Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Pluja, festius i competència fan patir a les floristes de la Rambla
  • CA

Les floristes de la Rambla han començat Sant Jordi mirant al cel. Les quatre gotes que han mullat els carrers durant el matí els hi han espantat part de la clientela habitual i ben bé fins al migdia no ha revifat l’afluència a l’artèria més emblemàtica de la diada. Les roses vermelles continuen sent l’estrella indiscutible, tot i que els colors alternatius –groc, blanc, rosa i fins i tot multicolor– i els embolcalls de fantasia ja s’han fet un lloc a totes les parades.

Carolina Pallés, florista degana de la Rambla, és optimista de mena i augura un Sant Jordi de bones vendes malgrat els temors inicials. “Semblava que seria una diada fluixa en caure just després de Setmana Santa, però els encàrrecs s’han acabat animant a darrera hora i les compres de particulars també”, explica al TOT Barcelona. Les empreses, indica, són un dels puntals del seu negoci i prefereixen roses tradicionals “amb molta espiga” i el paper estampat marca de la casa. Entre els particulars, “sempre hi ha qui vol un embolcall de més fantasia, però el més important sempre acaba sent la qualitat de la rosa“: “Si és bona, dura tota una setmana”, diu Pallés, que ha apostat novament per la varietat Freedom equatoriana.

Carolina Pallés, despatxant roses a la Rambla / MMP

Carolina Pallés, despatxant roses a la Rambla / MMP

Cada any a la parada Carolina emboliquen les roses amb un paper de regal diferent, gràcies a una amiga que els fa el disseny. Enguany amb les presses de darrera hora, durant tot el matí encara no l’havien pogut treure de la capsa i començar-lo a utilitzar. “Jo m’espero a que el traieu, que vinc expressament per aconseguir el disseny d’aquest any!”, diu una clienta, per alegria de les tres dependentes de la parada. Es diu Jordina Rodrigo i, per tant, celebra el seu sant a més de la diada del llibre i la rosa. “Sóc molt exigent amb la rosa perquè a casa ja em van ensenyar a viure aquesta diada com si fos un festiu, i l’any passat em va agradar molt el paper d’embolcall que tenien i he volgut repetir”, exposa.

Uns metres més amunt, la floristeria número 13 brega per aconseguir captar l’atenció dels vianants. Els seus dos dependents, que hi treballen tot l’any, s’han guarnit el cap amb uns barrets de cartolina que emulen els pètals de la flor. “Cada any fem alguna tonterieta diferent i mira, aquest any ens hem vestit de rosa a veure si algú se’ns emporta a casa!”, fa broma Fidel Poles, que posa per al TOT Barcelona al costat del seu company de parada Carlos Garcia de Mendoza.

Fidel i Carlos, de la floristeria 'Arte japonés' de la Rambla, amb els barrets temàtics / MMP

Fidel i Carlos, de la floristeria ‘Arte japonés‘ de la Rambla, amb els barrets temàtics / MMP

Poles no és tan optimista i critica que cada any l’ajuntament concedeixi “desenes de nous permisos” a amateurs per vendre flors al carrer durant la Diada. “Els que tot l’any intentem viure de les flors ho patim molt”, es queixa. “El meu pare comprava 20.000 roses per vendre-les el dia de Sant Jordi, nosaltres n’hem encarregat poc més de 500, els números parlen sols”, lamenta. En una parada no professional se’n solen vendre dos centenars llargs. La pluja, a més, no ha afavorit un inici de jornada generós: “De moment anem fatal de vendes, a la gent li fa mandra baixar a la Rambla pel mal temps i les aglomeracions, a veure si per un cop m’equivoco i a la tarda ve més gent!”.

Al número 15, Ana Balastegui se les empesca totes per obrir-se mercat: rams amb filigranes, rosers, varietats experimentals… “L’any passat vam fer la prova de vendre roses multicolor i va ser la que més vam vendre, així que aquest any n’hem portat moltes”, explica somrient. La ‘prova’ d’aquest Sant Jordi és una rosa groga amb rivets vermells, que emula la senyera catalana: “De moment té poc èxit, la gent prefereix abans endur-se una rosa vermella i una groga”.

Ben poca gent celebrant Sant Jordi a la Rambla, a quarts de deu del matí / MMP

Ben poca gent celebrant Sant Jordi a la Rambla, a quarts de deu del matí / MMP

Balastegui, que fa 8 anys que regenta la parada després de molts més treballant-hi, considera que les típiques roses enfundades en una bossa de plàstic “han quedat una mica antiquades” i defensa la varietat de presentacions per atraure a la clientela: “Hi ha qui vol un embolcall elegant, a qui li agrada la rosa amb molt de verd al voltant…”. La meteorologia, això sí, serà clau: “El mal temps ens ha espantat una mica i la primera hora ha estat fluixa, però esperem que el temps finalment ens acompanyi com la majoria d’anys i remuntem”.

El groc ja no és allò que va ser

A altres indrets del centre, com la rambla Catalunya o el passeig de Gràcia, els paradistes també afrontaven la dificultat d’un Sant Jordi de pluja amb un posat de circumstàncies. En general, les vendes s’han vist afectades per la pluja matinera, però a més, la política ha afectat alguns. “No s’estan venent tantes roses grogues com l’any passat, que va ser una bogeria”, explica la Irati sota la carpa de l’Escola de Disseny Floral i Paisatgisme. La jova venedora assegura que tot està influenciat per l’actualitat i que, en aquesta ocasió, l’aposta no els ha sortit especialment bé.

“Com l’any passat vam demanar 100 roses grogues i a les 11h s’havien exhaurit totes, aquest any n’hem demanat 200. Ara bé, no ens ha sortit gaire bé, perquè n’estem venent més de vermelles”, apunta la Irati amb tota una parada de roses del Maresme esperant la tarda per solucionar la papereta. Una línia que comparteixen la majoria de paradistes, que reconeixen que, si bé alguns continuen donant sortida a un bon ritme a les flors grogues, no serà el color per excel·lència d’aquesta diada. 

Més notícies
Molta gent s'ha acostat fins a la Llibreria Al·lots, a l'Eixample, per donar suport després del robatori / XFDC
La solidaritat veïnal omple la llibreria de l’Eixample on van robar el dia abans de Sant Jordi
Notícia: La solidaritat veïnal omple la llibreria de l’Eixample on van robar el dia abans de Sant Jordi
Comparteix
La Llibreria Al·lots ha obert tot i el mal tràngol i ha rebut "l'escalf" de veïns i clients de tota la ciutat
Centenars de roses grogues per la llibertat de Jordi Cuixart, a plaça Catalunya
Notícia: Centenars de roses grogues per la llibertat de Jordi Cuixart, a plaça Catalunya
Comparteix
Una instal·lació d'Òmnium Cultural convida a reclamar l'alliberament dels presos polítics catalans amb flors grogues
Colau obre Sant Jordi amb un record especial per Cuixart i una rosa d’Òmnium
Notícia: Colau obre Sant Jordi amb un record especial per Cuixart i una rosa d’Òmnium
Comparteix
L'alcaldessa protagonitza l'esmorzar institucional de la diada a la Virreina, entre xuxos de crema, polítics en campanya, escriptors i editors
Punts de venda al carrer Consell de Cent. | Adrià Lizanda
Els millors plans per a un Sant Jordi alternatiu a Barcelona
Notícia: Els millors plans per a un Sant Jordi alternatiu a Barcelona
Comparteix
Deu propostes per viure una Diada alternativa sense les aglomeracions de la Rambla i la Rambla Catalunya

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa