Els restaurants de la Barceloneta es revolten contra Gala Pin

Els restauradors del conegut passeig Joan de Borbó han fet un tancament simbòlic dels seus locals per protestar per la reducció de taules a les seves terrasses

Els restaurants del passeig Joan de Borbó de la Barceloneta han dut a terme aquest divendres un “tancament patronal” de diverses hores per protestar contra la regidora de Ciutat Vella, Gala Pin, a qui acusen “d’anar per l’esquena” per reduir el nombre de taules que tenen actualment a les terrasses. “L’Ajuntament ha traït el pacte de les terrasses que es van consensuar amb l’oposició el passat febrer”, denuncia el director general del Gremi de Restauradors de Barcelona, Roger Pallarols.

Els restauradors acusen el govern de Colau, i en concret a Gala Pin, de tornar “a la via de la unilateralitat” que va dur al gremi a presentar una batalla judicial a diverses zones de la ciutat com la Sagrada Família, Gràcia o el Poblenou, zones on encara hi ha diversos contenciosos oberts per la reducció del nombre de taules a les terrasses. “Els problemes de Ciutat Vella no són les terrasses, sinó la inseguretat, l’incivisme, el ‘top manta’ i la venda ambulant de menjar i beguda”, recorda Pallarols.

Els restauradors del passeig Joan de Borbó han tallat el carrer per protestar contra Gala Pin / XFDC

Els restauradors del passeig Joan de Borbó han tallat el carrer per protestar contra Gala Pin / XFDC

De fet, el Gremi de Restauració presentarà en uns dies dos nous contenciosos per la reducció de taules a la plaça Santa Maria, al Born, i no descarta tornar als tribunals si Pin no s’avé a dialogar i a “recuperar l’esperit de consens que va possibilitar la modificació de l’ordenança”, afegeix el director general del gremi. Segons els restauradors, el districte vol aprofitar unes obres de renovació del paviment del passeig per notificar als propietaris dels locals una reducció d’un terç de la superfície que poden destinar a la terrassa.

Fonts municipals han explicat al Tot Barcelona que “l’ordenació de terrasses de Joan de Borbó encara s’està treballant i no hi ha res decidit“. També asseguren que al primer tram del passeig, on han acabat recentment les obres, la majoria dels locals afectats “mantenen o amplien el nombre de taules” concedides a la llicència. Els primers treballs van començar a principis de setembre per renovar el paviment i canviar algunes canalitzacions dels subministraments” i s’aniran aixecant altres parts del passeig de manera escalonada.

Un conflicte que ve de lluny

L’ordenació de les terrasses de Barcelona és un conflicte que ve de lluny. La normativa es va aprovar per primera vegada el 2014, durant el mandat de Xavier Trias, i llavors comptava amb el suport del Gremi de Restauració. Poc temps després es va comprovar que l’ordenança era massa rígida i sobre el paper moltes terrasses incomplien la norma. Amb el canvi de govern, el conflicte va escalar per l’ofensiva municipal per reordenar la majoria de terrasses a través de regulacions específiques que sovint implicaven una reducció de taules.

En el cas de Joan de Borbó, la queixa és la mateixa que a altres zones. En aquest carrer hi ha uns 30 restaurants que donen feina a més de 1.000 persones, ha assegurat Pallarols, i temen que si finalment hi ha una reducció de taules es puguin perdre molts llocs de feina per culpa de la baixada d’ingressos. L’Antoni, del restaurant Port Vell, explica que la terrassa del seu local suposa el 80% del negoci i que, si perd un terç de les taules, no podrà mantenir els 20 treballadors que té. 

La reducció de taules implica una pèrdua important de negoci, ja que la terrassa pot suposar fins al 80% de la facturació d’un local

Pel Sergi, de L’arròs, la situació és semblant. Té unes 12 taules i la reducció d’espai que proposa l’Ajuntament (que reduiria la superfície de terrassa de 5 a 3,8 metres quadrats), suposaria la pèrdua de tres o quatre taules. “És una reducció important, sobretot perquè el 60% o el 70% de la facturació depèn de la terrassa”. El districte de Ciutat Vella, que sí reconeix la reducció de la superfície disponible, matisa que en general es podrà mantenir el nombre de taules que figuren a la llicència, però s’hauran d’organitzar millor. 

Els restauradors es queixen que s’ha perdut l’esperit d’entesa que va permetre el pacte de ciutat sobre les terrasses. Al pacte, que es va ratificar al plenari de l’abril, l’Ajuntament es comprometia a aturar els canvis previstos a l’anterior ordenança –com l’obligatorietat d’adaptar els lavabos o tenir les taules just davant del local–. A més es flexibilitzaven els aspectes més polèmics de la norma, que obligava a deixar el 50% del carrer lliure pels pas de vianants –ara és entre el 40% i el 60%– i a mantenir una distància mínima de pas d’1,80 metres –en alguns casos pot reduir-se a 1,50 metres–, mentre que tenir la terrassa davant del local passava de ser obligatori a ser prioritari.

 

Més informació

Comentaris

    De fora vingueren. 30/11/2018 3:25 pm
    A la foto hi falta Alí Babá.
    M. M. 30/11/2018 4:53 pm
    Perdoneu però crec que us equivocat de foto. Aquesta és d'Islamabad, no?

Nou comentari