Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El tancament sobtat d’una escola deixa 290 famílies a l’estacada
  • CA

Fa només dos dies que els responsables del col·legi Mary Ward, situat al barri de Sarrià-Sant Gervasi, van anunciar a pares i professors el tancament sobtat de l’escola. Prèviament la titularitat, la Fundació Narcís Jubany, havia comunicat la decisió al Consorci d’Educació de Barcelona. Aquest tancament afecta 290 famílies, que ara han de buscar ràpidament un nou centre on escolaritzar els fills de cara al setembre. El problema principal és que ja ha tancat el període de matriculació dels alumnes pel curs següent i han de competir entre ells per aconseguir les places sobrants.

“Això semblen els Jocs de la Fam, tothom buscant la seva plaça i amagant-ho perquè no se la robin”, lamenta un dels pares afectats, José Antonio Coto, en declaracions al TOT Barcelona. “A les 19:30 hores d’aquest dimecres –detalla– ens van convocar a una junta extraordinària on ens van comunicar que tancaven”. “El Consorci ha fet una convocatòria extraordinària per trobar una altra escola, però aquesta no és la qüestió”, comenta visiblement enfadat per “les maneres de fer” de l’escola.

Les famílies estan convençudes que es tracta d’una qüestió “immobiliària” i que per aquest motiu s’ha decidit tancar d’aquesta forma “precipitada”. Els pares i mares del centre no pensen quedar-se de braços creuats i tenen l’esperança d’aconseguir, com a mínim, un any de transició gràcies a la pressió popular. “No han buscat cap solució, ni tan sols una fusió amb un altre col·legi… Simplement ens han deixat tirats“, denuncia aquest pare.

Canvi d’ús de l’edifici escolar?

Coto es mostra convençut que el tancament precipitat té a veure amb una “qüestió immobiliària”. “Al març es va demanar un canvi d’ús de l’edifici com demostra una fitxa cadastral a què hem tingut accés”, subratlla, abans d’afegir que “és obvi” que l’edifici “no quedarà buit”. “Creiem que les monges que tenen la propietat l’han venut i que la Generalitat també està d’acord amb aquest tancament”, lamenta.

El catastre on els pares han vist el canvi d’ús de l’edifici demanat al març

Insisteix que només demanen una moratòria per poder buscar una altra escola pels fills de forma tranquil·la i sense aquesta precipitació a què els ha forçat l’anunci fet a última hora.

Pèrdua del concert econòmic

L’escola justifica la “difícil decisió” del “cessament d’activitat” per la pèrdua del concert econòmic que rep l’escola, segons la comunicació que va enviar el centre a les famílies, a la que ha tingut accés aquest diari. “El curs passat l’escola va perdre el concert d’una unitat de P3 i durant l’any s’ha fet un esforç important per tal de compensar-ho. Darrerament, la baixa natalitat a Barcelona i la gran oferta de places a la zona ha afectat l’escola, tot i les actuacions, adaptacions i recursos dedicats”, indica el text remès. El col·legi assegura, a més, que Educació els va anunciar “fa pocs dies” que no es renovarien els concerts de P3, P4 ni P5 per al curs vinent i que això, “juntament amb la previsió demogràfica per als propers anys, comporta la inviabilitat de la continuïtat de l’escola”. La titularitat també els exposa que ha treballat amb la Fundació Escola Cristiana “per poder oferir a totes les famílies que ho desitgin la continuïtat en centres amb un ideari cristià i amb projectes educatius consolidats” i el compromís d’aquesta entitat de donar “prioritat en la borsa de treball” als professors del Mary Ward quan hi hagi vacants a les 400 escoles associades.

El Consorci d’Educació, contactat per aquest diari, remet al comunicat que ha enviat a les famílies aquest dimecres. La nota concreta les xifres de matriculació en aquesta escola i assegura que oferirà alternatives a les famílies.

Segons les dades del Consorci, el Col·legi Mary Ward, situat al carrer Copèrnic, té una matrícula de 290 alumnes. En la preinscripció que ja s’havia fet per al curs vinent, el 2022-2023, es van rebre 9 sol·licituds per iniciar el tercer curs d’Infantil en aquesta escola, el que suposa perdre el concert per no arribar al mínim exigit per la Generalitat. Pel que fa a 4t i 5è d’Infantil, aquest any tampoc han arribat a la xifra necessària per mantenir la subvenció pública.

Els pares titllen d'”excusa” la pèrdua del concert econòmic: “Diuen que han de tancar l’escola per qüestions econòmiques, però els pares estem disposats a assumir el cost i que se’ns apugin les quotes aquest any”, assenyala Catarina Font, presidenta de l’Associació de Pares de l’escola. Prefereixen fer aquest esforç econòmic a haver de buscar corrent un centre on escolaritzar els fills. Coto tampoc no ho entén: “No entenc en què afecta [la pèrdua del concert] si ens hem compromès a assumir el cost”.

Cinc dies laborables per escollir una nova escola

Les famílies diuen sentir-se desemparades i “en shock”. Segons el comunicat a què ha tingut accés aquest diari, el Consorci ha fet una convocatòria extraordinària per poder escolaritzar els nens a altres centres però el termini per fer-ho és únicament del 20 al 30 de juny. Els pares denuncien que realment només tenen 5 dies laborables per escollir el futur dels seus fills, a més amb el pont de Sant Joan entremig. “Imagina’t les places que deuen quedar a aquestes alçades de la pel·lícula…”, critica Font, en declaracions a aquest diari. “Ens han negat tot el que hem proposat i ara ens trobem que està tot fet i no tenim temps per organitzar el futur dels nostres fills”, lamenta.

Font insisteix que és una decisió “molt important” perquè els nens volen mantenir les amistats i els companys de classe però amb aquesta “precipitació” serà “impossible”. A més, en el seu cas particular, té un fill amb trastorn d’Asperger, una malaltia per a la qual els canvis no són bons. “El canvi el desestabilitzarà“, lamenta la presidenta de l’AFA d’aquesta escola barcelonina. “No han tingut la decència de donar-nos una alternativa o fusionar-se amb una altra escola perquè tots els alumnes tinguin plaça l’any que ve”, conclou. L’únic que demanen ara mateix, remarca, és una moratòria d’un any per decidir “calmadament” el futur dels infants.

Les places vacants que els ofereix el Consorci

En aquest termini de 10 dies que comença aquest dilluns les famílies hauran d’inscriure els nens a altres centres. Segons el comunicat del Consorci a les famílies, hi ha 332 places d’educació infantil vacants a les escoles de la zona, 471 de primària i 266 de l’ESO. Així, el Consorci assegura que tots els 290 nens podran reubicar-se amb aquesta convocatòria extraordinària.

L’ens insisteix que farà un acompanyament a les famílies a través d’una oficina virtual per tal de facilitar-los el procés d’escolarització dels fills. A partir de l’11 de juliol està previst que les famílies rebin un SMS amb el centre assignat. En cas que no puguin entrar a cap opció de les demanades, el Consorci es compromet a oferir noves alternatives a les famílies. “Es donarà preferència a l’escolarització d’aquests alumnes davant de les sol·licituds que arribin durant el període d’estiu, que a data d’avui ja són un miler, i que seran assignades a partir del 15
de juliol al finalitzar el procés establert”, subratlla el text.

Més notícies
El president del Partido Popular, Alberto Núñez Feijóo / Eduardo Briones / Europa Press
Colau convida Feijoó a una escola de Barcelona perquè conegui la immersió
Notícia: Colau convida Feijoó a una escola de Barcelona perquè conegui la immersió
Comparteix
L'alcaldessa de Barcelona critica el "disbarat" del líder del PP, que parla d'"apartheid" a l'escola catalana
Venen dos dies de festa sense escola a Barcelona
Macro-pont a Barcelona: dos dies de festa a l’escola
Notícia: Macro-pont a Barcelona: dos dies de festa a l’escola
Comparteix
El 3 de juny les escoles han triat lliure diposició, que se suma al 6 de juny, festa de segona Pàsqua
plaga de rates a Gràcia. Foto: @AnnaManso
VÍDEOS | Plaga de rates en un solar a tocar d’una escola bressol
Notícia: VÍDEOS | Plaga de rates en un solar a tocar d’una escola bressol
Comparteix
Es tracta d'un solar ocupat del carrer de Jaén de Gràcia, però és una propietat privada i cal fer una instància
L’escola bressol pública castiga la dona treballadora
Notícia: L’escola bressol pública castiga la dona treballadora
Comparteix
L’horari i calendari rígids dels centres municipals dificulta les carreres professionals femenines

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa