Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Acord Fira-Ajuntament per transformar i obrir el recinte de Montjuïc

El govern Colau-Collboni i la Fira de Barcelona han arribat a un acord decisiu per transformar el recinte firal de Montjuïc i encabir-hi 500 pisos protegits i 6 equipaments. El consistori presenta aquest dimarts als veïns la primera proposta, sorgida del procés participatiu realitzat els darrers 3 mesos i de les converses amb Fira. 

El projecte preveu una important metamorfosi de l’espai firal, des de la plaça Espanya fins a la Font Màgica, amb la vista posada al centenari el 2029. L’element clau és l’optimització dels pavellons d’exposició: rehabilitar i donar nous usos als dos que estan protegits com a patrimoni arquitectònic –entre la Font Màgica i el MNAC– i la resta enderrocar-los o redissenyar-los a fons per aconseguir instal·lacions més eficients, flexibles i compactes. Els actuals tenen sostres molt alts i diferents cotes, el que no permet aprofitar tant els metres quadrats de sòl que ocupen.

Amb la proposta presentada, l’ús firal s’encongeix de 133.725 m2 fins a 70.800 m2 i passa a representar només el 53% de la superfície del recinte. No obstant, la Fira preveu que l’espai efectiu per a congressos i mostres es mantindria: “Ocuparíem menys espai brut, però l’espai net seria molt similar”, sosté el director general de Fira de Barcelona, Constantí Serrallonga.

El Palau de Congressos es traslladaria al pavelló Alfons XIII, un espai noble que compartiria amb “un hub de l’àmbit cultural i científic”. La parcel·la que deixaria lliure, sumada al pavelló Rius i Taulet i a la meitat de l’actual Plaça de l’Univers, donaria lloc a un pavelló modern de nova construcció. L’edifici que ara dona la benvinguda al visitant des de plaça Espanya, a la cantonada dreta amb Gran Via, també viuria una transformació intensa: el futur Palau del vestit o pavelló Ibèria tindria 4.500 m2 per a activitats permanents de dinamització econòmica, com atenció a start-ups i expositors.

Comparativa d’usos actuals i proposats per a la Fira a Montjuïc / Ajuntament de Barcelona

Un altre canvi destacat de la proposta és l’obertura de dos carrers, que facilitin el pas als veïns dels dos barris de l’entorn –Poble Sec i Font de la Guatlla– per creuar el recinte pel mig i no haver de rodejar-lo. Zones verdes i vials passarien a ocupar 23.225 m2, el 17% del recinte. Per una banda, una nova via travessaria la Fira de forma transversal a l’alçada de l’actual plaça de l’Univers. Per l’altra, el carrer de la Guàrdia Urbana s’allargaria fins al Paral·lel.

El recinte de la Fira de Barcelona. | Ajuntament de Barcelona
Pavelló Ibèria o Palau del vestit, al recinte firal de Montjuïc | Ajuntament de Barcelona

L’avinguda Maria Cristina estaria encara més pacificada i la Fira compta amb ella com a annex ocasional a l’aire lliure, com per exemple per exhibir els cotxes de l’Automobile. A més, els carrers de Lleida i Mèxic –el perímetre exterior del recinte actual– passarien a ser d’un únic sentit de circulació per reduir-ne el trànsit.

500 pisos i 6 equipaments

L’àmbit de major transformació seria el que toca a Paral·lel. El pavelló del carrer Lleida desapareixeria totalment per donar pas a 4 illes de cases, on l’Ajuntament encaixa 13.350 m2 de sòl per a habitatge protegit. El càlcul municipal és que poden encabir-s’hi uns 500 pisos, de tipologia a determinar però amb preferència pel lloguer assequible. Estarien en blocs d’alçada mitjana –planta baixa més 3 pisos– i els baixos es destinarien a comerç i petits equipaments de barri.

L'Ajuntament vol repensar el recinte firal de Montjuïc / Fira de Barc
L’Ajuntament vol repensar el recinte firal de Montjuïc / Fira de Barcelona

A més, la remodelació preveu situar en aquest sector fins a 6 equipaments, que sumarien uns 22.000 m2 i suposarien el 16% del recinte. En primer lloc, el Pavelló Victòria Eugènia es consolida com a annex del MNAC, perquè el museu pugui fer l’ampliació que fa anys que anhela. El pavelló d’Itàlia, un espai modern al costat de la Font Màgica que ara s’usa per a mostres de petit format, es destinaria a poliesportiu. Com que és diàfan i està en molt bon estat, l’Ajuntament confia poder canviar-ne l’ús amb molt poques obres i assumir-ne ja la gestió directa l’1 de gener de 2023.

En tercer lloc hi ha la construcció d’un ambulatori per al Poble Sec, per complementar el CAP les Hortes. La ubicació exacta està pendent de consensuar entre Generalitat i Ajuntament. La Casa de la Premsa, pendent de nous usos des de fa anys, es dedicaria a biblioteca i espai veïnal segons el pla anunciat. L’última peça a encaixar seria un equipament assistencial per a gent gran i discapacitats.

Casa de la Premsa, a l'avinguda Rius i Taulet de Montjuïc / Meritxell
Casa de la Premsa, a l’avinguda Rius i Taulet de Montjuïc / Meritxell M. Pauné

El primer tinent d’alcaldia, Jaume Collboni, ha destacat que l’actuació permet “compatibilitzar demandes” i ha previst l’estrena per d’aquí 8 anys: “Per la data màgica del centenari haurem d’estrenar nova Fira”. “És imprescindible guanyar habitatge públic a la ciutat, i en especial en aquesta zona tan densificada on els lloguers no paren de pujar”, ha asseverat la tinenta d’urbanisme, Janet Sanz. El regidor del districte, Marc Serra, ha posat l’accent en la major permeabilitat del recinte, que permetria creuar la Fira “en 5 minuts i no perdre’n 15 per haver de donar la volta”.

Properes passes

El primer pas per materialitzar la proposta d’Ajuntament i Fira és que les dues institucions firmin amb la Generalitat un conveni a tres bandes les properes setmanes. Seria la base perquè l’Ajuntament pugui tramitar la modificació urbanística amb el canvi d’usos dels terrenys. Sanz ha estimat que l’aprovació inicial tindrà lloc entre maig i juny. Passats els 3 mesos de rigor d’exposició pública dels plànols, el ple d’octubre o el de novembre votarien l’aprovació definitiva, per a la que el govern de comuns i socialistes haurà de negociar el suport d’algun grup de l’oposició.

El pla de transformació de la Fira no té per ara pressupost calculat, però el finançament correria a càrrec sobretot de Fira i Ajuntament, ha dit Sanz. En paral·lel, Collboni preveu que estigui enllestit abans d’acabar 2022 l’estudi bàsic per reobrir el Palau d’Esports, situat a pocs metres de la fira de Montjuïc.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Ricard a febrer 01, 2022 | 20:51
  Ricard febrer 01, 2022 | 20:51
  Rèquiem per la Fira de Barcelona segons aquesta majoria política destructiva. On no n'hi ha no en raja. Esperem que una nova majoria, no castellanista, faciliti l'activitat firaire a la ciutat, i sàpiga trobar sòl públic per habitatge en actuacions menys majestuoses i igual o més eficaces.
  • Icona del comentari de: Logic a febrer 02, 2022 | 08:26
   Logic febrer 02, 2022 | 08:26
   Pobre Barcelona amb aquesta gent del Ajuntament !!
  • Icona del comentari de: Maria Cardus a març 14, 2022 | 23:29
   Maria Cardus març 14, 2022 | 23:29
   Totalment d acord

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa