Els floristes professionals de Barcelona no estan contents amb la nova normalitat del Sant Jordi 2022. Després de dues edicions sense venda amateur de roses als carrers, l’Ajuntament ha tornat a obrir la veda i des d’aquest dilluns al migdia qualsevol particular pot sol·licitar gratis un espai per posar una parada de flors a la via pública el 23 d’abril. És una activitat molt popular i l’allau de demanda ha estat immediata. Tants sol·licitants alhora, competint per reservar els millors punts, va fer caure el web en menys de 2 hores.
“Els floristes van fer un gran esforç, un sobreesforç, les dues edicions en pandèmia per poder rebre i comercialitzar roses de qualitat per Sant Jordi”, reivindica Joan Guillén, president del Gremi de Floristes. Reconeix que la menor oferta va generar cues de més d’una hora a moltes botigues i alguns barcelonins es van arribar a quedar sense roses per manca d’estoc, però tot i així assegura que donar ara llum verda total a qualsevol particular és “un error” i generarà “una massificació descontrolada” i una “pèrdua de qualitat”. “Hi ha qui ho considera una diada popular, una cosa divertida o bonica… però és una il·legalitat, o com a mínim una al·legalitat”, defensa.
Els floristes agremiats es queixen de la competència deslleial que els suposen les parades no professionals, perquè no hi ha control que eviti “irregularitats laborals i fiscals”. “Hi ha una persona fent una activitat econòmica al carrer i no es revisa en quin règim laboral treballa ni s’assegura la tributació dels ingressos, ni res”, critica. En aquest sentit, Guillén veu “més segur” concedir parades a entitats sense ànim de lucre però registrades amb un CIF, que no pas particulars acreditats únicament amb el seu NIF.
Moltes de les parades informals que hi ha al carrer per Sant Jordi han estat tradicionalment grups de joves o voluntaris que obtenen així un finançament per a les seves activitats anuals. Per exemple, grups d’alumnes que volen abaratir el seu viatge de final de curs o espais i caus que cobreixen així el material dels infants o els campaments de l’estiu. També posen paradeta al carrer multitud d’iniciatives solidàries i col·lectius no constituïts formalment, que no tenen CIF i sol·liciten la parada a nom d’un integrant.

L’Ajuntament de Barcelona, en canvi, defensa recuperar la venda informal de roses per Sant Jordi i el tràmit obert per aconseguir parada. Fonts municipals apunten al TOT Barcelona que l’exclusivitat total pels professionals va ser una decisió “que es va prendre per ajudar els floristes en un moment econòmic complicat per les restriccions Covid i ara, que no hi ha restriccions, es considera necessari recuperar la situació anterior”. “D’altra banda, s’han pres tot un seguit de mesures per a la celebració d’aquest Sant Jordi que continuaran donant prioritat de manera clara als floristes”, afegeixen.
Pirates i intermediaris
A més a més de la categoria professional i l’amateur, els floristes es queixen que hi ha una tercera realitat encara menys fiscalitzada: els completament il·legals. “Sense haver tramitat cap permís posen al carrer una cadira, una taula de càmping i una galleda que podria ser de fregar, i apa, a vendre roses!”, ironitza el president gremial. Assumeix que no hi ha cap càlcul real de quants venedors hi ha d’aquest perfil, ni la Guàrdia Urbana pot dedicar-se a perseguir-los un dia de tanta pressió d’usos a la via pública.
Per acabar-ho d’arrodonir, els darrers anys s’han consolidat empreses que fan d’intermediàries: proporcionen roses i faciliten els permisos als particulars interessats en posar una parada. Fins i tot creen webs als venedors informals com a reclam. “Viuen de vendre a l’engròs roses de baixa qualitat i per tant busquen tanta gent com poden per posar parades… Estan especulant amb la via pública i amb la nostra activitat econòmica”, censura.
La suma de tot plegat, segons el Gremi, genera una demanda excessiva que no és sostenible tampoc per al medi ambient. Al final de la Diada milers de roses i les seves fundes de plàstic acaben a la brossa i s’ha malbaratat el carburant usat per transportar-les des de l’altra punta del món. Ecologia i economia submergida, alerta Guillén, li van a la contra a la candidatura de Sant Jordi com a patrimoni immaterial per la UNESCO.
‘Superilla literària’ de Sant Jordi
L’Ajuntament ja va anunciar al febrer que reservaria certs espais singulars només per a parades professionals de llibreters i floristes. La major àrea serà una “superilla literària” al voltant del passeig de Gràcia, pràcticament sense trànsit vertical ni horitzontal. La Rambla Catalunya queda inclosa al perímetre pacificat però allà també hi haurà parades de grans entitats socials i culturals.

També tindran exclusivitat en 7 espais de barri: plaça Universitat, plaça de la Vila de Gràcia, plaça de Sarrià, plaça Orfila, Plaça Reial, passeig Lluís Companys i la plaça de Valdívia a les Corts. En dos espais més -Rambla del Poblenou i passeig Sant Joan- també tindran preeminència els professionals però les condicions d’accés seran més laxes. Finalment, cada floristeria tindrà un radi garantit de 125 metres al seu voltant sense cap parada amateur, a mode de petita illa individual, una mesura que sí ha agradat al sector.