Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Mor Oriol Bohigas, l’arquitecte que va transformar Barcelona

L’arquitecte i urbanista barceloní Oriol Bohigas ha mort aquest dimarts als 95 anys, segons ha confirmat aquesta nit la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, a través de Twitter. Referent per a diverses generacions d’arquitectes, Bohigas és l’autor de grans projectes que han definit Barcelona, com la Vila i el Port Olímpic el 1992, la reestructuració de les casernes del carrer Roger de Llúria el 2001 o, més recentment, el Disseny Hub de la plaça Glòries (2013).

El Col·legi d’Arquitectes de Catalunya ha enviat un missatge de condol a la família de Bohigas, a qui ha descrit com “l’arquitecte de la modernitat catalana” i una figura clau en la transformació que va viure Barcelona per acollir els Jocs Olímpics. Bohigas, que també va ser director d’Urbanisme i regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona, havia rebut nombrosos reconeixements al llarg de la seva carrera, com la Creu de Sant Jordi (1991), el Premi Ciutat de Barcelona (2001) o el Premi Nacional de Cultura (2011).

Tota una vida entre plànols

Nascut el 20 de desembre del 1925, Oriol Bohigas es va graduar el 1951 a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona. Una dècada després va obtenir la diplomatura en Urbanisme. Va començar la seva carrera professional al Grup R i es va associar primer amb Josep Martorell i més endavant amb David Mackay, amb qui acabaria creant l’estudi MBM Arquitectes.

Sempre va ser una persona amb moltes inquietuds, la qual cosa el va portar a fer projectes molt diferents a Catalunya i Europa: des de cases fins a centres escolars i universitats, estacions, comissaries, seu d’entitats i esglésies. El 1964 Bohigas va tornar a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura com a professor i en va ser el director entre el 1977 i el 1980. Al capdavant de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament de Barcelona va ser l’artífex de la transformació urbanística de la ciutat.

Comentaris

  1. Icona del comentari de: Esteve a desembre 01, 2021 | 09:50
    Esteve desembre 01, 2021 | 09:50
    Un burges d'esquerres Moet i com arquitecte, un copion de les new.casabella, de nivell penós. I la Barcelona merdosa i paleolitica que tenim es, en part, culpa seva. Res de res, un burges de la Gauche d'or i droga

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa