L’Ajuntament de Barcelona comença a tramitar la transformació de l’espai firal de Montjuïc amb horitzó el 2029, quan serà el centenari de l’Exposició Universal. La proposta de reordenació de l’espai es votarà dimarts vinent a la Comissió d’Urbanisme, on el govern municipal portarà a tràmit el nou planejament urbanístic basat en allò que ja va presentar al febrer. La proposta planteja destinar prop de la meitat de l’espai destinat a usos firals a nous usos: habitatge públic, equipaments de barri i zones verdes i de passeig. La primera actuació que es farà serà la readaptació d’un dels pavellons, el Pavelló d’Itàlia, en un poliesportiu municipal. Això serà possible a partir de l’1 de gener, quan Fira de Barcelona en cedirà l’ús.

La previsió és que el poliesportiu municipal es posi en marxa durant el primer trimestre de l’any vinent i compti amb 4 pistes de bàsquet, dues de futbol sala i altres espais. El que es votarà dimarts vinent en comissió és el planejament urbanístic proposat pel govern municipal i que es basa també en el procés de participació veïnal. La transformació de l’espai firal, ha dit la tinenta d’alcaldia d’Urbanisme Janet Sanz, vol deixar enrere un espai monumental “que trenca el pas” i que Fira deixi de ser un “espai fantasma”. Per contra, l’objectiu és que sigui un espai de ciutat “amb equipaments, serveis i vida comunitària”.

Fira de Montjuïc / Europa Press
Fira de Montjuïc / Europa Press

La proposta municipal, ja plantejada al febrer juntament amb Fira de Barcelona, preveu, d’una banda, mantenir part de l’ús firal, i de l’altra, nous usos com l’habitatge o equipaments. Dels 135.000 metres quadrats de sòl firal actuals, el 48% continuaran sent sòl firal “més flexibles, eficients, compactes i moderns”. La resta de superfície es repartiria en habitatge públic; equipaments públics, i zones verdes i vials. A més, hi hauria 4.360 metres quadrats per espais vinculats a la Fira de Barcelona per tal de potenciar altres activitats econòmiques.

Més sanitat i nous locals comercials

Dels equipaments, ha destacat Sanz, un dels més reclamats per part dels veïns és un nou Centre d’Atenció Primària que doni cobertura a aquell àmbit del barri del Poble-sec i al barri de la Font de la Guatlla. A més, es projecten 500 habitatges nous amb locals comercials a les plantes baixes.

Una de les novetats del planejament urbanístic actualitzat és que l’Ajuntament traslladarà al recinte firal de Montjuïc un sostre d’ús terciari de 18.000 metres quadrats fins ara ubicat a la Model. Del total de sostre traslladat, 16.000 metres quadrats van al Pavelló del Vestit, que se cedirà a Fira de Barcelona en règim de dret de superfície perquè hi ubiqui activitat econòmica com ara oficines. Els 2.000 metres quadrats restants es destinaran als baixos comercials dels edificis d’habitatges.

Quant a la mobilitat, els carrers de Lleida i Mèxic passarien a ser d’un únic sentit i es convertiria l’avinguda Maria Cristina en un eix pacificat on només podria circular transport públic.

Més notícies
La plaça Espanya, amb els pavellons de la Fira de Barcelona a Montjuïc al fons / Vicente Zambrano González / Ajuntament de Barcelona

La Fira de Montjuïc obrirà un centre d’acollida a refugiats ucraïnesos

Notícia: La Fira de Montjuïc obrirà un centre d’acollida a refugiats ucraïnesos
Comparteix
Obrirà divendres i serà la tercera gran base a l'Estat per rebre els desplaçats
Notícia: La Fira de Montjuïc obrirà un centre d’acollida a refugiats ucraïnesos - Mobile
Fira de Montjuïc / Europa Press

El govern espanyol atén 2.500 refugiats ucraïnesos a la Fira de Montjuïc

Notícia: El govern espanyol atén 2.500 refugiats ucraïnesos a la Fira de Montjuïc
Comparteix
El 37% són menors i el 67% d'adults, dones
Notícia: El govern espanyol atén 2.500 refugiats ucraïnesos a la Fira de Montjuïc - Mobile
Comparativa d'usos actuals i proposats per a la Fira a Montjuïc / Ajuntament de Barcelona

ENQUESTA | Com valores la transformació de la fira de Montjuïc?

Notícia: ENQUESTA | Com valores la transformació de la fira de Montjuïc?
Comparteix
Acord per reduir a la meitat l'espai que ocupen els pavellons firals i encabir 500 pisos i 6 equipaments
Notícia: ENQUESTA | Com valores la transformació de la fira de Montjuïc? - Mobile

Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc

Notícia: Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc
Comparteix
L’Ajuntament vol aprofitar la remodelació de l’espai que es farà pel centenari de l’Exposició Universal el 2029
Notícia: Barcelona farà un procés participatiu el 2020 per repensar el recinte de Fira a Montjuïc - Mobile

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa