Prova pilot innovadora: 600 PCR de saliva al dia a Barcelona

L'hospital Sant Joan de Déu comença un cribratge a la UPC i diagnostica nous casos en escoles per descongestionar els CAP

L’hospital Sant Joan de Déu ha estrenat aquest dimecres una prova pilot per diagnosticar nous casos de coronavirus amb proves PCR de saliva. Portaveus de l’hospital expliquen al TOT Barcelona que ja estan gestionant 600 proves diàries. Es tracta d’estudiants del Campus Nord de la UPC i de les escoles de Sarrià-Sant Gervasi i l’Esquerra de l’Eixample adscrites a quatre CAP de Barcelona.

“L’hospital dona suport a l’Atenció Primària perquè aquests professionals puguin dedicar-se a atendre els seus pacients”, exposen fonts del centre, ubicat a Esplugues de Llobregat. En el cas de les escoles, quan es detecta un positiu en un grup bombolla, les famílies van al seu ambulatori a recollir un kit per extreure a casa una mostra de saliva de forma autònoma. Els menors només han d’omplir de saliva un petit tub inclòs al kit.

El casal de gent gran Can Fàbregas centralitza la recepció de les mostres i l’hospital les va a recollir allà sense haver de passar pel CAP. Els resultats de la PCR de saliva s’obtenen en unes 24 hores, diu Sant Joan de Déu. L’hospital comunica als CAP els positius detectats i els professionals de Primària avisen als afectats per iniciar el rastreig de contactes.

En el cas del Campus Nord de la UPC no s’estudien grups bombolla sinó que es tracta d’un cribratge a tota la comunitat universitària. Havia de començar el dia 9 de novembre però s’ha hagut d’endarrerir una setmana. Durarà tres setmanes.

La prova pilot, que ha avançat TV3, no té data de finalització. “Fins que es vegi que ja no cal el nostre suport”, respon el centre sanitari. Les PCR de saliva eviten la molèstia del frotis al nas i al coll, especialment molest per als més petits, i tenen la mateixa eficàcia. Aquest mètode ja s’havia fet servir en la prova pilot Kids Corona el mateix hospital. Els dos CAP beneficiats són el CAP Sarrià i els tres centres del CAPBSE (Comte Borrell, Casanova i les Corts).

Més informació

Nou comentari