Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Denuncien que un asil de Barcelona vol reduir l’atenció als residents
  • CA

Polèmica en un asil de la tercera edat al barri de la Bordeta, a Barcelona. Segons han fet públic els familiars dels residents, la nova gestora del geriàtric Mossèn Vidal i Aunós, l’empresa L’Onada Serveis Assistencials, planeja redistribuir l’horari dels treballadors de forma que cada empleat passi d’atendre a 10 persones a 14. La companyia és una de les principals administradores de residències a l’Estat. Els parents dels residents han demanat que intervingui la Generalitat, que és titular del centre.

El complex té 112 usuaris i el plec de condicions de l’adjudicació estableix una ràtio d’un gericultor per cada deu residents. En canvi, afirmen que la nova gestora, al capdavant de la residència des del 21 de març, ha anunciat al comitè d’empresa que redistribueix els torns de personal de tal manera que, segons els familiars, la ràtio augmenta a un gericultor per cada catorze residents. Les famílies han demanat explicacions a L’Onada i afirmen que els ha contestat que la reducció d’hores de gericultors es compensarà amb una coordinadora, solució que no les convenç.

Els familiars lamenten que aquestes mesures -segons diuen, comunicades al comitè d’empresa deu dies després d’assumir la gestió- demostren que l’objectiu de L’Onada és “fer negoci, encara que això suposi desatendre els residents i incomplir les condicions del concurs”. Fins ara els 28 residents de cadascuna de les quatre plantes del complex són atesos per tres gericultors al torn de matí, tres al torn de tarda i un al torn de nit per planta. Ha estat el model aplicat per les dues últimes gestores, les firmes Eulen i Fundació Vella Terra, afegeixen els familiars.

Els familiars acusen als nous gestors de voler “estalviar diàriament el salari d’un total de trenta-nou hores i mitja de treball, però en lloc seu volen posar una coordinadora amb set hores i mitja”. “Negoci rodó”, lamenten. Alhora, subratllen, d’una banda, que cap de les gestores anteriors va posar “diners de la seva butxaca” per gestionar la residència, i de l’altra, que en el concurs actual la Generalitat ha “incrementat l’import econòmic” de 3.195.078,02 euros el 2018 a 3.307.561,09 euros ara, 112.483,07 euros més.

Per això els familiars subratllen que si L’Onada ho considera insuficient pot “desistir del contracte”. Si no, adverteixen que el que proposa és “un incompliment de les condicions del concurs” i un “greu perjudici” per als residents. “No acceptarem que l’empresa faci negoci amb la vida i els drets dels nostres familiars, i exigim a la consellera que ho pari immediatament, perquè té l’obligació de treballar en benefici dels ciutadans, no de les empreses”, afirmen.

La Generalitat va intervenir la residència Mossèn Vidal i Aunós el maig de 2020, en plena primera onada de la Covid, aleshores gestionada per Eulen. Va encarregar temporalment la gestió a la Fundació Vella Terra. El Departament de Salut va explicar aleshores que s’havien constatat diverses irregularitats en la gestió dels centres i en l’atenció als usuaris durant la pandèmia.

Més notícies
Recreació del futur Institut-escola Cal Maiol
El primer institut escola de la Bordeta segueix encallat als despatxos
Notícia: El primer institut escola de la Bordeta segueix encallat als despatxos
Comparteix
La primera pedra de la nova escola Cal Maiol s’havia de posar l’estiu del 2020, però Generalitat i Consorci ni tan sols han signat el conveni
Venen dos dies de festa sense escola a Barcelona
Comuns i ERC i pacten un full de ruta per universalitzar l’escola de 0 a 18 anys
Notícia: Comuns i ERC i pacten un full de ruta per universalitzar l’escola de 0 a 18 anys
Comparteix
Amb una seixantena d’entitats, entre les quals el CEB, acorden una estratègia que ha de culminar l’any 2030
Una grua dins de Can Capellanets, a les Corts / Cedida
La disputa entre l’Església i una empresa per una finca arriba al jutjat
Notícia: La disputa entre l’Església i una empresa per una finca arriba al jutjat
Comparteix
La fundació depenent de l'Arquebisbat presenta un contenciós i la companyia fa entrar una grua a Can Capellanets
Pere Pujol Ferrusola declara davant l'Audiència Nacional el 13 de novembre de 2015 / Eduardo Parra (Europa Press)
Els Mossos denuncien un dels fills de Pujol per conducció temerària i fuga
Notícia: Els Mossos denuncien un dels fills de Pujol per conducció temerària i fuga
Comparteix
Pere Pujol Ferrusola s'hauria negat a identificar-se

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa