Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Alerten de la retirada insegura d’amiant al costat d’escoles de Glòries
  • CA

La plataforma de famílies d’alumnes de les escoles del voltant de Glòries, que denuncien la presència de teulades amb amiant a la vora dels centres, ha alertat de la retirada insegura de plaques de la substància tòxica els últims dies. En les imatges que Glòries Lliure d’Amiant ha publicat a les xarxes socials, es veuen tres operaris caminant sobre una teulada sense arnès, dos d’ells amb una granota integral i un altre sense, i un d’ells picant amb un martell a la teulada, sense cap protecció que eviti que la pols s’escampi.

Les fibres d’amiant són nocives per a la salut. Exposar-s’hi i aspirar-les posa en risc de desenvolupar malaties respiratòries cròniques, inclós un càncer incurable i que escurça l’esperança de vida a un any, el mesotelioma. Les dolències acostumen a aparèixer anys després d’aspirar les restes de la substància perillosa.

La plataforma expressa que observa “amb màxima preocupació” les obres. Assegura que corresponen a una teulada d’una antiga nau al carrer Castillejos, a prop de les escoles Encants, Gaia i l’escola bressol municipal Leonor Serrano, que comparteixen una mateixa illa.

“No compleixen les mesures de seguretat previstes en el pla de treball i posen en risc la salut dels veïns i de 1.000 nens”, alerta el col·lectiu de famílies, que s’ha manifestat en diverses ocasions durant el primer trimestre per demanar que s’acceleri la retirada amb seguretat de les plaques de fibrociment, que contenen amiant i que segueixen instal·lades a antigues fàbriques abandonades a l’entorn. La comercialització de l’amiant -estès durant dècades com a element aïllant i barat de la construcció- està prohibit a l’Estat espanyol des del 2002.

El regidor de l’Eixample i membre dels comuns, Pau Gonzàlez, ha explicat a les xarxes socials que, arran de la queixa de les famílies, l’Ajuntament de Barcelona ha contactat amb el Departament d’Empresa i Treball. “Els hem demanat que inspeccionin i vetllin pel compliment de les mesures de seguretat, tant pels treballadors com també per l’entorn i les escoles”, ha asseguretat el regidor.

Per la seva banda, la plataforma ha demanat aquest dimecres més informació i garanties sobre les “mesures mínimes” de prevenció per a la salut dels infants. Encara més, demana que es calculi quina pot ser la incidència de l’amiant instal·lat sobre la salut dels alumnes. “Quants casos de càncer es preveu que puguin aparèixer dins de 20 anys entre els més de 1.000 nens escolaritzats al voltant?”, es pregunta Glòries Lliure d’Amiant. Les afeccions associades a l’amiant poden arribar a trigar vàries dècades a manifestar-se.

Més notícies
Un dels retrats amb què Arrels ha empaperat un portal de Barcelona per fer visibles els sensesostre / Fundació Arrels
Retrats gegantins per fer visible els sensellar allà on van dormir al ras
Notícia: Retrats gegantins per fer visible els sensellar allà on van dormir al ras
Comparteix
Arrels empapera façanes i portals amb la imatge de 13 persones que van viure al carrer
Treballadors de Nissan, concentrats a la planta de la Zona Franca / Albert Cadanet / ACN
Demanen més garanties al ‘hub’ que vol fer-se amb la planta de Nissan
Notícia: Demanen més garanties al ‘hub’ que vol fer-se amb la planta de Nissan
Comparteix
El conseller Torrent garanteix que es crearan llocs de treball quan falten dos dies pel tancament definitiu

Comentaris

  1. Icona del comentari de: ciutadà a desembre 30, 2021 | 07:53
    ciutadà desembre 30, 2021 | 07:53
    Entre poc i massa; que l'absest era perillós es sabia de molts anys ençà. Us podria ensenyar un llibre de text del meu meu avi, quan estudiava medicina, imprés el 1912, que ja en parla. I què?. Fins fa uns anys hom podia tallar tubs d'uralita o planxes ondulades de sostre amb la radial sense cap problema; i de cop i volta....... perill mortal!. Una mostra més de la ineptitud dels governants.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa