Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Colau obre Sant Jordi amb un record especial per Cuixart i una rosa d’Òmnium
  • CA

L’esmorzar institucional de Sant Jordi, que Ajuntament i món editorial organitzen per segon any consecutiu al Palau de la Virreina, ha obert la Diada amb retrobaments, flaixos i un breu miratge de concòrdia política. L’alcaldessa, Ada Colau, ha pronunciat l’únic parlament, breu, de l’acte i ha tingut un record per les víctimes dels atemptats d’Sri Lanka i una menció especial “al moment d’excepcionalitat política” a Catalunya: “Malgrat les discrepàncies, lamentem que hi hagi gent a la presó”.

Ha citat en concret a Jordi Cuixart, president d’Òmnium Cultural, pel seu sant i la seva petició d’una celebració pacífica en una piulada des de la presó. “En temps de discursos d’odi, ens posicionem com a ciutat que celebra l’amor, la pau i la vida”, ha afirmat. Precisament des de la presó Cuixart havia fet arribar a Ada Colau, a través del vicepresident d’Òmnium Marcel Mauri, una rosa groga. Fonts municipals han explicat que Cuixart va fer la petició expressa a Mauri perquè avui li fes entrega d’una flor de part seva. Val a dir, però, que qui ha lluït a la mà la rosa groga la major part de l’acte ha estat Carlos Macías, exportaveu de la PAH i ara assessor de l’alcaldia, mentre Colau parlava amb assistents, pujava a l’escenari i atenia a la premsa.

L'alcaldessa Ada Colau a l'esmorzar de Sant Jordi, acompanyada de Carlos Macías que li porta la rosa groga de Cuixart / MMP

L’alcaldessa Ada Colau a l’esmorzar de Sant Jordi, acompanyada de Carlos Macías que li porta la rosa groga de Cuixart / MMP

La campanya deixa Colau sense viatge a Buenos Aires

L’alcaldessa ha fet referència també, a petició del comissionat Joan Subirats, a la comitiva municipal que aquest mateix dimarts viatjarà cap a Argentina per participar juntament amb escriptors i editors catalans a la fira del llibre de Buenos Aires, que enguany ha escollit Barcelona com a ciutat convidada. “Ens hagués agradat anar-hi en massa, a mi mateixa m’hagués encantat anar a Buenos Aires, però amb tanta campanya és impossible”, ha reconegut.

Rostres coneguts i dolços amb doble lectura

L’acte, com l’any passat, substitueix la fotografia d’escriptors i editors que havia acollit l’hotel Regina i l’organitza el consistori conjuntament amb els gremis d’editors de Catalunya i llibreters i quatre associacions d’escriptors en llengua catalana. Hi han assistit regidors de tots els partits amb representació a l’ajuntament, que per una estona han aparcat la bel·ligerància de la campanya electoral i han conversat i rigut entre cafès i reposteria. Un dels dolços oferts als assistents, uns grans xuxos de crema tallats a daus, han arrancat més d’un comentari i somriure per ser el postre emblemàtic de Girona i una referència humorística habitual a Carles Puigdemont.

Autors i editors es retroben cada any a l'esmorzar de Sant Jordi, que per segon any es celebra a la Virreina / MMP

Autors i editors es retroben cada any a l’esmorzar de Sant Jordi, que per segon any es celebra a la Virreina / MMP

Entre els regidors que han assistit a l’acte i han acompanyat a l’alcaldessa en el parlament d’obertura hi havia Alberto Fernández Díaz (PP), Jaume Collboni (PSC), Gala Pin (BComú), Trini Capdevila (ERC), Marilén Barceló (Cs), Jaume Ciurana (PDECat) i Juanjo Puigcorbé (no adscrit). La CUP, com cada edició, ha optat per no enviar-hi cap representant.

Alberto Fernández, envoltat de regidors d'altres partits a l'esmorzar de Sant Jordi / MMP

Alberto Fernández, envoltat de regidors d’altres partits a l’esmorzar de Sant Jordi / MMP

Els escriptors més coneguts han acaparat les preguntes de la premsa i les selfies dels assistents, com per exemple Bel Olid –que ha volgut fotografiar-se amb el mòbil al costat de l’alcaldessa– o Jordi Cabré –recent guanyador del premi Sant Jordi i candidat a bestseller del dia–. Ada Colau també s’ha volgut adreçar als escriptors vinguts de fora de Catalunya per firmar exemplars durant la diada i, en castellà, els ha dedicat unes paraules de la seva intervenció: “Ens encanta que una festa que celebra la llengua i la cutura catalanes sigui compartida per tot Espanya i el món”, ha enfatitzat, clarament en la línia que defensa BComú a les eleccions generals d’aquest diumenge. 

Més notícies
Punts de venda al carrer Consell de Cent. | Adrià Lizanda
Els millors plans per a un Sant Jordi alternatiu a Barcelona
Notícia: Els millors plans per a un Sant Jordi alternatiu a Barcelona
Comparteix
Deu propostes per viure una Diada alternativa sense les aglomeracions de la Rambla i la Rambla Catalunya
Dels presos polítics al mite de Sísif, les recomanacions dels candidats per Sant Jordi
Notícia: Dels presos polítics al mite de Sísif, les recomanacions dels candidats per Sant Jordi
Comparteix
L'alcaldessa Ada Colau recomana llegir 'Tres dies a la presó' de Gemma Nierga i Jordi Cuixart
Barcelona tindrà 2.000 punts de venda il·legals aquest Sant Jordi
Notícia: Barcelona tindrà 2.000 punts de venda il·legals aquest Sant Jordi
Comparteix
Els gremis de Floristes i de Llibreters preveuen mil parades de llibres i 4.000 de roses
Eva Baltasar: “Les festes com Sant Jordi ajuden a definir un país”
Notícia: Eva Baltasar: “Les festes com Sant Jordi ajuden a definir un país”
Comparteix
L'autora d'un dels grans èxits de la narrativa catalana de l'any passat, 'Permagel', celebra aquest dimarts el seu segon Sant Jordi signant llibres

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa