Tot Barcelona | Notícies i Informació d'actualitat a Barcelona
Camí d’una mobilitat respectuosa amb la nostra salut i la del planeta

Sota el lema Fes salut. Mou-te de manera sostenible, arrenca la Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible amb un conjunt d’accions que s’aniran celebrant de forma telemàtica del 16 al 22 de setembre, amb l’objectiu de fomentar uns desplaçaments respectuosos amb el medi ambient i que contribueixin al benestar general de tots els ciutadans.

Moure’ns a peu o amb bicicleta té efectes positius tant per la nostra salut com pel nostre entorn, uns efectes semblants als quals contribueixen el transport públic o els vehicles elèctrics. La mobilitat activa, ja sigui a peu o en bicicleta, millora el nostre estat físic i emocional.

La disminució de l’ús del vehicle motoritzat redueix la contaminació atmosfèrica local, especialment per concentració de contaminants que poden tenir un impacte nociu en la salut de les persones, i també les emissions globals de gasos d’efecte d’hivernacle, que afecten l’escalfament del planeta. Segons dades de lOficina de Canvi Climàtic de la Generalitat de Catalunya referents al 2019, a Catalunya, el sector del transport genera un 30% a les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle.

Arrenca la Setmana de la Moblitat Sostenible amb el repte de promoure desplaçaments més respectuosos Shutterstock

Per conèixer l’estat de l’aire dels nostres municipis, els ajuntaments disposen d’un instrument important com són els plans per a la millora de la qualitat de l’aire que ofereix la Diputació de Barcelona. Des del 2011, aquesta institució ha donat suport en la redacció de 20 estudis, 16 dels quals són d’àmbit estrictament municipal i quatre comarcals que comprenen el Vallès Oriental, el Vallès Occidental, Osona i el Baix Llobregat, amb una diagnosi de la situació i amb propostes d’actuacions per reduir les emissions en aquests territoris.

Plans de mobilitat sostenible

Precisament, un dels principals àmbits d’actuació per disminuir la contaminació atmosfèrica és el de la mobilitat. En aquest aspecte, la Diputació de Barcelona ofereix suport als ajuntaments amb treballs com els plans de mobilitat urbana sostenible (PMUS) o els plans de desplaçament d’empresa (PDE) amb la promoció de formes de transport alternatives al vehicle privat motoritzat en els diversos trajectes, ja siguin per motius laborals o comercials.

Per implantar aquests plans al conjunt del territori de la província, l’Àrea d’Acció Climàtica ofereix suport als ajuntaments en la redacció d’aquests treballs, tractant aspectes com la millora de l’accés als centres generadors de desplaçaments als municipis.

Foment de la bicicleta

Per tal de fomentar la utilització de la bicicleta com a mitjà de transport saludable i sostenible, la Diputació de Barcelona té en marxa des de l’any 2008, un programa de cessió de bicicletes als ajuntaments, per cobrir les necessitats dels serveis tècnics o les policies locals. Al llarg d’aquests anys s’han distribuït 712 bicis, i està previst arribar a les 808 aquest any amb un nou lliurament.

Sota el paraigua de la Taula de Mobilitat, constituïda el 2016 per fomentar que el personal de la Diputació de Barcelona utilitzi mitjans de transport alternatius al vehicle privat motoritzat, s’han fet diverses accions com la campanya per anar a la feina amb bici, facilitar zones d’aparcaments per a bicicletes als centres de treball o el servei BICI-e per a desplaçaments entre centres de treball.

Educar ambientalment

De cara a fomentar canvis i crear nous hàbits en els nostres desplaçaments és important el treball que es realitza amb accions educatives, ja que són les que aporten els coneixements que ens ajuden a prendre decisions. Així, activitats d’educació ambiental com ara els tallers Pedalem pel clima i Quin soroll fem? Quin aire respirem?, que tots els ajuntaments poden sol·licitar per incloure’ls en fires i esdeveniments locals, són importants per poder arribar a tota la població.

En conjunt, estem parlant de tot un seguit d’accions necessàries per adonar-nos de la importància que tenen les accions individuals per poder aconseguir uns objectius globals, que beneficien al conjunt del nostre planeta. Tots som necessaris i tots hem de contribuir en l’acció climàtica, fent que els nostres siguin cada cop el més sostenibles i saludables possible. En definitiva, canviem la nostra manera de moure’ns, perquè serà beneficiosa per a la nostra salut i també per a la salut del nostre planeta.

Més informació: https://www.diba.cat/web/ods/accio-climatica

Aquesta acció de la Diputació de Barcelona respon, especialment, als Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) número 3: “Garantir una vida sana i promoure el benestar per a totes les persones a totes les edats” i número 13: “Adoptar mesures urgents per a combatre el canvi climàtic i els efectes d’aquest”.  Els 17 ODS van ser proclamats per l’Assemblea General de Nacions Unides el 25 de setembre de 2015 i formen part de l’Agenda global per a 2030. La Diputació de Barcelona n’assumeix el compliment i desplega la seva acció de suport als governs locals de la província d’acord amb aquests ODS.

Comentaris

 1. Icona del comentari de: Fran BCN a setembre 16, 2021 | 22:38
  Fran BCN setembre 16, 2021 | 22:38
  El titular és super xupi guai, deu ser què es super sostenible anar en metro a petar o en Rodalies i estar una hora dempeus, sobretot si no ets jove....es molt sostenible ? ,
 2. Icona del comentari de: Quins pebrots a setembre 17, 2021 | 18:06
  Quins pebrots setembre 17, 2021 | 18:06
  Con las bicicletas más que sostenibles sois temibles. Cuando te atropellan o te obligan a andar con tensión permanente son de lo mejor para la salud.
 3. Icona del comentari de: Carles BCN a setembre 17, 2021 | 23:51
  Carles BCN setembre 17, 2021 | 23:51
  Ja està bé de xorrades ecopijosostenibke...
 4. Icona del comentari de: Toni BCN a setembre 18, 2021 | 15:13
  Toni BCN setembre 18, 2021 | 15:13
  La Gent gran la qual té drets.també, a la majoria això de.les bicis i la mobilitat sostenible sona a música celestial. Mentre pugui anar al metge o visitar els nets amb cotxe ja que ni bus ni és.còmode per mi, la resta em.sobra...

Nou comentari

Comparteix

Icona de pantalla completa