Els treballadors de la Xarxa Audiovisual Local demanen la dimissió del conseller delegat

El Comitè d'Empresa i el Consell Professional afirmen que ha traspassat una "línia vermella" en "coaccionar" una treballadora per rescindir el seu contracte

El Comitè d’Empresa i el Consell Professional de la Xarxa Audiovisual Local (XAL) demanen la dimissió del conseller delegat de l’ens, Francesc Pena. Segons han explicat en un comunicat, els treballadors volen que Pena abandoni el càrrec a causa del “menyspreu professional, laboral i personal” que ha demostrat envers ells. 

Considerant que han “perdut totalment la confiança en la direcció de la XAL”, el Comitè i el Consell afirmen que prendran “les mesures legals i de pressió pertinents” per aconseguir els seus objectius. Al comunicat, els treballadors han afirmat que el detonant de la seva petició és que, aquest dimarts al matí, Francesc Pena hauria “creuat una línia vermella” en, expliquen, haver “coaccionat una treballadora” per tal que, després de no haver acceptat un canvi de funcions que consideren que “no correspon al seu perfil laboral”, rescindís voluntàriament el seu contracte sense respectar el període de negociació que estableix la normativa.

Francesc Pena ha explicat que està “molt molest” amb les acusacions de coacció i menyspreu perquè es tracta d’una tema que no ha portat ell directament i que ni tan sols ha parlat amb la treballadora. Sí que ha reconegut que les coses “es podrien haver fet millor”, però que en cap cas s’ha posat sobre la taula l’acomiadament de la treballadora. “Els temps canvien i l’empresa necessitava reforçar la continuïtat”, ha dit. “Dels cinc treballadors als quals es va canviar de posició, quatre han acceptat i una no, ha estat una decisió personal”.  
 
Representants dels treballadors han explicat a El Món que pateixen “l’amenaça” de l’article 41 de l’Estatut dels Treballadors, que regula els canvis en les condicions laborals. Durant els darrers temps, diversos empleats han estat informats que o acceptaven els canvis que se’ls proposava o s’aplicava aquest article, que permet rescindir el contracte laboral. Fins ara, però “no havia passat res” gràcies a que s’havia pogut arribar a acords entre els treballadors i l’empresa. 

En aquest cas, però, es va informar del canvi de departament de cinc persones. El Consell Professional va iniciar una campanya per impedir-ho però la direcció de la XAL va respondre que qui no estigués d’acord amb els canvis seria acomiadat, cosa que Pena nega rotundament i assegura que ha estat una baixa voluntària. Els treballadors reclamen que hi podria haver hagut “una mica de mà esquerra” per arribar a una situació que satisfés a totes les parts, i es mostren enutjats amb “les formes” d’una direcció “erràtica”. El conseller delegat assegura, en canvi, que se li va oferir més temps per pensar-ho bé, però que la treballadora va preferir marxar.

El Comitè d’Empresa i el Comitè Professional han iniciat contactes amb els partits polítics de la Diputació de Barcelona i amb el seu president per mirar de fer conèixer la seva situació. Aquesta mateixa setmana, informen els treballadors, es farà una assemblea on “segurament” es prendran decisions com fer “una aturada o una vaga”, a més de continuar demanant la dimissió del Conseller Delegat. Consideren que la situació que estan vivint és d'”atac constant” als professionals de la casa i es mostren “preocupats” perquè situacions com aquesta es podrien repetir properament

Més informació

Nou comentari