Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Dos mesos menys de platja a Barcelona per a persones amb discapacitat
  • CA

Les persones amb mobilitat reduïda disposen d’un calendari més curt que la resta de la població per gaudir de les platges quan el bon temps torna a Barcelona. El servei que l’Ajuntament té externalitzat per ajudar banyistes amb discapacitat a introduir-se al mar va estar operatiu durant 99 dies entre juny i setembre de 2021; en canvi, els dispositius de socorrisme van funcionar durant 164 jornades entre març i setembre de l’any passat, sumant la temporada mitjana i el període alt estiuec. Són més de dos mesos de diferència. La plataforma Accessibilitat Platges i Ciutat Barcelona ho troba discriminatori i ha convocat una concentració per aquest dissabte al migdia davant de la platja de la Nova Icària, on protestarà pel que jutja com una mostra de manca d’equitat.

“És denigrant. Ens sentim maltractats”, es queixa un dels portaveus de l’entitat, Àngel Urraca. Fa poc va rubricar una carta amb altres signants adreçada a l’alcaldessa Ada Colau. En la missiva parlen de “desigualtat”, de “greuge” i de “maltracte continuat” per retreure que els trams adaptats per oferir servei de bany assistit a persones amb discapacitat s’habilitin durant força menys temps que els dies que dura la temporada de platges.

Nova Icària, Sant Miquel i Fòrum van allotjar les zones condicionades per a persones amb mobilitat reduïda el 2021. Tot i que s’estenen a tres platges, Urraca adverteix que la multitud acabava concentrant-se en l’àrea senyalitzada a Nova Icària. “És l’única on han posat un mòdul amb lavabo, dutxa i camilla. És per això que també venien moltes escoles de nois amb paràlisi cerebral i residències de gent gran. Es massificava i es formaven unes cues que feien por. Estàvem apilotonats i vam dir que els denunciaríem si agafàvem la Covid”, sosté.

Banyistes aplegats a la zona habilitada per a persones amb discapacitat a la Nova Icària, l'estiu de 2021 / Cedida
Banyistes aplegats a la zona habilitada per a persones amb discapacitat a la Nova Icària, l’estiu de 2021 / Cedida

Urraca comenta que van proposar al consistori que instal·lés més canviadors. “Però ens deien que no hi ha pressupost”, afirma. A banda, la platja de Llevant i la situada davant de l’Hospital del Mar no van tornar a habilitar-se per permetre bany assistit el 2020 i el 2021, com sí que s’havia fet en anys anteriors. L’Ajuntament assenyala al TOT Barcelona que s’estan acabant de perfilar els serveis que es posaran en marxa per a la pròxima època de platja. La temporada mitjana començarà l’abril, coincidint amb la Setmana Santa.

Els convocants de la protesta volen més canviadors i, a més, que s’adapti un altre punt de platja al Bogatell. Estimen que la despesa per fer-ho realitat costaria 150.800 euros, una inversió que no creuen que resulti excessiva per al consistori. Urraca afegeix que els mòduls són necessaris perquè tothom pugui banyar-se: “Amb el mòdul va una grua perquè qui no es pot aixecar es pugui seure a la cadira amfíbia i entrar a l’aigua. Així que, si no hi ha mòdul, no hi ha grua i només pot banyar-se la gent que té una mica d’autonomia”.

El grup de Junts ha pregat al ple municipal d’aquest divendres que s’adoptin les millores en l’accés a les platges que el col·lectiu demanda. L’alcaldessa Ada Colau ha assegurat que s’incorporaran canvis, si bé ha avisat que “la insuficiència de sorra” no permetrà obrir cap punt assistit més, com insta la plataforma. Colau ha explicat que s’ha sol·licitat a l’Estat -titular del domini marítim- que reompli de sorra un tram de costa però la burocràcia s’allargarà tant que “no arribarà per aquesta temporada”, ha anticipat. La plataforma s’ha declarat escèptica amb el motiu que l’alcaldessa ha adduït per no incorporar una altra zona condicionada.   

Horari restringit

Alhora, els impulsors de la mobilització qüestionen que es restringeixi l’horari en què poden acudir a la platja. Els tres punts condicionats el 2021 comptaven amb personal per auxiliar els banyistes amb mobilitat reduïda de 10.30 a 14.30 hores i de 15.30 a 18.30. “A més, ens fan anar amb un acompanyant, tot i que s’està pagant un servei, i l’any passat ens feien demanar cita prèvia un dia abans. A vegades trucaves i ja no en trobaves per l’hora que t’anava bé”, lamenta Urraca. L’entitat que organitza la protesta reivindica que les zones preparades per a banyistes amb discapacitat obrin de l’1 de juny al 30 de setembre i en horari ininterromput de 10.00 a 19.00 hores.

El mòdul per a banyistes amb discapacitat instal·lat a la platja de la Nova Icària / Cedida
El mòdul per a banyistes amb discapacitat instal·lat a la platja de la Nova Icària / Cedida

Els convocants assenyalen també manca de zones d’ombra, de cadires amfíbies idònies per a tots els infants i d’espais amb prou condicions higièniques per canviar-se de roba. La concentració d’aquest dissabte té caràcter preventiu. A l’espera que es presenti la campanya de platges d’enguany, la plataforma no està satisfeta després dels primers contactes amb l’Ajuntament. No troba que vagin a implantar-se prou novetats respecte l’any passat. El govern municipal els ha citat per a una propera reunió.

Més notícies
Aparcament a Diagonal, 41
Pàrquings a les portes de Barcelona: gratis i a prop del transport públic
Notícia: Pàrquings a les portes de Barcelona: gratis i a prop del transport públic
Comparteix
Espais on aparcar el cotxe tot el dia i arribar al centre amb la comoditat del transport públic
El passeig marítim de la Barceloneta / D.C.
Barcelona dedica a Oriol Bohigas el passeig Marítim de la Barceloneta
Notícia: Barcelona dedica a Oriol Bohigas el passeig Marítim de la Barceloneta
Comparteix
La via afegirà el nom de l'urbanista a la seva denominació actual
D’esquerra a dreta: L’Steven, el Yurii, l’Anastasiia Prokopchuk, l’Arina, l’Olena i el Volodymyr Baranetskyi
D’Ucraïna a Barcelona: el periple de 3.000 quilòmetres de la petita Arina
Notícia: D’Ucraïna a Barcelona: el periple de 3.000 quilòmetres de la petita Arina
Comparteix
El viatge d’una família ucraïnesa que ha fugit de la guerra amb Rússia gràcies a un voluntari anglès
Trànsit dens a la Ronda de Dalt, a l'altura de Pedralbes / ACN
MAPA | La bretxa del cotxe a Barcelona: els barris on hi ha més vehicles
Notícia: MAPA | La bretxa del cotxe a Barcelona: els barris on hi ha més vehicles
Comparteix
Dos de cada 10 vehicles censats a Barcelona no poden circular mentre funciona la zona de baixes emissions (ZBE)

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa