Primer pas per construir el CAP del Raval Nord a la Misericòrdia

Després del pols entre col·lectius veïnals i el Macba, es preveu iniciar l'obra el 2022 i acabar-la en quatre anys

Primer pas perquè el CAP del Raval Nord s’instal·li a l’antiga capella de la Misericòrdia. Després que els sanitaris i entitats veïnals s’imposessin al Macba en un pols que va suscitar un fort debat polític en la transició entre el mandat passat i l’actual a l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat ha formalitzat aquest setmana l’adjudicació del projecte d’obra del nou ambulatori. La previsió és que les obres a la capella abandonada del carrer Montalegre comencin abans de l’estiu de l’any que ve i que el centre estigui enllestit en quatre anys.

L’equip guanyador del concurs, en què han participat 43 despatxos en primera volta i 5 finalistes en una segona, és el despatx Nogué-Onzain-López Arquitectura SLP, informa l’ACN. El disseny del projecte s’ha fet respectant la singularitat del barri i aprofitant els espais oberts i lluminosos que ofereix la nova ubicació. La redacció del projecte, que s’inicia aquest setembre, s’allargarà uns nou mesos. L’espai on s’ubicarà el nou CAP del Raval Nord se cedeix per part de l’Ajuntament de Barcelona al Servei Català de la Salut (CatSalut), un procés polèmic perquè aquesta ubicació inicialment havia de servir per ampliar el Macba.

L’Ajuntament ha assenyalat que el trasllat de l’ambulatori de l’actual edifici antiquat al carrer Torres i Amat es tracta d’una “reivindicació històrica” del barri del Raval. La direcció del centre, treballadors de l’equipament i diversos col·lectius han advertit sovint que l’espai ha quedat petit, cosa que sumada al deteriorament del CAP -que ha pres forma amb goteres, entre d’altres- no permeten oferir una atenció amb prou seguretat als pacients. Sanitaris i veïns van assenyalar la Misericòrdia com la ubicació idònia on reubicar-se. Els comuns de l’alcaldessa Ada Colau i la CUP van fer costat a la idea, mentre que la resta de partits i el Departament de Salut defensava trobar una ubicació alternativa perquè la capella es reservava per a una ampliació mai iniciada del Macba, adjacent a la Misericòrdia.

Més capacitat assistencial

El fet de situar-se a la capella de la Casa de la Misericòrdia convertirà el CAP en un edifici singular, protegit com a bé cultural d’interès local, al carrer Montalegre de Barcelona. Amb una superfície de 2.500 metres quadrats, el nou equipament conservarà l’estructura de la capella i la integrarà en el projecte del nou Centre d’Atenció Primària. El pressupost previst per a la seva construcció és de set milions d’euros.

El nou CAP ampliarà la capacitat assistencial de l’actual CAP, sense perdre els serveis que presta ara, quan compta amb 12 sales de consulta de medicina de família, inclosa pediatria, i 12 consultes d’infermeria. Salut ha instal·lat un mòdul per donar suport als professionals del CAP mentre es construeix el nou centre i que es destina a pacients amb malalties respiratòries, proves PCR i vacunacions.

Més informació

Nou comentari