Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Treball deixa sense sanció la deficient retirada d’amiant a Glòries
  • CA

La deficient retirada d’amiant que va alertar famílies d’escolars de tres centres educatius de l’entorn de Glòries es queda sense sanció. El passat desembre, la plataforma Glòries Lliure d’Amiant va advertir que uns operaris havien picat una teulada d’una nau en desús a risc d’escampar la pols nociva als dos col·legis, l’escola bressol i els habitatges que són a tocar. La Inspecció de Treball va reaccionar obrint un expedient fa un mes per examinar si les obres negligien la legislació de prevenció de riscos laborals. Tot i que sí que va observar mancances, l’organisme de control va concloure que no hi havia motiu per ordenar cap multa, segons explica el Departament d’Empresa i Treball de la Generalitat al TOT Barcelona.

La conselleria afirma que els inspectors van acudir el 28 i el 29 de desembre a visitar els treballs que s’efectuaven al sostre d’un antic magatzem al carrer Castillejos. Tan sols un dia abans, Glòries Lliure d’Amiant va difondre un vídeo a les xarxes socials en què es veu tres treballadors caminant sense arnès sobre la teulada de fibrociment, un material de construcció estès fa dècades que conté amiant. Dos d’ells vestien una granota integral i un altre no en duia i, a més, un d’ells donava cops de martell a la coberta, sense cap protecció que impedís que les fibres perilloses es disseminessin. Exposar-se a les partícules d’amiant comporta risc de desenvolupar malalties respiratòries cròniques que acostumen a trigar dècades a manifestar-se, inclós un càncer incurable i que escurça l’esperança de vida a un any, el mesotelioma.

Treball comenta que els inspector van detectar “deficiències” en l’obra i va reclamar a l’empresa que efectuava les feines que les corregís. El departament concreta que es van identificar insuficiències en els equips de protecció individual amb què els operaris es cobrien i també risc que caiguessin del sostre. En tot cas, Inspecció de Treball no va ordenar que les tasques s’aturessin “perquè no es va constatar risc greu i imminent per als treballadors”, assenyala la conselleria.

En paral·lel, famílies de les tres escoles adjacents a la nau van pregar que es calculés el grau de risc que els menors contreguin càncer en el futur per culpa de l’amiant encara instal·lat en edificis dels voltants, tot i que ja han passat 20 anys des que es va prohibir la comercialització de la substància insalubre a l’Estat espanyol. Al respecte, Inspecció de Treball va concloure que no va existir risc greu per inhalació de pols d’amiant per als empleats de l’obra. Alhora, s’excusa dient que no li pertoca valorar la potencial amenaça en el cas d’alumnes i veïns, indica la conselleria.

Protesta de famílies i alumnes contra l'amiant al voltant de tres escoles de Glòries / JR
Protesta de famílies i alumnes contra l’amiant al voltant de tres escoles de Glòries / JR

La resposta no satisfà en cap cas a les famílies dels escolars, que s’han manifestat els últims mesos per exigir que s’acceleri el procés de desamiantat en les immediacions dels centres educatius que comparteixen una illa de l’Eixample. “Sentim una indefensió completa”, expressa Albert Pérez, membre del grup de treball de Glòries Lliure d’Amiant. Pérez va interposar la denúncia a Inspecció de Treball per les possibles infraccions en la retirada de la teulada. Assegura que el pla de treball previ a les obres no es va respectar fil per randa.

“Contemplava coses com que s’haurien de tapar finestres del veïnatge, que s’avisaria els veïns de l’extracció, que caldria evitar l’obertura de finestres… Però vam veure que es feia molt malament i que no es seguia el pla de treball aprovat pel departament”, sosté Pérez. Lamenta que Inspecció de Treball no valorés els efectes de les fibres d’amiant que es van poder espargir i que la conselleria “aprobi plans de treballs però que digui després que no té eines si no es compleixen”. Opina que tot plegat fa palès “la poca cultura que existeix sobre el risc de l’amiant”.

Més notícies
Imatge d'arxiu de l'Ajuntament de Barcelona / MMP
Cau la web de sol·licitud d’ajudes a l’Ajuntament
Notícia: Cau la web de sol·licitud d’ajudes a l’Ajuntament
Comparteix
Una incidència tècnica ha entorpit el tràmit, que tanca la setmana vinent
Treballadors de Nissan, concentrats a la planta de la Zona Franca / Albert Cadanet / ACN
Nissan ofereix a Silence la Zona Franca en comptes de Montcada
Notícia: Nissan ofereix a Silence la Zona Franca en comptes de Montcada
Comparteix
La líder en movilitat elèctrica explica que no està interessada en altres terrenys

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa