Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Nou revés judicial a Colau per la restricció dels horaris de les terrasses
  • CA

El Gremi de Restauració ha guanyat una nova batalla judicial al govern municipal. El jutjat contenciós administratiu número 10 de Barcelona ha donat la raó als restauradors de la plaça Osca (Sants-Montjuïc), que van recórrer la reducció de l’horari de les terrasses que l’Ajuntament havia imposat a mitjans del 2017 i que els obligava a tancar una hora abans. La sentència va en la mateixa línia que les dictades fa dos anys per les reclamacions dels establiments dels carrers Blai i Blesa, al Poble-sec.

Els locals afectats ja han anunciat que reclamaran una indemnització per les pèrdues econòmiques i han demanat a l’Ajuntament que no recorri la decisió per evitar que la quantia sigui més gran. Aquesta resolució s’afegeix a les dues de Poble-sec i a la suspensió cautelar de l’eliminació de terrasses a la Sagrada Família, tots a favor del gremi. La patronal ha intentat negociar extrajudicialment amb el govern municipal, però mai han aconseguit ni asseure’s a la mateixa taula per parlar-ne.

Comissió per les terrasses de Ciutat Vella

La decisió ha estat anunciada pels restauradors just el dia abans que el ple extraordinari aprovi la creació d’una comissió especial per abordar el conflicte de les terrasses a Ciutat Vella, que també ha aixecat molt polèmica. El govern de Colau es tornarà a quedar gairebé sol –acompanyat de la CUP i potser d’ERC– en un tema que cueja des del principi del mandat i que s’ha tancat en fals en diverses ocasions

L’última va ser in extremis el desembre de 2017, quan Colau va pactar amb el gremi i l’oposició una flexibilització de l’ordenança de terrasses per evitar quedar-se fora de joc, ja que la patronal estava tramitant una iniciativa ciutadana que hagués deixat en evidència els comuns perquè comptava amb el suport del PDECat, ERC, Cs i PP. En aquesta ocasió els republicans no han manifestat el seu vot i, en canvi, el PSC ja ha anunciat que hi votarà a favor.

Sentència de la plaça Osca

En la seva sentència, la jutge retreu al consistori que abans d’obligar a reduir l’horari de tancament no fes “una feina prèvia d’identificació” de les terrasses que incomplien la normativa de contaminació acústica. Segons s’han queixat els restauradors, l’estudi d’impacte acústic que va utilitzar l’Ajuntament “admetia que la superació dels llindars acústics es devia a lladrucs de gos”.

La magistrada també recorda al consistori que l’horari de les terrasses és el mateix a tota la ciutat –de diumenge a dijous es tanca a les 00.00 i els divendres i les vigílies de festiu a l’1.00– i que només es pot modificar, i sempre per ampliar, en quatre supòsits –zones turístiques, temporada d’estiu i en certes dates d’interès a petició del districte o de la ciutat–. Per tant, la sentència considera que l’Ajuntament retorça la interpretació de l’ordenança.

En el cas dels carrers Blai i Blesa, la sentència de l’estiu de 2017 també criticava al govern municipal per incomplir la seva pròpia normativa. Per obligar els locals a avançar una hora el tancament de les terrasses es va aplicar una ordenació singular que afectava tots els establiments, però la justícia va considerar que s’havia de fer cas per cas i justificant el motiu de la reducció. Amb la plaça Osca van intentar fer-ho d’aquesta manera, local a local, però la jutge ha considerat que no està prou motivada i ho ha tombat.

Més notícies
Els restaurants de la Barceloneta es revolten contra Gala Pin
Notícia: Els restaurants de la Barceloneta es revolten contra Gala Pin
Comparteix
Els restauradors del conegut passeig Joan de Borbó han fet un tancament simbòlic dels seus locals per protestar per la reducció de taules a les seves terrasses
Mònica Terribas: “No s’han de treure les terrasses, són una inversió en salut col·lectiva”
Notícia: Mònica Terribas: “No s’han de treure les terrasses, són una inversió en salut col·lectiva”
Comparteix
La periodista creu que "la Barcelona endreçada" no ha perdonat a Colau que hagi arribat a la institució des de l'activisme
La reforma de la Via Laietana esquiva les terrasses
Notícia: La reforma de la Via Laietana esquiva les terrasses
Comparteix
La majoria de comerciants i veïns que assisteixen al procés participatiu renuncien a les ‘maxivoreres’ de cinc metres per por a una allau de llicències
El gremi acusa l’Ajuntament de fer perdre llocs de treball a les terrasses de Ciutat Vella
Notícia: El gremi acusa l’Ajuntament de fer perdre llocs de treball a les terrasses de Ciutat Vella
Comparteix
L'oposició dona suport al Gremi de Restauració i assegura que Gala Pin està "traint el pacte" amb el sector

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa