Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Un regidor del PSC culpa els veïns pel retard amb l’aluminosi del Besòs

Les causes rere el retard en les inspeccions a escales del barri del Besòs i el Maresme sospitoses de patir aluminosi són motiu de fricció entre el màxim responsable del districte de Sant Martí i el moviment veïnal. El regidor del districte, el socialista David Escudé, culpa veïns de la zona d’impedir que els operaris accedeixin a alguns dels blocs que s’han de testejar. Per contra, l’Associació de Veïns del Maresme desmenteix l’acusació.

L’Ajuntament ha contret un endarreriment notable amb el compromís que va adquirir fa just dos anys per revertir els danys i el risc de despreniments que condiciona la zona. Va dir aleshores que examinaria l’estat de 45 escales abans que acabés 2021; no obstant, només ha completat l’avaluació de 15 fins ara, mentre que ha començat a comprovar la situació de nou més i li falta per acudir a altres 21 comunitats, com va publicar el TOT Barcelona. En una recent roda de premsa, Escudé va esgrimir que no existeix cap altra raó que la negativa de part del veïnat a permetre l’entrada als inspectors per explicar l’incompliment dels terminis.

“Cal posar d’acord a les comunitats amb els tècnics, perquè no tots els veïns volen deixar que els tècnics hi entrin. No hi podem forçar i no hi ha res més que això”, va respondre el regidor de Sant Martí arran de la informació publicada per aquest mitjà. El regidor va matisar tot seguit que comprèn que hagi pogut existir recel entre alguns habitants del Besòs i el Maresme “si no han tingut tota la informació”.

De retruc, les afirmacions del socialista suposen traspassar la responsabilitat al veïnat pel fet que el pla de remodelacions s’hagi entrebancat en la fase preliminar. Consultada sobre l’apreciació del dirigent del districte, l’Associació de Veïns acusa el regidor de mentir.

Manca de personal

“Menteix escandalosament i de forma reiterada”, respon Teresa Pardo, vocal d’habitatge de l’Associació de Veïns del Maresme. L’entitat replica que és la manca de personal contractat pels serveis municipals, i no pas cap reticència veïnal, la que ha originat la dilació que les diagnosis arrosseguen.

Els controls són el pas previ imprescindible abans d’acabar de concretar el tractament que els edificis necessitaran per corregir deficiències. Un cop s’efectuïn, es preveu que les remodelacions es generalitzin a les 203 comunitats que podrien estar deteriorades al sud-oest del Besòs. Pardo emfatitza que totes les comunitats del barri requerides fins ara s’han avingut a obrir la porta als inspectors.

Edifici al barri del Besòs i el Maresme / Jordi Play
Edifici al barri del Besòs i el Maresme / Jordi Play

El col·lectiu veïnal precisa que només una de les escales es va negar en primer terme a concedir el vistiplau a ser avaluada. Va ser tan sols al principi del procés, després d’un primer contacte telemàtic i un pèl aspre amb uns informadors dessignats per l’Ajuntament. Residents de l’immoble expliquen que van acabar canviant d’opinió després que l’Associació de Veïns els aclarís en què consistia la campanya d’inspeccions, en què s’ausculta una cinquena part de les escales del barri. Van ser triades per considerar-se representatives del conjunt d’un parc d’immobles força afeblit pel pas dels anys, construït per ordre del desaparegut Patronat Municipal de l’Habitatge fa sis dècades, en temps rècord i amb material que s’ha revelat deficient.

Tracte ofensiu

“Les explicacions de les persones que ens parlaven en nom de l’Ajuntament no ens van convèncer gens. No van informar bé i, a més, el to era molt paternalista. Fins i tot ens van tractar amb menyspreu“, assegura una veïna de l’edifici del carrer Catània que va desestimar que els tècnics entressin al bloc. És l’immoble que, després que mediés l’Associació de Veïns, va canviar d’opinió i va plegar-se a ser examinat.

Abans, però, va topar amb l’amenaça d’un expedient sancionador si els habitants impedien la feina dels operaris, afirma la mateixa resident. “Van deixar caure que, si ens hi negàvem, rebríem una multa de l’Ajuntament. Van arribar a ser ofensius. Ens van preguntar que d’on havíem sortit nosaltres. Tenien prejudicis… Després es van disculpar”, relata.

A més, fa esment a una impressió que predomina en el barri, un dels que declara menys renda de Barcelona: al Besòs i el Maresme continuen sentint que queden relegats i són menystinguts per guarir les mancances que acusen. “Sempre hem vist poc interès de l’Ajuntament pel barri. I jo he conegut com era i com és ara, hi porto vivint des dels 13 anys… A nivell polític, ens tenen abandonats i el barri està mancat d’atenció“, observa la veïna.

Pendents de les reparacions

Els tècnics ja van comprovar l’edifici. A l’espera de disposar de l’informe complet, el resultat que els han avançat és força correcte, en contrast amb altres comunitats més malmeses. “De 0 a 10, l’arquitecte ens va posar un 6,5 alt. En el nostre cas, ja es van fer obres de reparació fa uns anys per l’aluminosi a 39 vigues i suports. Han vist que estan en perfectes condicions, però han considerat convenient reomplir-ne algunes, però no caldrà que sigui a tota la finca”, detalla la veïna.

A més, recalca que ningú a l’escala va posar cap impediment perquè els operaris treballessin. “Han entrat a 18 pisos i a sis no, però perquè son de la Sareb o d’inquilins, no perquè ningú tingués cap mala intenció. Ha sigut un equip molt professional i no hi ha hagut cap problema”, avala.

L’Associació de Veïns del Maresme pren el cas per rebatre Escudé, amb qui ha mantingut fortes discrepàncies al llarg del mandat. “Que menteixi ha sigut una constant aquesta legislatura, però és inacceptable que culpabilitzi de forma tan baixa els veïns i faltant a la veritat“, retreu Pardo. La integrant del col·lectiu veïnal subratlla que “hi havia només cinc persones per gestionar la regeneració i les inspeccions” al barri fins al març passat i que, darrerament, hi ha hagut comunitats que restaven pendents d’estudi però sense equip tècnic assignat.

Per altra banda, el regidor evita per ara posar data a la fi de les diagnosis i a les reformes que s’han d’expandir a blocs del Besòs i el Maresme. “Amb la crisi es fa molt complicat de dir”, raona. El que sí que s’ha desencallat és la primera reforma d’una de les escales incloses en el pla pilot, el preludi de la campanya de rehabilitació que ha d’acabar escampant-se algun dia pel barri. Les obres al número 11 del carrer Messina comencen el pròxim divendres, després d’acordar-se com es repartirà el cost de les obres entre l’Ajuntament i el veïnat i les ajudes per descarregar de despesa a les llars desfavorides.

Més notícies
Incineradora de Sant Adrià de Besòs / Foto: Tersa

La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs

Notícia: La Generalitat avala els nivells de contaminació de la incineradora del Besòs
Comparteix
El regidor i president de TERSA Eloi Badia desvincula aquest estudi de la seva imputació per presumpte delicte ecològic
Elisenda Alamany (ERC) i David Escudé (PSC), al barri del Besòs i el Maresme / JR

Pacte sense presència dels comuns per reobrir una escola d’adults al Besòs

Notícia: Pacte sense presència dels comuns per reobrir una escola d’adults al Besòs
Comparteix
ERC i el PSC oficialitzen el retorn del centre tancat el 2014 i recalquen que és un acord entre els republicans i el govern
Un edifici amb problemes d'estructura al barri del Besòs-Maresme JORDI PLAY

Barcelona fa esperar l’aluminosi del Besòs i el Maresme

Notícia: Barcelona fa esperar l’aluminosi del Besòs i el Maresme
Comparteix
L’Ajuntament havia d’inspeccionar 45 comunitats entre 2020 i 2021 abans d’arrencar les obres, però només porta 15 escales examinades
Eloi Badia (BComú), en una imatge d'arxiu / Jordi Play

El PP exigeix la dimissió de Badia pel cas de la incineradora del Besòs

Notícia: El PP exigeix la dimissió de Badia pel cas de la incineradora del Besòs
Comparteix
Els populars reclamen el cessament del regidor per les revelacions sobre la presumpta crema insalubre de residus a Tersa

Comentaris

  1. Icona del comentari de: David a juny 26, 2022 | 19:03
    David juny 26, 2022 | 19:03
    Manda narices este señor ya no sabe lo que hacer para limpiarse todo lo que tiene encima, un consejo es que sea honesto y que no mienta que en este caso lleva todo el mandato en el tema BeSOS , ya lo que quedaba por oír la culpa de los vecinos , asuma su culpa y espabile que como siempre no va a tiempo ,para ser concejal y responsable de deportes siempre llega tarde en esta carrera del beSOS
  2. Icona del comentari de: Jubilat. a juny 27, 2022 | 08:02
    Jubilat. juny 27, 2022 | 08:02
    Aqui som més espavilats que enlloc. aixó de l'aluminosi ja es va detectar abans de la Segona Guerra Mundial i es donà la veu d'alarma. Però nosaltres, als anys 60, vinga a construir amb ciment aluminós. ecordo perfectament com es feien les bigues a peu d'obra; l'endemà ja es podien col·locar. Visca!. Els resultats son ben a la vista.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa