La majoria de clients que omplen el Mercat de la Boqueria a les portes del Pont de la Puríssima són estrangers. No és nou. Fa anys que aquest emblemàtic mercat és una atracció turística més de la ciutat. Tampoc és nou veure que bona part de les parades han deixat la venda tradicional i venen menjar pensat per atraure visitants i donar-los l’experiència que volen. L’oferta de paperines de pernil, brotxetes de maduixes cobertes de xocolata o de sucs de fruites exòtiques és extensa. El que no és habitual, però, és que no estigui ple de gom a gom, malgrat que estigui obert durant tot el pont. De fet, es pot caminar amb una tranquil·litat que fa molt de temps que va marxar d’aquí.
Part d’aquesta realitat pot respondre al fet que des de la mateixa Boqueria s’espera que l’afluència de visitants no arribi fins a partir d’aquest divendres 8 de desembre. Així ho manifesta al TOT Barcelona el gerent de la Boqueria, Òscar Uribe, qui també afegeix que hi ha paradistes que fan festa els primers dies de la setmana amb la intenció d’obrir a partir de dijous o divendres. “Del dimecres 6 no esperem res i del dia 8 esperem treballar millor. Tot i això, és una incògnita com anirà. Però el que sí que suposem és que el turisme no serà internacional, sinó que local, d’arreu de Catalunya i de l’Estat”, pronostica Uribe.
Persianes abaixades
Una visió més pessimista és la d’en David Morales, propietari de la parada d’embotits Molto Gourmet. Assegura al TOT que no aixecarà la persiana aquest 6 i 8 de desembre perquè “el 99%” dels clients són turistes internacionals i els turistes catalans o d’altres territoris de l’Estat no visitaran el mercat. Prefereixen altres llocs. “No penso obrir perquè no vingui ningú. Fa anys ja ho vaig fer fa anys, i no va valer la pena”, recorda col·locant en un horitzó millor altres dates de les festes. “El 31, per exemple, sí que ho faré perquè venen molts italians a passar el Cap d’Any. El que més venc als turistes és pernil ibèric i formatge manxec”, afegeix.

Les paraules de Morales es veuen reflectides en les nombroses persianes que estan baixades pocs dies abans de l’inici del pont. Mentre l’habitual és que els comerços del centre de Barcelona estiguin oberts tota la setmana, en aquest cas, només s’ha de caminar uns minuts pels seus passadissos per veure mínim 10 parades sense cap indici de vida. En aquest sentit, Morales diu que la manca de clients locals ha fet que, en els darrers anys, diversos negocis tradicionals hagin tancat. “No venen perquè no tenim productes amb preus per a ells. Entenc que no ho facin i també que nosaltres ens hàgim adaptat al turisme”.
Sobre les poques parades tradicionals que resisteixen, de fet, en va parlar fa pocs mesos amb el TOT la Carme Valloreva, propietària de Polleries Aviram des del 1982. Concretament, va assegurar que només representaven un 25% del total i que ella es negava a vendre’s al turisme per una qüestió de principis. “Sempre m’he oposat a aquesta mena de turisme massificat. No em ve de gust”. Tot i això, els principis no sempre poden guanyar als poders econòmics i, alhora, gentrificadors de la ciutat. “Em fa molta pena, però potser amb el temps hauré de vendre productes per a turistes”, reconeixia.
Sense previsió
Una altra opinió sobre el que s’espera del pont es troba a Menuts Rosa, on una treballadora afirma al TOT que els veïns que no marxin de la ciutat perquè treballen, aprofitaran els dos festius per fer compres de Nadal a la Boqueria. Plena d’incertesa, en canvi, és la visió de la Carmen, treballadora de Fantasia de Pebrots. “No tenim previsió. Això és el dia a dia. Jo obro tots els dies, i fins que no ho faig no sé com anirà”, apunta. Diferent és la d’Olives El Pinyol Conserves. Una de les seves empleades admet que sí que treballaran perquè el seu cap ha decidit vol obrir, però “pinta que això estarà mort” i que la gent només hi anirà “si plou i necessita refugiar-se”.

Les darreres dues treballadores es mouen entre la incertesa i el pessimisme, malgrat assegurar que els seus negocis són dels pocs que no depenen del turisme internacional. Per part seva, des de Fantasia Pebrots expliquen que els barcelonins compren, però que ho fan abans de les 10 hores, quan encara no han arribat les allaus de turistes. D’altra banda, des d’Olives El Pinyol Conserves assenyalen que aconsegueixen mantenir tota mena de clients perquè ofereixen una gran varietat de conserves, que poden anar dels 3,5 euros fins altres de gurments que s’enfilen fins als 135 euros. També admeten que tenen la sort de comptar amb clients que no fallen i que compren productes de grans dimensions, com uns pots gegants de piparres que cal emportar-se’l amb carretó. “Sort que encara tenim clients així”, celebra sense saber, però, quant de temps durarà aquesta sort.