Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
El CAP Raval al costat del MACBA escalfa l’inici de curs polític a Barcelona
  • CA

El futur ambulatori del Raval Nord segueix encallat i, amb permís de la inseguretat, amenaça amb convertir-se en el protagonista de l’inici de curs polític i del primer ple del mandat. El nou del CAP depèn d’un pacte a tres bandes entre Ajuntament de Barcelona, Diputació de Barcelona i Generalitat de Catalunya, que s’ha de materialitzar en un conveni vinculant. La pilota és ara sobre la teulada de consistori i Diputació, que negocien un intercanvi de solars i les càrregues econòmiques que comporta.

Ja fa 4 mesos de l’últim pas vinculant sobre el CAP. El 3 de maig el darrer ple del mandat va blindar la cessió de l’antiga capella de la Misericòrdia al Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA), descartant la ubicació preferida pels comuns per a l’ambulatori. Davant la negativa frontal de la resta de grups polítics –excepte la CUP–, Ada Colau va retirar de l’ordre del dia la votació de la proposta per revocar la cessió al MACBA. La ronda d’intervencions va deixar clar que l’única ubicació amb suport suficient és aixecar un edifici –batejat com ‘el cub’– a la plaça dels Àngels, entre el MACBA i la paret mitgera on hi ha el mural de Keith Haring contra la sida.

Aquesta ubicació, però, no es va arribar a votar ni està formalitzada enlloc. Aquest espai a dia d’avui pertany al consorci del CCCB, que integren en un 75% la Diputació de Barcelona i en un 25% l’Ajuntament. El propietari majoritari va constituir el seu nou govern el passat 11 de juliol i encara està a mig gas. A més la presidència ha canviat de color polític: ara l’ostenta la socialista Núria Marín en virtut d’un pacte amb el PDECat, que fins al maig governava l’ens amb ERC.

El CCCB, protagonista inesperat

La proposta de la Generalitat –PDECat i ERC– i l’antic govern de la Diputació de Barcelona –PDECat i ERC– era un canvi de cromos entre el CCCB i l’Ajuntament per beneficiar alhora MACBA i CAP Raval Nord. Els dos equipaments públics deixarien així d’estar enfrontats per aconseguir la capella de la Misericòrdia i de retruc el CCCB guanyava una ampliació, tot i que no l’havia demanat. Cedint la pastilla de terreny buit del que és titular, a la plaça dels Àngels, el centre cultural rebria de l’Ajuntament l’edifici que ocupa ara l’ambulatori.

El repte és la lletra petita de l’intercanvi. Els dos solars no tenen el mateix valor i per això cal negociar compensacions. També comporten càrregues diferents, perquè l’ambulatori el paga la Generalitat, però l’ampliació del CCCB comporta rehabilitar a fons l’actual ambulatori per adaptar-lo a l’ús cultural. A més, amb un handicap important: no s’hi poden fer grans redistribucions de l’espai perquè està catalogat. És un antic Dispensari Antituberculós dissenyat als anys 30 per un equip del GATCPAC racionalista que encapçalava Josep Lluís Sert.

Resoldre les compensacions entre CCCB i Ajuntament hauria de desencallar la signatura del conveni vinculant, que també han de firmar les conselleries de Salut i Cultura. El document ha de passar pel plenari municipal, que l’aprovarà per majoria simple –el suport està garantit–. Aleshores el consistori podrà iniciar el tràmit urbanístic perquè el solar passi de ser zona verda a terreny d’equipaments. Amb el solar formalment cedit i la requalificació iniciada abans de final d’any, la conselleria podrà assignar a la construcció de l’ambulatori la partida de 5 milions d’euros que té reservada des de fa mesos per al projecte.

ERC pressiona als comuns

La consellera de Salut, Alba Vergés (ERC), ha pressionat al nou consistori barceloní en diverses ocasions aquest estiu perquè acceleri les negociacions. La darrera d’elles ha estat aquest mateix dijous, quan la republicana ha arribat a titllar a l’alcaldessa Ada Colau d’irresponsable i ha recriminat a l’Ajuntament que encara no hagi comunicat oficialment on vol l’ambulatori. “Aquest mes de setembre això ha de quedar definit, és urgentíssim”, ha asseverat.

La regidora de Salut, Gemma Tarafa (BComú), ha replicat a Vergés aquest divendres que “a cop de retrets” no es resoldrà un joc d’encaixos tan complicat: “Tenim una proposta sobre la taula i la continuem treballant a nivell tècnic per fer-la possible”. Tot i admetre que “no hi ha cap reunió política prevista” entre Ajuntament i Diputació, ha assegurat que “els equips tècnics” de les dues administracions ja estan treballant en l’acord. I ha disparat contra ERC, per haver “bloquejat” l’opció de la Misericòrdia.

Els comuns cedeixen però es reafirmen

Els comuns no amaguen en cap moment que no els agrada la ubicació finalment escollida, però tampoc tenen voluntat d’obstaculitzar-la per no fer esperar encara més al veïnat i als professionals de l’ambulatori, molt cremats amb la precarietat actual. “Pensem que el ‘cub’ no és una bona ubicació ni pel CAP ni pel MACBA ni pels veïns, ho hem verbalitzat molts cops, però és cert que es va portar a votació al ple i va tirar endavant”, ha recordat Tarafa. “Ja varem dir en aquell moment que no posaríem traves”, ha afegit.

En la mateixa línia, el regidor de Ciutat Vella, Jordi Rabassa (BComú), deia dimarts en una entrevista amb el TOT Barcelona que “la solució triada no és bona i el temps ho demostrarà, però és la que va acordar el plenari i ara Consorci i Generalitat l’han de tirar endavant”. La seva predecessora, Gala Pin, va ser la principal defensora política de l’opció Misericòrdia.

El PSC, als dos costats de la taula

Els comuns no formen part del govern de la Diputació i per això remarquen que el solar és majoritàriament propietat provincial. El PSC sí que és a les dues bandes de la taula negociadora: Jaume Collboni és alhora primer tinent d’alcaldia i vicepresident primer de l’ens provincial. El passat mandat els socialistes van ser molt bel·ligerants en aquest conflicte i van fer costat sense matisos al MACBA en la seva aspiració de mantenir la cessió de la Misericòrdia.

El mirador del CCCB / Kippelboy

Si aquest setembre no es desencalla la negociació entre Ajuntament i Diputació, el grup municipal d’ERC farà pinça amb la conselleria i tornarà a portar la qüestió al plenari municipal. Concretament al primer ple ordinari del mandat, previst pel 27 de setembre. Ni als comuns ni als socialistes els interessa, perquè es posaria de manifest una nova discrepància entre els dos socis de govern després de les friccions per la gestió del top manta i la inseguretat.

Enmig del foc creuat hi ha la Diputació, que no s’ha posicionat de moment sobre les declaracions de la regidora ni de la consellera. Com li passa al consistori, l’ens provincial tot just ara comença el nou mandat i encara té pendents molts nomenaments de càrrecs intermedis. La Generalitat està en un moment administratiu ben diferent: els departaments inicien el tercer trimestre i han de concretar aviat les inversions previstes pel 2019 per fer-les entrar dins de l’any pressupostari. Els comptes de 2020 seran tota una altra història: es negociaran alhora al Parlament i al consistori barceloní aquesta tardor, a la recerca d’una aprovació creuada que ja van insinuar al juliol l’alcaldessa Ada Colau i el president Quim Torra.

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa