àrea lúdica infantil i harmonitza el volum dels edificis amb l’entorn.

Reserva del 30% de pisos

La promotora de l’obra és l’empresa Tuemon Consulting i el pla urbanístic l’han redactat dues arquitectes de l’estudi OUA Gestió del territori i urbanisme, segons consta a la documentació aprovada pel consistori. La propietat està obligada a fer-se càrrec de la urbanització de l’entorn per poder reparcel·lar els terrenys i fer els nous pisos.

Recreació virtual dels nous pisos a la Baixada de Sant Mateu / OUA
Recreació virtual dels nous pisos a la Baixada de Sant Mateu / OUA

A més seria un dels primers projectes immobiliaris en aplicar la reserva del 30% de sostre protegit: 15 dels 48 pisos serien de protecció oficial i tindrien uns 80 m2. Uns altres 33 habitatges –aquests de 85 m2– serien a preu de mercat lliure. En l’actualitat hi ha 8 habitatges en tot l’àmbit afectat. La supressió dels horts també genera 81,64 m2 de zona verda nova d’ús públic. El ‘cost’ paisatgístic de l’operació, però, és retallar bona part de l’illa d’Aiguafreda i deixar aquest carrer protegit com una filera de cases descontextualitzada i aturada en el temps.

Més notícies
Un cartell prohibeix el bany a la font del parc de les Rieres d'Horta / Adrià Lizanda
L’oasi frustrat dels veïns d’Horta
Notícia: L’oasi frustrat dels veïns d’Horta
Comparteix
Una zona de bany del parc de les Rieres d'Horta ha acabat sent una font ornamental apagada
Perforació a la Vila Olímpica per trobar restes de l'antic fondejador de Barcelona / Paleo Bàrcino
Noves restes geològiques situen l’antic fondejador de vaixells de Barcelona
Notícia: Noves restes geològiques situen l’antic fondejador de vaixells de Barcelona
Comparteix
El projecte Paleo Barcino investiga l'evolució del litoral i del delta del Besòs
Una zona de joc per a nens amb el terra aixecat, al parc Xavier Montsalvatge / A. L.
Un parc de disseny a Barcelona, oblidat 13 anys després d’inaugurar-se
Notícia: Un parc de disseny a Barcelona, oblidat 13 anys després d’inaugurar-se
Comparteix
Té vistes impressionants però gairebé no l'usa ningú | Grups de joves hi van de nit a fumar, sopar o beure
La Casa Jové de la plaça Adrià, enderrocada / Twitter
VÍDEO | Enderrocat l’últim palauet senyorial de la plaça Adrià
Notícia: VÍDEO | Enderrocat l’últim palauet senyorial de la plaça Adrià
Comparteix
No estava catalogat | Era testimoni del passat d'estiueig burgès a la zona

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Serafi Bandarra i Grataconys a setembre 05, 2020 | 08:15
    Serafi Bandarra i Grataconys setembre 05, 2020 | 08:15
    I des-pres si tens una casa catalogada,no pots fer res de res,mentres que aquet consistori fot lo que li dona la gana

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa