Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
La Torre del Fang, que va patir un incendi, havia de ser desallotjada la setmana que ve
  • CA

La Torre del Fang havia de ser desallotjada a principis de la setmana que ve. Això ha assegurat la regidora del districte de Sant Andreu, Laia Ortiz, en un fil de Twitter, en què ha afegit que el consistori ha recuperat la titularitat de l’històric edifici després de l’incendi d’avui. La torre es tapiarà per evitar que s’ocupi de nou. Aquest matí deu persones han hagut de ser ateses pel foc, que ha començat a la planta baixa de l’edifici. En total hi havia 15 persones a l’interior, que ocupaven la Torre del Fang de forma il·legal. Alguns d’ells han explicat al TOT Barcelona com ha estat el succés.

Fonts de l’Ajuntament detallen que van descobrir la presència de gent a l’edifici la primavera de l’any passat i que van iniciar l’expedient de recuperació al juny. Els serveis socials van entrar en escena i les autoritats municipals van sol·licitar als sensesostre que hi vivien, tots ells immigrants, que abandonessin la torre. En no rebre resposta, a l’octubre van lliurar la notificació administrativa de desnonament a l’edifici i, com no van obtenir resposta dels que l’ocupaven, van demanar una ordre de desallotjament a un jutge. Aquesta ordre, assenyalen fonts municipals, va arribar a finals de desembre.

No és el primer incendi a l’edifici

Alguns veïns lamenten que no és el primer foc que es declara a l’espai. La Jacqueline, cambrera del bar La Factoria, que està davant de la Torre del Fang, comenta que, des de l’agost, n’ha vist uns quants. Narra, a més, com les persones entraven a l’edifici per una cantonada i que ha arribat a veure mares amb nadons colant-s’hi. El Pedro Rodríguez, propietari d’una peixateria al costat de l’edifici incendiat, confirma que molts salten per la cantonada per entrar a la torre. Relata que ha arribat al seu local cap a les 8 del matí i que sortia “un fum molt negre i una olor a plàstic” molt forta de l’edifici.

Cantonada Torre del Fang

La cantonada per on entrava gent. | A. L.

El fum també ha sorprès la Maria Teresa Fortuny, que viu al número 226 del carrer Clot. “He hagut de tancar la finestra perquè no entrés el fum a casa”, declara. Ella i el seu marit, Josep Maria Cornadó, es queixen del deteriorament de l’edifici. Quan recorda la lluita veïnal que va salvar la Torre del Fang de ser enderrocada, manifesta que “s’hauria d’haver tirat”. L’Abelina Trillo se suma també a la conversa per preguntar “què ha passat”. Indica també que no és el primer incendi que ha vist a l’edifici. 

Veïns Clot

Josep Maria Cornadó, Maria Teresa Fortuny (esquerra) i Abelina Trillo. | A. L.

La Lara és una lleidatana que viu al número 191 del carrer Espronceda, davant de la torre, des del març de l’any passat. Sosté que sabia des de fa temps que l’edifici estava ocupat, però que mai hi havia hagut problemes amb els joves que hi vivien. En canvi, la Isabel Vidai i el Xavier Castejón alerten que han vist baralles a ganivetades a l’edifici. Ella garanteix que els nens entren a l’edifici “a fumar”. En una ocasió, remarquen, van trucar a la policia perquè una dona demanava “socors a crits”. “Però està tan abandonat que no val la pena trucar a la policia”, reconeix Xavier Castejón.

Isabel Vidal i Xavier Castejón

Isabel Vidal i Xavier Castejón, amb la Torre del Fang de fons. | A. L.

El futur de la Torre del Fang

L’Associació de Veïns del Clot va ser una de les entitats que van demanar amb més intensitat que no s’enderroqués la torre durant les obres de l’AVE. Ara, participa des del novembre en una taula de treball en què es valora els possibles usos de la Torre del Fang en què participen associacions veïnals de Sant Andreu i les autoritats del districte de Sant Andreu i Sant Martí. El vocal d’urbanisme de l’associació, Miquel Catasús, avança que demanaran que la Torre del Fang esdevingui un espai de memòria històrica. Fonts de l’Ajuntament especifiquen que la taula arribarà a un consens sobre el futur ús de l’edifici al març.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa