Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El primer institut escola de la Bordeta segueix encallat als despatxos
  • CA

El curs 2024-2025, els alumnes de l’escola Cal Maiol, a la Bordeta, havien d’estrenar el primer institut-escola del barri, dins de l’antic recinte industrial de Can Batlló, La primera pedra s’havia de posar l’estiu del 2020, però la pandèmia, i la burocràcia institucional, han provocat que gairebé dos anys després, ni tan sols s’hagi signat el conveni entre la Generalitat i el Consorci d’Educació de Barcelona per construir el complex educatiu. De fet, les obres de transformació de Can Batlló per convertir-se en un gran pulmó verd on s’inseriran l’escola i una biblioteca van començar l’octubre del 2021.  

Des de l’AFA Cal Maiol insisteixen al TOT Barcelona que “no és un caprici pedagògic tenir un institut-escola al barri, sinó una necessitat present i futura”, assenyala la Marta Campababal, presidenta de l’AFA. I és que a la Bordeta no hi ha cap institut de secundària i les cinc escoles públiques ja estan al límit. “S’està expulsant del barri la població escolar, que no para de créixer amb el boom de construcció de pisos nous que hi ha”, alerta. La prova del gran increment de la demanda de places escolars a la zona és que Barcelona ha obert per al curs 2022-2023 cinc noves línies, de les quals, tres han estat en centres del districte de Sants-Montjuïc, dues a P3 i una a primer d’ESO.

Pressupostat però guardat al calaix

La Generalitat va pressupostar i adjudicar 8,8 milions d’euros per fer-se càrrec de la construcció d’aquest nou centre educatiu l’estiu del 2020. Era un projecte que havia arrencat l’Ajuntament de Barcelona amb un parc de neteja a sota, cosa que va generar les queixes de bona part de les famílies de Cal Maiol. Després de les protestes, l’Ajuntament va fer marxa enrere, però com que ja no hi havia dependències municipals la construcció del centre passava a mans de la Generalitat. I aquí és on el projecte encalla. “És una qüestió de falta de voluntat politica, agreujada per qüestions jurídiques i administratives que amb voluntat fa temps ques estarien resoltes”, etziba la representant de les famílies de l’escola. Tot plegat, combinat amb el retard que tindrà la primera fase -l’escola és la fase 2- de les obres de transformació de Can Batlló després que hagin aparegut uns jaciments prehistòrics.

Solar del complex industrial Can Batlló on anirà el futur centre AFA Cal Maiol
Solar del complex industrial Can Batlló on anirà el futur centre AFA Cal Maiol

Els pares dels alumnes de Cal Maiol que finalitzaran la primària els dos propers anys hauran de buscar institut públic fora de la Bordeta, perquè l’institut escola serà també el primer centre de secundària al barri. Tenim por que com que dins del districte ja en tenen instituts, acabin donant per cobert l’expedient i el projecte acabi en un calaix. Per això seguim pressionant i lluitant, si no és per als nostres fills, per als que vindran després i perqupè tothom pugui estudiar al barri”, remarca la Marta Campadabal.

L’escola Cal Maiol, ara al carrer de Sagunt, es traslladarà a Can Batlló i ampliarà, segons el projecte, una línia per curs, passant de l’única que té ara a dues. “Això donarà aire a les escoles i instituts de la zona, i alhora reforçarà l’oferta de places públiques en el barri més sobrecarregat de tot Barcelona”, insisteix la presidenta de l’AFA.

Recreació d’un espai del futur institut escola Cal Maiol

Ni la Generalitat ni el Consorci d’Educació posen data

Amb el curs 2022-2023 ja planificat pel que fa a l’oferta de places escolars, i amb la tempesta encara del conflicte entre els mestres i el departament d’Ensenyament pel calendari escolar i el currículum, el cert és que l’institut escola Cal Maiol no apareix com una qüestió a resoldre immediatament. I això malgrat que ja s’acumula un retard de gairebé dos anys en l’inici de les obres i que aquest conveni està encallat en els despatxos des de fa molt de temps.  

Fonts del departament d’Ensenyament asseguren al TOT Barcelona que “el projecte es reprendrà properament amb un acord entre el Consorci d’Educació de Barcelona (CEB) i l’Ajuntament -a través de BIMSA- per tal de dotar-lo econòmicament”, i afegeixen que “l’obra ja té dotació econòmica per part del departament d’Educació i es durà a terme a través d’Infracat, un cop acabat i supervisat el projecte”. En una línia similar, el CEB assenyala que “s’està treballant per acabar de signar el conveni per reimpulsar el projecte que ha de permetre posteriorment que infrastructures del departament d’Ensenyament iniciï la construcció del nou centre”. Ara bé, cap de les dues administracions fixa un termini per estrenar l’institut-escola, que de cap manera podrà ser el curs 2024-2025 com s’havia previst.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa