La disputa entre l’Església i una de les grans gestores de residències per un edifici emblemàtic de les Corts es dirimeix al jutjat. La fundació Sant Josep Oriol -depenent de l’Arquebisbat de Barcelona- ha interposat una demanda les últimes setmanes, en què es reclama propietària de la finca catalogada de Can Capellanets i exigeix que es denegui l’accés i la realització d’obres a L’Onada Serveis. En canvi, l’empresa sosté que disposa de la possessió fins a 2067 de la finca arran d’un contracte que l’organització eclesiàstica va donar per rescindit l’octubre passat.
La picabaralla, força enrevessada, ha conegut un altre capítol aquest dimecres al matí. Uns operaris que seguien ordres de l’Onada han accedit amb una grua de grans dimensions als pati de Can Capellanets. La companyia explica que forma part de les tasques que té planificades dins del recinte. Addueix que disposa d’una llicència vigent de l’Ajunament de Barcelona per fer obres de conservació dins de l’antiga residència de seminaristes, molt deteriorada des que es va retirar la teulada anys enrere.
Alhora, L’Onada recrimina que la propietat va trencar unilateralment l’acord que totes dues parts van signar el 2017 per encabir dins de la finca un asil per a la gent gran amb 112 places. La companyia manté la previsió de demanar el permís a l’Ajuntament per tirar endavant amb la construcció del geriàtric. La plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts -que agrupa 26 entitats veïnals- s’oposa al projecte, perquè creu que la construcció d’un edifici adjacent a l’immoble històric del segle XIX atempta contra la protecció patrimonial de la finca i del seu jardí.
Per la seva banda, la fundació Sant Josep Oriol resta a l’espera que el jutjat citi una vista perquè es resolgui el duel per la possessió de Can Capellanets. L’entitat eclesiàstica ha sol·licitat que es dicti un mesura cautelar perquè no es permeti a L’Onada fer cap obra a la finca mentre es dirimeix el contenciós.
Dos o tres mesos d’obres
Quant a la grua que ha sorprès als veïns aquest matí, fonts de l’empresa expliquen que ja ha conclòs el seu treball i s’ha retirat. En tot cas, L‘Onada preveu que les tasques de conservació dins de Can Capellanets s’allarguin durants els pròxims dos o tres mesos. A més, la companyia comenta que ha donat resposta al procediment judicial que la fundació Sant Josep Oriol ha emprès.
Alhora, L’Onada destaca que l’Ajuntament li ha notificat que no resoldrà el permís d’obres que posseeix. “Aquest matí, els tècnics de L’Onada han participat en una comissió d’arquitectura pel projecte de la residència definitiva. Per tant, tot segueix en marxa”, enfatitzen a la direcció de la companyia.
Mentrestant, els veïns resten desconcertats pel torcebraç entre l’Església i la gestora de residències. La plataforma Salvem el Patrimoni de les Corts afirma que no ha rebut resposta a la petició que va formular al districte per conèixer si s’havia inspeccionat la seguretat de les obres que es practiquen a Can Capellanets, que van tenir un preludi al desembre abans de reprendre’s aquest dimecres. En aquesta mateixa línia, asseguren que han vist treballadors sense casc dins de l’edifici malmès.
“Tampoc sabem si el departament de patrimoni de l’Ajuntament té constància d’aquests treballs. Venim d’un historial en què s’han destrossat portes, teulades, l’escala… Demanem que algú de patrimoni supervisi les obres, perquè les destruccions que es cometin són irreparables”, adverteix la plataforma.
Salvem el Patrimoni de les Corts veu “prepotència” en la línia que L’Onada ha pres. “Mai no ha volgut negociar res amb nosaltres”, assegura l’organització que, després d’anys de retrets i litigis, ha reconduït les relacions amb la fundació Sant Josep Oriol, partidari ara de refer el projecte de la futura residència sense envair part del jardí. “Demanem a l’Ajuntament que prengui partit en un moment en què hi ha possibilitat de diàleg entre l’Arquebisbat i els veïns”, apressa la plataforma.