Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Barcelona dedica a Oriol Bohigas el passeig Marítim de la Barceloneta

El passeig Marítim de la Barcelona portarà per cognom “Oriol Bohigas”. L’Ajuntament de Barcelona ha anunciat l’ampliació de la denominació d’aquesta via com a homenatge a un dels urbanistes de capçalera de la ciutat, pare de la transformació olímpica i mort a finals de l’any passat als 95 anys. En haver rebut en vida la medalla d’Or de la ciutat, la normativa permet saltar-se els 5 anys d’espera per accedir a l’honor de tenir un carrer.

Feia mesos que el consistori estudiava com dedicar-li un espai al nomenclàtor i finalment ha optat per una opció salomònica, que permet assignar-li una gran avinguda sense el trasbals de canviar l’adreça de milers de domicilis particulars i fiscals. Curiosament aquesta proposta ha tirat endavant amb gran rapidesa, mentre que com va destapar el TOT Barcelona n’hi ha més de 70 encallades per incomoditat, burocràcia o discrepàncies. Entre elles hi ha 5 carrers de nom borbònic.

La Ponència de Nomenclàtor de Barcelona va aprovar aquest dimarts el canvi de nom oficial, que s’aplica al passeig davant les platges, en el tram entre la plaça del Mar i el carrer de la Marina. El consistori considera que Bohigas (Barcelona 1925 – 2021) és “un dels artífexs de la idea de la Barcelona oberta al mar i va ser clau en la presentació de Barcelona al món durant els Jocs Olímpics de 1992. També va ser regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona fins al 1994.

Al desembre, en un acte pòstum al Saló de Cent el dia que hagués complert 96 anys, l’alcaldessa va avançar que volia dedicar-li un carrer o plaça per “reconèixer i agrair” el paper que va tenir en l’urbanisme post-franquista. Tenia un “cert caràcter àcrata, no anecdòtic en una ciutat amb una història anarquista, sense un especial interès pel poder, però que, en canvi, no va tenir cap mena de dubte d’enfangar-se, entrar a la institució i relacionar-se amb el poder amb la voluntat de transformar la realitat a millor”, va dir d’ell.

Entre les seves obres més destacades hi ha el grup d’habitatges de la ronda del Guinardó, les escoles Garbi o Thau, l’edifici del Disseny Hub Barcelona o l’edifici de la Universitat Pompeu Fabra, però sens dubte l’encàrrec més significatiu que va rebre va ser el disseny de la Vila Olímpica i del Port Olímpic. Bohigas va rebre nombrosos premis en vida, com la Medalla d’Or al Mèrit Artístic de la Ciutat de Barcelona i Premi Ciutat de Barcelona a la Projecció Internacional. Al 2008 va rebre el Premio Nacional de Arquitectura i al 2011 fou guardonat amb el Premi Nacional de Cultura a la Trajectòria Professional i Artística de la Generalitat. També tenia un premi FAD pel Port Olímpic.

A banda, el consistori ha editat un llibret titulat Dit o Fet, que recull fotografies de les principals obres de Bohigas a Barcelona, juntament amb les cites d’alguns dels pensaments que va deixar escrits.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Bohigas/Maragall empresa de destruccions olímpiques a març 23, 2022 | 12:28
    Bohigas/Maragall empresa de destruccions olímpiques març 23, 2022 | 12:28
    Li escau prou, tenint en compte que va ser l'artífex de cimentar totes les places de Barcelona.

Nou comentari

Comparteix