Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Radiografia esotèrica de les inquietuds dels barcelonins
  • CA

“Amb la pandèmia, he vist molta desorientació, falta d’una projecció clara del futur, sobretot en gent jove i de mitjana edat que pateix pel seu futur professional però també fins i tot en persones grans”. Així ho explica Anna Maria Garcia, que regenta la llibreria Chakras Tarot a Sant Gervasi des del 1990 sota el pseudònim Anna Chakras.

La seva feina, la de tarotista, li ha permès veure en primera persona com han variat les preocupacions de la clientela del barri, que la consulta en busca d’orientació. Més enllà de la credibilitat que cadascú doni al tarot, la naturalesa de les preguntes que els arriben reflecteix una part de les inquietuds de la societat barcelonina i com van canviant. “El tarot és una eina de consell, d’enteniment, de recerca i informació”, defensa Garcia.

Joves sense horitzó de futur

L’actual crisi econòmica fa ressonar ecos del passat. Tot i que la crisi de 2008, incideix, va ser ben diferent. “El 2008 no hi havia aquest sentiment de desconcert -recorda-. Les inquietuds eren de caràcter purament econòmic i la falta de feina pertanyia sobretot a determinades estructures socials”.

La crisi provocada per la Covid-19 i l’ombra de la guerra Ucraïna-Rússia, tanmateix, han desestabilitzat la confiança en el futur de molts joves. En aquest sentit, la tarotista ha notat un increment de clients joves d’entre 25 i 30 anys, tot i que sense descavalcar el grup de mitjana edat. “Aquest jovent no és com el de generacions anteriors; aleshores més o menys s’entreveia el que podies fer”, analitza. Aquesta generació -continua- “no sap què fer amb la seva vida, perquè potser han de tornar a viure amb els pares o compartir pis amb 4 persones més”.

Empresaris preocupats

Chakras Tarot també ha atès durant la pandèmia empresaris de l’oci nocturn, de la restauració i del sector hoteler. També la Libèl·lula Màgica, a Sagrada Família, i El Mundo de Bárbara, al Baix Guinardó, han rebut a més “homes de negocis que volien saber com aniria l’empresa, que havien tancat o que preguntaven si en un futur tornarien a tenir activitat”, segons expliquen els tarotistes Abel Fernández Mora -conegut per Abel Valdés- i Carmen Miranda.

L’amor no decau

Tot i que sembla que la incertesa laboral urgeixi més, les qüestions romàntiques no perden protagonisme a les consultes de tarot. El perfil de clients, això no obstant, difereix segons cada tarotista. Karmen Montilla, del Clot, diu que la majoria de la seva clientela és jove i un 85% pregunta per la vida sentimental. En canvi a Chakras Tarot no és un tema prioritari.

El desig de canvi és una altra constant. “Arran de l’onada de divorcis pel confinament, he rebut a persones amb crisis sentimentals i també existencials”, detalla Karmen Montilla, que diu haver llançat les cartes a gent “amb ganes de canviar de vida, molta de la qual ha anat a viure fora” de la ciutat. Ho ratifica la Carmen Miranda: “He fet consultes sobretot a matrimonis que només es veien a la nit i que, amb la pandèmia, de la nit al dia han de conviure moltes hores i la relació es deteriora”.

La guerra, fora de l’agenda individual

“La guerra, i la consegüent sensació d’incertesa, està latent a l’ambient però no apareix de forma explícita a les consultes”, assegura Abel Valdés. A Libèl·lula màgica, si bé durant la pandèmia la salut va ser una qüestió recurrent i immediata, la guerra encara no ha arribat. La tarotista Eva Boada, per la seva banda, observa que “la gent viu la guerra d’una forma molt aliena”. És propietària del Tarot d’Aleister Crowley, ubicat al Carmel, i també atén consultes en un restaurant del centre de Barcelona. Ella ho té clar: “Ningú vol saber res sobre la guerra”.

Hi coincideix Marc de la Osa, tarotista de Ciutat Vella, que comenta que la Covid-19 pròpiament dita tampoc va ser una font de preocupació en les seves consultes: “Ningú m’ha preguntat quan s’acabaria la pandèmia, o si hi hauria una altra variant, o si es contagiarien”. “El treball, els diners i l’amor -assegura- són els grans temes recurrents de tota la vida i això no ha variat durant aquest temps”, conclou. Revela, això si, que la majoria de la seva clientela són dones: “Fa 41 anys que tiro cartes i aquesta ha estat sempre la tendència”.

El tarot postpandèmia

La crisi econòmica no juga a favor dels tarotistes. La clientela és més reticent a destinar estalvis a una lectura de tarot, i l’esoterisme ha notat ràpidament com la demanda afluixa. Tot i que és generalitzat, alguns tarotistes ho noten menys que altres i mantenen que durant èpoques convulses com aquesta reben clients nous. “La gent cada vegada està més oberta al tarot, a estudiar astrologia, a aquest tipus de teràpies”, argumenta Eva Boada.

Hi està d’acord Eva Portillo, tarotista de la Llibreria Karma, que sosté que la incertesa s’ha traduït en un augment d’interès en general pel seu servei: “Ha vingut molta gent nova que mai havia fet una consulta de tarot”.

Deixant de banda les diferències en el flux de demanda, tots els tarotistes consultats confirmen que fruit del confinament s’han incrementat les consultes via telefònica o videoconferència. Amb la nova normalitat, però, la gent de seguida ha tornat a buscar el contacte. “La presencialitat sempre serà essencial, som gregaris”, sosté Anna Maria Garcia.

Més notícies
Màquina expenedora de bitllets de metro / TMB
Quatre hores de col·lapse per comprar un bitllet de metro a Barcelona
Notícia: Quatre hores de col·lapse per comprar un bitllet de metro a Barcelona
Comparteix
Des de les 14 h i fins gairebé les 18 h el servei de pagament amb targeta no ha funcionat per culpa d'una "incidència tècnica"
El poliesportiu Camp del Ferro ha guanyat diversos premis internacionals
El millor poliesportiu del món el 2022 està en un barri de Barcelona 
Notícia: El millor poliesportiu del món el 2022 està en un barri de Barcelona 
Comparteix
El poliesportiu Camp del Ferro a la Sagrera ha guanyat diversos premis internacionals
Roses per Sant Jordi, en una imatge d'arxiu / Jordi Play
El retorn de la venda lliure de roses per Sant Jordi irrita els floristes
Notícia: El retorn de la venda lliure de roses per Sant Jordi irrita els floristes
Comparteix
El Gremi considera competència deslleial que qualsevol ciutadà pugui vendre flors aquell dia
Pisos dels porxos d'en Xifré, a Barcelona / Pepe Navarro
Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista
Notícia: Els lloguers pugen un 11,2% a Barcelona en un any, segons Idealista
Comparteix
Segons les últimes dades oficials de la Generalitat, els preus han baixat un 0,5%

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa